Черна дупка огъва светлината обратно към себе си

Ваня Милева Последна промяна на 10 април 2020 в 00:02 8161 0

Тази илюстрация показва как част от светлината, идваща от акреационния диск около черна дупка, се огъва обратно към самия диск поради гравитацията на чудовищната черна дупка. След това светлината се отразява обратно от диска. Астрономите, използващи данни от вече несъществуващата мисия RXTE (Rossi X-ray Timing Explorer), успяха да разграничат светлината, която идва направо от диска, и светлината, която се отразява. Синкавият материал, който излиза от черната дупка, е джет от енергийни частици. Кредит: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (IPAC)/R. Connors (Caltech)

Може би сте чували, че нищо не може избяга от гравитационното привличане на една черна дупка, дори и светлината. Това е вярно в непосредствена близост до черна дупка, но малко по-далеч - в дисковете, които се въртят около някои черни дупки - светлината може да избяга. Всъщност това е причината активно растящите черни дупки да блестят с ярки рентгенови лъчи.

Сега ново проучване, прието за публикуване в The Astrophysical Journal, представи доказателства, че всъщност не цялата светлина, излъчвана от заобикалящия черната дупка диск, може лесно да избяга. Част от нея се поддава на чудовищното привличане на черната дупка, връща се назад, но в крайна сметка се отразява от диска и се измъква.

„Наблюдавахме светлина, идваща от много близко разстояние до черната дупка, която се опитва да избяга, но вместо това е притеглена точно от черната дупка като бумеранг“, разказва Райли Конърс (Riley Connors), водещ автор на новото проучване и докторант в Калифорнийския технологичен институт. "Това е нещо, което бе прогнозирано през 70-те, но не бе наблюдавано досега".

Новите открития станаха възможни чрез комбиниране чрез архивни наблюдения от вече несъществуващата мисия RXTE (Rossi X-ray Timing Explorer), която приключи през 2012 г. Изследователите наблюдават черна дупка, обикаляна от слънцеподобна звезда. Заедно двойката се нарича XTE J1550-564. Черната дупка "изяжда" тази звезда, издърпвайки материал от нея към плоска структура около себе си, наречена акреационен диск. Докато внимателно проследяват спираловидния път към черната дупка на светлината от рентгеновото излъчване от диска, екипът намира следи, показващи, че светлината е била огъната обратно към диска и се е отразила.

„Дискът по същество осветява себе си“, обяснява съавторът Хавиер Гарсия (), асистент в Калтех. "Теоретиците бяха предвидили каква част от светлината ще се огъне обратно на диска. Сега, за първи път, потвърдихме тези прогнози."

Учените твърдят, че новите резултати предлагат още едно косвено потвърждение на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн и също така ще помогнат при бъдещи измервания на скоростта на въртене на черните дупки , нещо, което все още е слабо изяснено.

"Тъй като черните дупки потенциално могат да се въртят толкова бързо, че не само огъват светлината, но я и усукват", коментира Конърс. „Тези скорошни наблюдения са още едно парче в пъзела от опита да се разбере колко бързо се въртят черните дупки“.

Справка: Riley M. T. Connors et al. Evidence for Returning Disk Radiation in the Black Hole X-Ray Binary XTE J1550–564, The Astrophysical Journal (2020). DOI: 10.3847/1538-4357/ab7afc

Източник: Black hole bends light back on itself, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !