Животните, пренасящи болести, процъфтяват в земеделските земи и градовете

Ваня Милева Последна промяна на 07 август 2020 в 00:05 6537 0

Кредит: wallpaperflare.com

Ние променяме света по начин, който благоприятства разпространението на животни като прилепите - източникът на новия коронавирус - които пренасят повече болести. Това е заключението на анализ, който разглежда какви промени настъпват в екосистемите, обитавани от хората.

„Някои видове се справят по-добре и несъразмерно е по-вероятно да са тези, които предават болести на хората“, отбелязва Рори Гиб (Rory Gibb) от Университетския колеж в Лондон.

Екипът му се възползва от глобален проект, който разглежда как се променят екосистемите в засегнатите от човешката дейност райони като например разчистена за земеделие земя, в сравнение с незасегнати райони в близост. По света вече са направени близо 7000 такива изследвания.

Изследователите комбинират тези открития с данни за това, какви болести носят животните и дали тези заболявания могат да заразят хората. Те откриват, че малките животни с кратък живот като гризачи, пойни птици и прилепи по-често стават многобройни в райони, обитавани от хората - и че тези животни пренасят повече болести в сравнение с по-големите, по-дълго живеещите видове, които намаляват или изчезват.

Не е ясно защо те носят повече болести. Една от идеите е, че животните с кратък живот инвестират повече в репродукцията си за сметка на имунната си защита, което ги прави по-уязвими за патогени, коментира Гиб.

Констатацията предполага, че начинът, по който променяме природата, увеличава риска от болести, прескачащи от животните към хората. Този риск обаче зависи и от други фактори, като например вероятността да бъдат изложени хората на тези болести и колко са уязвими към определено заболяване, отбелязва Гиб, което не се разглежда от проучването.

Едно от заключенията е, че рискът от заболявания може да бъде намален, ако екосистемите бъдат възстановени чрез, да речем, въвеждане на изгубените хищници. „Начинът, по който управляваме екосистемите е важен“, коментира Гиб.

Например шистосомозата засяга около 250 милиона души годишно по целия свят и убива до 200 000 души за една година, което я прави второто най-смъртоносно паразитно заболяване след маларията. Тя се причинява от паразити в сладководни охлюви. Развъждането в системи за аквакултури на хищна речна скарида, която се храни с тези охлюви, и повторното й въвеждане в природата намалява честотата на заболяването в Сенегал.

Не всички болести на животните, които могат да заразят хората, имат пандемичен потенциал, като коронавирусите. Много от тях, като лаймската болест, се причиняват от патогени, които могат да заразят хората, но обикновено не се разпространяват от човек на човек.

Справка: Nature, DOI: 10.1038/s41586-020-2562-8

Източник: Disease-carrying animals thrive on our farmed land and in our cities, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !