Орангутани и бонобо от зоопарка в Сан Диего са ваксинирани срещу коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 05 март 2021 в 12:41 2879 0

Карън, женски суматрански орангутан (Pongo abelii) от зоопарка в Сан Диего. Тя е сред първите, получили ваксината. Кредит:Matthew Baldwin / Flickr

Ветеринарни лекари ваксинираха пет бонобо и четири орангутана от зоопарка в Сан Диего срещу SARS-CoV-2. Приматите са получили две дози експериментална ваксина от Zoetis, която е предназначена за използване при домашни любимци. Въпреки че досега безопасността и ефективността й са били потвърдени само при котки и кучета, служителите на зоопарка са решили да поемат риска да защитят своите питомци от потенциално фатално заболяване.

Според National Geographic решението на специалистите е повлияно от заразяването на осем горили случило в началото на януари. Ваксинираните маймуни се справят добре, но все още не е ясно дали са развили имунитет.

Коронавирусът SARS-CoV-2 е опасен не само за хората, но и за някои животни. Например засяга домашни и големи котки, кучета, както и американски норки и порове. Маймуните също са изложени на особен риск, като тясната еволюционна връзка с хората предполага, че тези примати - както диви, така и в плен - могат лесно да хванат вируса от туристи или служители на зоопарка.

Дълго време тази възможност остава чисто теоретична, докато през януари тази година не бе диагностициран COVID-19 в западнитео равнинни горили (Gorilla gorilla gorilla) от сафари парка в зоопарка в Сан Диего. Първо заболяването е открито при четиридесет и девет годишния самец Уинстън, а след това и при още седем горили от групата, която той води. Тъй като зоологическата градина е затворена за посетители от началото на декември поради пандемията, източникът на инфекцията вероятно е бил асимптоматичен член на персонала.

Западна равнинна горила (Gorilla gorilla gorilla). Кредит: Hans De Bisschop / Flickr

При някои горили заболяването е леко и се проявява само под формата на лека хрема и рядка кашлица. Други обаче кашлят постоянно, се хранят лошо и спят непрекъснато. Най-зке е бил Уинстън: той развива пневмония и аритмия на фона на заболяването (възможно е обаче COVID-19 просто да е изострил съществуващите сърдечни проблеми - по-възрастните горили често страдат от тях). За да помогнат на водача на групата, служителите на зоопарка прилагат експериментална терапия с моноклонални антитела. В резултат Уинстън оздравява, въпреки че ветеринарните лекари не могат да кажат със сигурност дали лечението е проработило или организмът на животното се е справил самостоятелно. Останалите горили от сафари парка също се възстановяват.

Въпреки че горилите на Уинстън са оцелели от коронавируса без сериозни последици, няма гаранция, че тук живеещите други големи маймуни в зоопарка в Сан Диего (още пет горили, осем бонобо (Pan paniscus) и пет суматрански орангутанa (Pongo abelii)), ще се справят с болестта, ако се заразят с нея. За да не изложи здравето на тези примати на смъртна опасност, ръководството на парка решава да ги ваксинира срещу COVID.

Вместо която и да е от съществуващите човешки ваксини, специалистите избрират ваксината за домашни любимци от Zoetis (трябва да се отбележи, че преговорите с този производител са били проведени още преди диагнозата на горилите с COVID). Разработването на този инструмент започна през февруари миналата година, след първите съобщения за кучета, заразени с COVID. Ваксината Zoetis съдържа синтетични S-протеини на коронавируса, които трябва да предизвикат производството на същите антитела като истинския вирус. Човешката ваксина от Novavax, която е в по-късните етапи на тестване, се основава на същия принцип.

Въпреки че безопасността и ефикасността на ваксината Zoetis са потвърдени само за кучета и котки (и в момента има тестове върху норки), зоопаркът в Сан Диего решава да рискува и през февруари дава две дози от нея на пет бонобо и четири орангутана, включително известна жена на име Карън - първият орангутан, който успешно се подложи на операция на сърце (това се случва през 1994 г.). Всички маймуни понасят добре ваксината и не показват никакви странични ефекти. Експертите признават, че все още не е ясно дали ваксината ще осигури имунитет на приматите. За да разберат, ветеринарните лекари ще изследват кръвта на Карън и едно от ваксинираните бонобо за антитела.

В близко бъдеще зоопаркът в Сан Диего планира да ваксинира още три бонобо и една горила измежду незаразените. През пролетта, 60-90 дни след възстановяването, ваксинираните горили от групата Уинстън могат да бъдат ваксинирани (това ще ги предпази от повторна инфекция), а след това и големи котки. Zoetis съобщава, че няколко други американски зоопарка също се интересуват от разработката на компанията. Увеличаването на броя на ваксинираните животни ще позволи на специалистите да оценят по-точно ефективността на експерименталната ваксина.

Източник: First great apes at U.S. zoo receive COVID-19 vaccine made for animals,  National Geographic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !