Богатите живеят и остават здрави почти десетилетие по-дълго от бедните

Ваня Милева Последна промяна на 03 април 2020 в 09:32 6658 2

Кредит Wikimedia Commons

Богатите хора живеят по-добре, без здравословни проблеми живеят средно с девет години по-дълго от по-малко заможните хора, според голямо проучване, което показва тревожни резултати от икономическото неравенство.

Изследователите анализират данни за повече от 25 000 възрастни над 50 години, търсейки фактори, които биха могли да предскажат колко дълго са живели, преди да започнат да страдат от увреждания, свързани с възрастта, като например, че не могат да станат от леглото или да си готвят сами.

Най-големият социално-икономически фактор, предвиждащ кога се появяват тези проблеми, е богатството, откри екипът, като по-богатите хора се радват на почти 10 години допълнително преди да изпитат трудности.

Според анализа, публикуван в Journal of Gerontology, след 50-годишна възраст най-заможните мъже могат да очакват още 31 години живот в добро здраве - в сравнение с най-малко заможните, които могат да очакват още 22 до 23 такива години.

За жените най-богатите се предвижда да се радват на още 33 години добро здраве в сравнение с 24 за най-бедните.

"Въпреки че продължителността на живота е полезен показател за здравето, качеството на живот, което се променя с остаряването, също е от решаващо значение", казва в изявление водещият автор Паола Заниното (Paola Zaninotto), специалист по обществено здраве в Университетския колеж Лондон. 

Изследването далеч не е първото, което определя значението на финансовото обезпечение за това колко дълго ще живее един човек, въпреки че повечето от останалите проучвания се фокусират върху продължителността на живота, а не върху качеството на живот.

Изследване през 2016 г. установи, че мъжете от най-заможните 1% в САЩ се очаква да живеят до 87,3-годишна възраст, близо 15 години по-дълго от най-бедните 1%. Разликата при жените е 10 години.

И във Великобритания проучване от 2018 г. установи, че бедните хора умират около десетилетие по-рано от по-богатите.

Изследването анализира данни от 10 754 и 14 803 възрастни на възраст 50 и повече години от проучване в Англия ELSA (English Longitudinal Study of Ageing) и американско здравно и пенсионно проучване (HRS - Health and Retirement Study). Не бе установена съществена разлика между двете страни по отношение на основните констатации на изследването.

"Неравенствата в продължителността на здравословния живот съществуват и в двете страни и са с подобен мащаб", пишат авторите в заключението си. "И в двете страни усилията за намаляване на неравенствата в здравеопазването трябва да са насочени към хората от социално-икономическите групи в неравностойно положение."

Като цяло глобалната продължителност на живота през 2016 г. - последната година, за която има данни - бе 72 години, според Световната здравна организация. Средната продължителност на живота в световен мащаб е нараснала с 5,5 години между 2000 и 2016 г., което е най-бързото увеличение от 60-те години насам, заяви СЗО.

Източник:

Wealth adds nine years to ‘healthy’ life expectancy, UCL

Rich people are staying healthy for almost a decade longer than poor people, Rob Picheta, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12608

2

gadeff

03.04 2020 в 19:13

По-добре богат, но здрав, отколкото беден, но болен.

4061

1

khao

03.04 2020 в 16:01

елементарно е :):)
щото работят по малко, а работата съкращава живота !