Учени предполагат какво е убило вълнестите носорози и това не са хората

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 август 2020 в 13:40 7910 0

Кредит Mauricio Anton/C. Sedwick, PLOS Biology, 2008

Художествена възстановка на вълнест носорог.

Кафявите вълнести носорози с тегло от два тона някога са обитавали Североизточен Сибир преди мистериозно да изчезнат преди около 14 000 години. Ново изследване на шведски и руски учени, публикувано в Current Biology, търси причините за изчезването, изучавайки ДНК фрагменти от останките на 14 от праисторическите бозайници.

Учените смятат, че популацията на вълнестите носорози - Coelodonta antiquitatis - е била стабилна в продължение на хилядолетия и са съжителствали с хората, преди рязко броят им да спадне в края на последния ледников период.

"Изглежда, че по-скоро климатичните промени, станали преди 14 000 години, са основният двигател на изчезването, вместо хората", смята Лав Далън (Love Dalen), генетик от Шведския център по палеогенетика и водещ автор на изследването.

Как учените установяват това от ДНК пробите, взети от останките на животни, замръзнали под земята преди хиляди години? Далън обяснява, че размерът на популацията на даден вид е пропорционален на нивата на генетично разнообразие и степента на близкородствено кръстосване. Екипът успява да анализира пълният геном на един носорог, живял преди 18 500 години. Сравнявайки хромозомите, наследени от майката и бащата, учените откриват, че близкородствено кръстосване е било ниско, а разнообразието - високо.

"Геномът на един индивид е мозайка на всички негови предшественици", пояснява Далън. "Преди 18 000 години този носорог е принадлежал на голяма популация и предшествениците му също трябва да са принадлежали на голяма популация".

От други индивиди учените успяват да съберат митохондриални геноми - които се предават от майката - и оттам успяват да определят размера на женските популации през времето.

Хората пристигат в тази част на Сибир преди 30 000 години. Въпреки че ловуват носорози, популацията на животните остава стабилна над 12 000 години до момента на затопляне, познат като период на Болинг-Алерод. Същият екип и преди публикува геномно изследване на друго животно от същото време - вълнестият мамут - и смята, че изчезването на този вид също се дължи на климатичните промени, а не на човешката дейност. Техните заключения все още се дискутират в научната общност.

Основната разлика е, че мамутите изчезват два пъти - онези на континента в Сибир изчезват по същото време като носорозите, но няколкостотин оцеляват още 6 хилядолетия на остров Врангел. 

Днес най-близките живи роднини на вълнестия носорог е суматранския носорог. Животните често са преследвани от бракониери, хабитатите им са унищожавани и има останали по-малко от 80 екземпляра.

Източник: Science alert - We May Finally Know What Killed The Woolly Rhinos, And It Wasn't People

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !