Млечните крави имат сложни взаимоотношения, които се променят при смяна на групата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 август 2020 в 14:53 5048 0

Кредит Gustavo E Monti

Пощенето сближава кравите и им помага да живеят по-спокоен и щастлив живот.

Изследване на група млечни крави показва, че те живеят в сложна социална мрежа, която се променя, когато са преместени в нови групи. Изследването, публикувано във Frontiers in Veterinary Science подчертава колко е важно да се запази социалният живот на кравите, за да се подобри качеството на живота им.

Изследователите от Чили и САЩ прекарват 30 дни с група крави, който наскоро са родили. Учените търсят поведение на взаимно умилкване между животните, което показва установена връзка между тях. Изследването е първото подобно, което прилага статистически модел на мониторинг чрез стохастично моделиране (stochastic actor-oriented modeling (SAOM)) при бозайник, различен от човека. Създава се карта на променящите се взаимоотношения в социалната група, основавайки се на данни, описващи индивидуалния принос и груповата динамика с времето.

Всички крави в изследваната група наскоро са родили. Кредит: Gustavo E. Monti

В съвременното животновъдство млечните крави постоянно се преместват в различни групи според нуждите им, било диета или етап от размножаването. Всеки път когато кравата се премества от една група в друга тя трябва да формира нови връзки и да намери социалната си позиция отново и отново, което има отрицателни последствия както върху физическото, така и върху психическото здраве на животното и влияе на даването на мляко.

Екипът открива, че много фактори определят избора на нови приятели като социален ранг или дали са участвали преди заедно в умилкването. Млечните крави изглежда също предпочитат животни на сходна възраст, което вероятно показва близост, защото животните биха израснали заедно. Най-активните в групата всъщност получават най-малко внимание от другите в рамките на 30-те дни, а по-младите се умилкват по-малко от по-възрастните.

По-възрастните членове на групата проявяват повече поведение на взаимно галене от по-младите. Кредит: Gustavo E Monti

"Резултатите ни показват, че поведението на умилкване е важно, за да се създадат приятелства и да се поддържа хармония в стадото", обяснява д-р Густаво Е. Монти (Dr Gustavo E. Monti), водещ автор на изследването от Института по ветеринарна превантивна медицина в Университета на Чили. "Това, че по-възрастните крави се галят взаимно с повече индивиди предполага, че те вземат ролята на "пазители на реда" в стадото".

"Важно е фермерите да имат предвид колко са важни социалните аспекти от живота на кравите, животни, които формират комплексни емоционално връзки в групата си", добавя Монти. "Фермерите трябва да са наясно, че ако кравите често се умилкват това е положителен знак, който означава, че се разбират. И обратно, ако намалее социалното галене това може да е знак на влошени взаимоотношения. Това ново познание трябва да се преведе в иновативни практически стратегии, който ще дадат резултат в продължителното интегриране на емоционалните и социалните нужди на животните в системите за отглеждане".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !