Нова озонова дупка се отвори над Северния полюс (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 април 2020 в 00:09 11534 0

Изчерпването на озона над Арктика на 18 март 2020 г. Кредит: NASA Ozone Watch

Арктическата система на НАСА за наблюдение на озона съобщава за образуването на голяма дупка в озоновия слой над Северния полюс, която може би е най-голямата и е рекордна за Северния полюс.

През март докладите за метеорологичните балони откриха спад от 90 процента на озона в основата на слоя.

Въпреки че ситуацията все още се оценява, това вероятно е най-голямото намаляване на озона в региона досега. Двете предишни през 2011 г. и 1997 г. се считат за мини-дупки, тъй като не достатъчно значими, за да може да се квалифицират като пълноценна дупка като тази, която бе над Южния полюс.

„Имаме поне толкова загуби, колкото през 2011 г. и има някои индикации, че може да е повече от 2011 г.“, заяви за Nature Глория Мани (Gloria Manney), атмосферен учен от NorthWest Research Associates в Сокоро, Ню Мексико.

От края на 70-те години на миналия век знаем, че заради няколко химикала е намалял озоновия слой, който защитава живота на нашата планета от опасните ултравиолетови лъчи на Слънцето. Следствие от това изчерпване са образувани озонови дупки над полярните райони.

Озоновата дупка над Антарктида се образува всяка зима и нейният размер започва да намалява само благодарение на приемането на Монреалския протокол през 1987 г., който определи крайни срокове за постепенно прекратяване на различни озоноразрушаващи газове, най-известните от които са хлорофлуоровъглеводородите (CFCs). Антарктическата дупка се сви до най-малкия си размер още през 2019 г. , показвайки на света, че можем да работим заедно за постигане на огромни цели. 

Промените в озона над Арктика от 1 ноември. NASA Ozone Watch

Екстремното намаляване се дължи на тези индустриалните химикали и много специфични условия, които се случват на полюсите. Когато температура спадне много, тя позволява да се образуват високи облаци, богати на ледени кристали. Химикалите и CFC в атмосферата предизвикват реакция на повърхността на облаците, която разяжда озоновия слой. Това са идеални условия за ускоряване на реакцията и по този начин по-ефективно освобождаване от озона. Антарктида има много по-ниски температури от Арктика и поради тази причина дупката е характерна за южните полярни райони, а не толкова за северните.

Тази година необичайно ниските температури, които обхванаха Северния полюс, създадоха условия за отваряне на огромна нова дупка. Не е ясно как ситуацията ще се развива през следващите няколко седмици, когато Северното полукълбо ще бъде все по-осветено от Слънцето, така че учените продължат да следят процеса.

Опасно ли е?

Нещата щяха да бъдат много по-лоши тази година, ако не бе приет Монреалския протокол през 1987 г. Озоновата дупка в Антарктида вече е на път за възстановяване - миналата година дупката бе най-малката до момента, но ще са нужни десетилетия химикалите да изчезнат напълно от атмосферата.

Арктическата озонова дупка не представлява заплаха за здравето, защото Слънцето вече започва да се издига над хоризонта по високите ширини, кооментира Маркус Рекс (Markus Rex), атмосферен учен от Института "Алфред Вегенер" в Потсдам, Германия. През следващите седмици има малка вероятност дупката да се пренесе към по-ниските ширини в по-населените райони - в този случай хората може да се наложи да използват слънцезащитен крем, за да избегнат слънчево изгаряне. „Няма да е трудно да се справим“, казва Рекс.

"В момента просто нетърпеливо наблюдаваме какво се случва", разказва пред Nature Рос Салавич (Ross Salawitch), атмосферен учен от Университета на Мериленд. „Играта не е напълно приключила.“

ИзточникRare ozone hole opens over Arctic — and it’s big, Nature

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !