Гледайте с нас историческия старт на SpaceX и НАСА (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2020 в 17:52 10289 0

Ракетата Falcon 9 на SpaceX е предназначена за пренесе капсулата Crew Dragon до МКС. Кредит: SpaceX

Изстрелването, насрочено за днес, 30 май, от 22:22 българско време, на Crew Dragon на SpaceX ще отбележи първия старт на частен космически кораб, който извежда хора в орбита и първият от близо десетилетие на астронавти от американска земя и с американски кораб..

За астронавтите на НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли това ще бъде вторият им опит за този исторически старт. Първият опит за изстрелване, в сряда, 27 май, бе прекратен поради лошите метеорологични условия по-малко от 17 минути преди изстрелването. Те ще получат още един шанс днес.

Ако днешният старт се забави по някаква причина, следващият опит за старт ще бъде в неделя, 31 май, в 22:00 българско време. Ако времето остане лошо през целия уикенд, стартът ще бъде отложен до по-късна дата. Но какъвто и момент да бъде избран, SpaceX пак ще е изпреварил с много конкурентите си.

Прогнозата за днес следобед бе за бурно време по крайбрежието на Флорида в близост по стартовия комплекс, очаква се 25 до 50 л/м² дъжд, чести гръмотевици и пориви на вятъра от 65 до 80 км/ч. Около 21:30 всички метеорологични параметри стават подходящи за изстрелване.

НАСА планира да предава днешното събитие на живо, започвайки около 18:00 българско време. Ако всичко върви добре, ще бъде показано всичко - от подготовката за старта до скачването на Crew Dragon с Международната космическа станция в 17:20 ч. българско време в неделя, 31 май. 

И от SpaceX :

Руският космонавт Иван Вагнер, летателен инженер на Международната космическа станция, публикува в туитър снимка, която засне вчера Космическия център Кенеди, докато орбиталният комплекс се носи на 400 км над стартовата площадка.

Хърли и Бенкен обличат костюмите си.

49-годишният Бенкен е родом от Мисури и е ветеран на две мисии с космическите совалки, които помагат за сглобяването на космическата станция през 2008 и 2010 г. Той е полковник от ВВС.

Хърли е 53-годишен полковник от морската пехота, роден и израснал в щата Ню Йорк. Той е летял също в две мисии на космическите совалки през 2009 и 2011 г., и е бил пилот в последния полет на програмата със совалката "Атлантрис" .

30 май. 19:34

05/30/2020 20:05
Дъждът вали над космическия център Кенеди, но засега дъждовните облаци изглежда се придвижват към морето.

Все още има шанс стартът да се осъществи днес.

Първият пилотиран полет от американска земя след 9 години прекъсване е вече факт.

Това все още не е пълна победа. Бенкен и Хърли ще прекарат следващите 19 часа в орбита и ще се опитат да поспят преди утрешното голямо събитие: скачването с космическата станция. Crew Dragon е проектиран така, че да се свързва автоматично с МКС, без да е необходима намеса от екипажа, въпреки че двамата астронавти ще опитат ръчно да управляват капсулата с контролите на сензорния си екран, когато се приближат до станцията. След като изпробват този интерфейс, астронавтите ще оставят контрола на Crew Dragon, който ще се опита автоматично да се приближи до станцията и да се скачи към наличния докинг порт.

Двамата астронавти също трябва в крайна сметка да се приберат у дома - и да изпробват способността на Crew Dragon да връща хора безопасно на Земята. НАСА не е решила кога двамата астронавти ще се приберат вкъщи. Това ще бъде някъде между следващите шест и 16 седмици. Когато това решение бъде взето, Бенкен и Хърли ще се качат обратно в капсулата Crew Dragon и ще започнат пътуването си обратно през атмосферата на нашата планета. Crew Dragon е оборудван с топлинен щит, който предпазва астронавтите от огненото спускане, а капсулата има набор от четири парашута, проектирани да се отворят и леко да спуснат апарат в Атлантическия океан. След това лодка на SpaceX ще прибере екипажа и ще ги отведе обратно на брега.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !