Женските живеят по-дълго от мъжките при повечето диви бозайници

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 март 2020 в 00:08 107202 0

Кредит pixabay

Жените живеят средно по-дълго от мъжете. Учените наблюдават тази тенденция при хората, като 90% от столетниците над 110 г. са жени, но сега ново изследване, публикувано в PNAS, показва, че същото е вярно и за женските бозайници в дивата природа.

За да разрешат мистерията на женското дълголетие, екипът сравнява данните за смъртността при 134 популации от 101 вида, от косатки и кенгуру, до катерици и лъвове. Резултатите от панела бозайници носят най-пълната компилация на данни според учените.

В 60% от случаите, женските живеят средно 18,6% по-дълго от мъжките. При хората, тази разлика е на половина по-малка в сравнение с дивите животни и е около 7,8%. Примерите на животни, при които женските живеят значително по-дълго от мъжките, включва овце, снежни кози, лъвове, кафяви дългоухи прилепи, гушести газели и белоноги мишки. В противоположния край са видовете, при които мъжките живеят по-дълго от женските и това са зайците подземник, рижите миши лемури, качулатите индри, кафърските биволи, белоперковите морски свине и дивите свине.

Снежните кози (Oreamnos americanus) са един от видовете, при които женските са по-дълголетни от мъжките. Кредит: Wikimedia commons/CC BY 3.0

"Беше изненадващо да открием, че тази разлика в продължителността на живота [според пола], често надхвърля тази, наблюдавана при хората и едновременно с това е изключително променлива между видовете", обяснява ръководителя на екипа Жан-Франсоа Льометр (Jean-François Lemaître) експерт по биометрия и еволюционна биология в Националния център по научни изследвания на Франция.

Видовете и в двете групи са разнородно избрани от животинското царство. Екипът не открива никаква разлика в скоростта на остаряване - мъжките изглежда не остаряват по-бързо от женските. Учените изключват и възможността разликата в половите хромозоми да има голямо влияние, тъй като тенденцията се запазва и при видове, които имат една и съща система за определяне на пола. 

"Не открихме никакви ясни доказателства за полови различия в стратегиите за оцеляване (като различия в силата при сексуалното съперничество), които да обяснят разликата в продължителността на живота (или скоростта на стареене) при половете", разказва Льометр.

Качулатият индри (Propithecus verreauxi) е застрашен от изчезване лемур, един от видовете, при които мъжките живеят по-дълго от женските. Кредит: Wikimedia commons/CC BY-SA 4.0

Вместо това, новото изследване предполага, че продължителността на живота зависи основно от връзката между околната среда и цената на възпроизводството според пола. Условията на средата като суровия климат, могат да повлияят по-сериозно на мъжките, тъй като те насочват значителна част от ресурсите си в развитието и поддържането на вторичните полови белези, което може би ги прави по-уязвими от женските. 

"Ако вземем примера с животните с изразен полов диморфизъм, мъжките насочват повече ресурси към сексуалното съперничество/възпроизводството, в сравнение с видовете с по-малки разлики, което би трябвало да доведе до по-големи разлики в продължителността на живота на половете", обяснява Льометр.

"Но дори при такива видове, големината на различията между половете, може да бъде модулирана от местните условия на средата (например цената, която мъжките плащат за да се възпроизведат може да е по-висока, когато има много патогени в средата.) Тези хипотези предстои да бъдат изследвани".

Екипът предполага и възможността високите нива на мъжки полови хормони да отслабват някои страни на имунната защита. Ловът за трофеи също засяга мъжките повече от женските, защото те имат по-изразени физически черти и затова са по-желана плячка.

Източник: IFLScience - Females Live Longer Than Males In Majority Of Wild Mammals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !