На живо: Корабът Dragon се скачва с космическата станция (обновена)

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2020 в 14:19 14390 0

Космическият кораб Crew Dragon, който излетя вчера, 30 май, в един исторически полет, откри по всеобщо мнение нова ера в космическите полети, които станаха по-модерни и евтини, благодарение на компанията на Илън Мъск SpaceX. 

Този старт, който наблюдавахме с вълнение, днес ще има своята следваща голяма стъпка в мисията - скачването си с Международната космическа станция, събитие, което също ще можем да наблюдаваме на живо, благодарение на NASA tv.

Скачването е планирано в 17:20 ч. българско време.

Часове след пристигането си на орбита, астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен извършиха първия си тест за ръчно управление на полета, използвайки контроли на сензорен екран в новата капсула на SpaceX и обявиха „Endeavor“ (усилие) като име на своя кораб, вероятно в почит на легендарната совалка.

*"Индевър" е конструирана през 1987 г., за да замести совалката Чалънджър, която е унищожена при инцидента през 1986 г. Совалката "Индевър" е втората совалка, която е извадена от употреба (първата е "Дискавъри"). Последният ѝ полет е осъществен през май 2011 г., като това е предпоследният полет на космическа совалка изобщо. 

Първо космическият кораб ще бъде грубо подравнен с оста на шлюза на модула Harmony на станцията. Тогава астронавтите на борда ще задържат кораба и ще извършат друг ръчен тест за пилотиране за няколко минути.

След това Crew Dragon ще възобнови автоматизирания си подход и ще достигне позицията Waypoint 2 на около 20 метра от шлюза на модула Harmony. Корабът ще се задържи там около 5 минути, след което ще продължи да се движи към станцията, ако всички системи изглеждат добре.

Времето на срещата ще бъде около 16 минути преди планираната времева линия тази сутрин. D

Ето изглед през раменете на Хърли и Бенкен в пилотската кабина на Crew Dragon.

Космическият кораб Crew Dragon ще се свърже автономно с нов докинг порт на модула Harmony в предния край на Международната космическа станция, същото място, използвано при посещението на космическите совалки. Капсулите, построени от SpaceX и Boeing, използват различна докинг система от тази на совалките, така че NASA разработи нов докинг механизъм, наречен International Docking Adapter, и го инсталира над стария порт за совалките.

Crew Dragon, летящ миналата година на тестов полет без астронавти, завърши първото автоматизирано скачване с новия адаптер.

Изглед на Crew Dragon от космическата станция.

Скачването се случи в 10:16 EDT (15:16 бъгарско време), когато космическата станция прелетя на 422 км над границата между Китай и Монголия. Комплект от 12 куки съставят здрава механична връзка между Crew Dragon и Международната космическа станция. Сега предверието между Crew Dragon и докинг адаптера на космическата станция ще бъде под налягане и ще се извършат проверки за течове преди отварянето на люковете в следващите няколко часа.

Може да получите предварителна представа за това, което ще направят астронавтите, като изпробвате онлайн симулатора за скачване на SpaceX.

След като космическият кораб се прикрепи към шлюза, ще се отвори люкът, който ще позволи на Бенкен и Хърли да се качат на МКС. Те вероятно ще бъдат посрещнати с традиционните прегръдки от сегашния екипаж на МКС от астронавта на НАСА Крис Касиди и космонавтите на Роскосмос Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !