Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г. разработи БАН

БАН Последна промяна на 13 юли 2020 в 13:16 3219 0

Екип от учени от Българската академия на науките и привлечени външни експерти изработи проект за Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект. Целта е да се подпомогне създаването на стратегически документи за цифрова трансформация на България през следващото десетилетие.

Предложеният проект се основава върху документи на Европейската комисия, които разглеждат изкуствения интелект като един от основните двигатели на цифровата трансформация в Европа и значим фактор за осигуряване на конкурентоспособността на европейската икономика и високо качество на живот. Очертани са специфичните аспекти на европейската визия за създаване на „надежден изкуствен интелект“, в който технологичният напредък да бъде съпроводен от правна и етична рамка за гарантиране на сигурността и правата на потребителите, както и от мерки за събиране на достъпни данни с високо качество, широко разпространение на информация и равен достъп до преимуществата на технологиите на изкуствения интелект.

Представени са основните предпоставки и предизвикателства за развитието на изкуствения интелект у нас за периода 2020 - 2030 г. Дефинирана е целта на Стратегията и са определени основните области на въздействие и специфичните мерки, необходими за постигане на значими резултати.

Предложени са приоритетни сектори за първия етап на изпълнение на Стратегията (2021-2023 г.) – научни и научно-приложни изследвания; интелигентно селско стопанство; интелигентно извличане на данни в здравеопазването. Предстои документът да бъде публикуван за обществено обсъждане. Пълният текст на предложението е наличен на http://www.bas.bg/wp-content/uploads/2020/07/Proposal-National-Strategy-AI-2030-24June2020.pdf.

Проектът се основава върху Рамката за Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в България, предадена от екипа в Министерски съвет на 1 юли 2019 г., която е достъпна тук: http://www.bas.bg/wp-content/uploads/2020/07/Towards-AI-Strategy-BAS-Vision-1July2019.pdf.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !