2 милиарда дози от неизпитана ваксина за коронавирус скоро ще бъдат готови за производство

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2020 в 09:00 6801 0

Кредит European Pharmaceutical Review

Британската фармацевтична фирма AstraZeneca подписа договор за 750 милиона щатски долара финансиране от Фондация Бил и Мелинда Гейтс за производството, доставките и дистрибуцията на потенциална коронавирусна ваксина, разработена в Оксфордския университет.

Благодарение на тази сделка може да се осигури глобална доставка на 2 милиарда дози от ваксината. Ваксината все още не е преминала тест за ефикасност, а само за безопасност.

Компанията обяви, че е подписала споразумения с CEPI (Коалицията за иновации за превенция на епидемии) и Gavi (алианс за ваксионация), за да увеличи доставките си.

Компанията се ангажира да произведе масово ваксината, преди да бъде доказано, че е ефективна, необичайна стъпка, предназначена да съкрати дългия график за производството на ваксина.

CEPI и Gavi са благотворителни организации, подкрепени от Фондация Бил и Мелинда Гейтс и Световната здравна организация. Споразумението от 750 милиона долара с CEPI и Gavi ще подкрепи производството, доставките и дистрибуцията за 300 милиона от общо 2 милиарда дози.

Компанията вече бе обявила производството на 1 милиард дози миналия месец, а сега с финансовата инжекция на фондацията общият брой на дозите е удвоен.

300 милиона от потенциалните ваксини вече са предназначени за САЩ, а 100 милиона - за Великобритания, съобщи BBC. Ако клиничните изпитвания докажат, че ваксината работи, първите дози могат да бъдат готови до септември.

„Ние работим неуморно, за да изпълним своя ангажимент за осигуряване на широк и справедлив достъп до ваксината, разработена в Оксфорд, по целия свят и без печалба“,  заяви главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио.

Все още е неясно дали ваксината, наречена AZD1222, ще работи. Сорио заяви, че компанията трябва да го разбере до август, съобщава BBC.

Ричард Хатчет, главен изпълнителен директор на CEPI, призна, че съществува "съществен риск" да се инвестира в производство на продукт, който в крайна сметка може да не се достави, съобщи The Guardian.

Около 10 000 пълнолетни доброволци в момента тестват фаза II / III версии на ваксината във Великобритания, според изявлението на AstraZeneca.

Източник:

2 Billion Doses of Oxford's Unproven Coronavirus Vaccine Will Soon Be Ready to Produce,  Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !