Каква заплаха крият коремните мазнини?

Мариана Тодорова Последна промяна на 19 април 2021 в 00:01 17214 0

Кредит: Heilpraxisnet.de

Забравете за кантара, а си вземете метър. Коремът ви е пророк. Талията е тази, която издава доколко ще сте здрав в бъдеще. И дали под пъпа сте натрупали добри или лоши мазнини.

В последните си проучвания немските експерти по затлъстяване разкриват какво прави мазнините толкова опасни. Дават и съвети за това, как можете да се отървете от тях.

За всеки е препоръчително да хвърли критичен поглед в огледалото. Да помоли и жената/мъжа до себе си за оценка. Какво виждаме – малка заобленост в средата на тялото. А ако се погледнем в профил? Дали няма да се окаже, че панталонът е леко стегнат в талията? Като цяло нещата може би изглеждат ОК? Но всъщност не са. Или поне така твърдят учените.

Шкембе, търбух, буренце, „гробище за кнедли“, дамар – има не едно и две умалителни имена за тлъстините по корема. За някои те са признак за положение в социалната йерархия, други се чувстват съвсем комфортно с натрупаните мазнини и пренебрегват съществуването им. Лекарите обаче не намират опитите за омаловажаване на проблема за толкова забавни. Те са сериозно загрижени за талиите на модерните хора.

„Мнозина от така наречените шишковци дори не са чували, че има опасни и безвредни мазнини”, разказва проф. д-р Матиас Блюер, председател на Немското общество по проблемите на затлъстяването. В амбулаторията си в университетската клиника в Лайпциг, той лекува пациенти, страдащи от тези затруднения, за да ги предпази от последствията на нездравословното хранене – диабет, смущения в оросяването, високо кръвно налягане, инфаркти, проблеми с потентността. Списъкът със ужасяващите сценарии е дълъг.

Проф. д-р Матиас Блюер изследва мастните клетки в човешкото тяло. Кредит: Uni-leipzig.de

Над 50% от жените и почти 70% от мъжете са с наднормено тегло. Всеки четвърти човек в развитите страни има индекс на телесната маса (ИТМ) над 30, с което попада в категорията на затлъстелите. От 2003 г. насам броят на нездравословно надебелелите хора се е покачил с 22%. А настоящата коронавирусна пандемия вероятно ще влоши нещата още повече в дългосрочен план.

На много от хората с наднормено тегло не им е ясно, че мазнините по шкембето е бомба със закъснител. Тя си цъка кротичко в продължение на години. Ето защо всеки, който вече има закръглена коремче под ризата, не бива да се бави, а да предприеме спешни мерки. Съветът на лекарите гласи: „Оставете настрана кантара и вземете в ръка метъра“. Обиколката на талията най-точно разкрива „колко шумно цъка бомбата“. Опасната сланина, натрупана под коремните мускули, е незабележима в началото. Тя обаче е като самостоятелен орган, който оказва влияние върху цялото тяло. При това, обърнете внимание, оказва негативно въздействие.

Каква е разликата между опасните и безопасните мазнини?

Изследователите все по-добре се ориентират в това, кои мазнини са опасни, и кои са безопасни. Те вече разпознават и т.нар. генните шалтери, даващи надежда за откриването на медикаменти за отслабване. И знаят също така, какво е необходимо, за да се намали драстично талията.

„Коремът не е само корем. И мазнините не са просто мазнини. Нашето депо за тлъстини е сравнимо с недвижима собственост. Разположението определя цената му. Едрите бедра, тлъстините по задните части и паласките, които най-често са характеристиките на т.нар. „крушовидна фигура”, не са толкова страшни откъм евентуалните последици за общото здраве“, твърди проф. Блюер. За сметка на това обаче т.нар. ябълковиден корем е опасен.

Бомбата тиктака в средата на тялото, като обхваща и органите наоколо. Мастни клетки се трупат около сърцето, преминават в панкреаса и се натъпкват дори между мускулните влакна. Клетките на черния дроб задържат прекалено много мазнини, уточняват още учените. По думите им тези мазнини са сред най-опасните, тъй като объркват обмяната на веществата. Подобно на химически завод черният дроб започва да произвежда вредни вещества и да ги отделя в кръвоносната система – така зловредното влияние на омазнения черен дроб се отразява на целия организъм.

Когато говорим за тлъстините в областта на корема, трябва да обърнем внимание и на хормоните лептин и адипонектин, участващи в метаболизирането на мазнините и на глюкозата.

„Известни са ни около 600 други вещества-посредници, които мастната тъкан произвежда”, обяснява проф. Блюер. Много от тези адипокини предизвикват възпалителни процеси в организма. Въпреки това те не са сравними с една преходна инфекция. „Няма как да ги усетите”, добавя професорът.

Продължителната тиха инфекция отключва опасна верижна реакция в организма. Ако е налично свръхтегло, съчетано с повишена кръвна захар, променени стойности на обмяната на мазнините и високо кръвно налягане, то лекарите говорят за т.нар. „квартет на смъртта” или за метаболитен синдром. Ако три от тези параметри са над граничните стойности, то рискът от инфаркт или инсулт нараства сериозно.

От затлъстяване страдат млади мъже и дами в менопауза

Почти всеки четвърти човек в икономически развитите страни страда от „болестта на охолния живот”. Измежду по-младите засегнатите са предимно мъже. След като навършат 50 години обаче жените бързо си наваксват. Заоблената талия често е причина за диабет при дамите. Кръвоносните съдове, нервите, очите и бъбреците търпят сериозни щети с натрупването на килограмите и напредването на възрастта.

А в същото време един навременен курс за отслабване би намалил сериозно рисковете.

„С намаляване на теглото с пет килограма, хората, които се намират на прага на диабета, могат да избегнат инжектирането на инсулин.”, твърди Блюер.

Председателят на немското общество по проблемите на затлъстяването е гневен, че немската здравна система все още не признава болестта – въпреки че СЗО препоръчва това да бъде направено. Здравните каси плащат консултациите с диетолог и предписването на подходящ хранителен режим, едва когато бъдат диагностицирани опасни произтичащи заболявания. Нещо, което се случва и в България.

Международната агенция за изследване на рака към СЗО наскоро дори предупреди, че при ИТМ над 25 се покачва рискът от туморни заболявания. За 13 вида тумори, сред които ракът на черния дроб, ракът на дебелото черво и левкемията, агенцията смята, че връзката е несъмнена. Само пушенето може да отключи толкова видове рак, колкото излишната мастна тъкан.

Двадесет процента от затлъстелите обаче остават сравнително здрави въпреки наднорменото си тегло. На медицински жаргон те са Happy Obese или „здравите шишковци”. Всъщност, здравите и болни дебеланковци се различават по това, къде тялото им трупа мазнините и колко добре реагира на инсулина, който понижава нивата на кръвната захар в тялото. За жалост прогнозата за хора с наднормено тегло с предразположение към затлъстяване на черния дроб никак не е добра.

Твърде вероятно е да има разлика и в това, което се случва в мозъка на здравите и болните дебеланковци. Защото именно той влияе на хранителните навици и системата за контрол на удовлетвореността от яденето. Учените са категорични, че здравите шишковци имат много по-добри шансове да отслабнат. Пред отрупаната маса с вкусотии те са способни да кажат „не”, а при практикуването на спорт – отслабват значително по-бързо.

Но кое тегло трябва да се приема като оптимално?

Лекарите си затварят очите за няколко паласки, отбелязват учените. Новите им изследвания оборват строгото предписание, че здравословният ИТМ трябва да е между 18,5 и 24,9. Според тях най-голяма продължителност на живота очаква хората с ИТМ около 25,5. Или с една дума – в реда на нещата е да си закръглен, ако спортуваш и нивото на кръвната ти захар е в нормата. Трябва само да се следи т.нар. „спасителен пояси” в областта на талията. Ако коремът започне да се издува, борбата с тлъстинките не търпи отлагане.

Изследователите смятат, че мастните клетки се оформя още през пубертета – тогава става ясно, дали човек ще напълнее или не.

„Ето защо шансовете на младежите с наднормено тегло да отслабнат в по-късен етап от живота си, не са никак добри. Или иначе казано, ако човек напълнее в тийнейджърските си години, вероятно ще продължи да го прави и с напредването на възрастта“, обяснява проф. Мартин Вабич, специалист по здравословно хранене в Улмския университет за детска и юношеска медицина. Според него е твърде вероятно по-големия брой мастните клетки да не може повече да се редуцира.

Проф. Мартин Вабич е специалист по детско и юношеско затлъстяване. Кредит: Gesundheitsforschung-bmbf.de

При силно затлъстели хора учените наблюдават, че въпросните клетки дори се увеличат. Хормоните на растежа от мазнините насърчават стволовите клетки да образуват още повече адипоцити.

„С две думи – мастната тъкан дирижира процеса”, уточнява още проф. Вабич. Мазнините де факто режисират обмяната на веществата. Така се озоваваме в порочен кръг. Колкото по-голям корем имаме, толкова повече искаме да ядем.

За съжаление няма как да си изберем фигурата

За жалост има хора, които са обречени да са дебели. „Гените са тези, които до голяма степен определят къде и как ще се натрупват мазнините”, твърди още Вабич. Една-единствена буква от нашия наследствен материал, състоящ се от 3 млрд. бази, може да определи кой ще бъде дебел или слаб. Намира се в хромозома 16 – в най-важния ген на затлъстяването, известен като FTO. Ако там настъпят някакви промени в „строителната схема“, то рискът от развитието на болестно свръхтегло нараства с 30%.

Мелина Клаусницер от Харвардския медицински университет заедно с екипа си преди време разкри мистерията на FTO-гена. Учените успели да установят, че въпросният генетичен сегмент не регулира апетита в мозъка, както се смяташе дълго време. Вместо това той определя дали мастните клетки ще образуват трудно отстраними депа или лесно ще се стопят.

Всеки втори европеец е носител на рисковата мутация. Мастната тъкан на тези хора може да произведе само една седма от топлината и по този начин изгаря по-малко мазнини от клетките със здравия вариант на гена.

„Предразположението към затлъстяване може да бъде обяснено именно по този начин”, коментира Калусницер. За да докажат какво огромно въздействие има тази генетична грешка върху обмяната на веществата, сътрудниците на Клаусницер „ремонтирали” на генно ниво наследствената информация на една мастна клетка. След корекцията клетката освобождава вече седем пъти повече енергия отпреди – толкова, колкото тази на един здрав човек.

Засега това се прави само в епруветка, т.е. генетичният код на дебелите хора все още не може да бъде коригиран. Но пък хората могат да се борят с другите причини за надебеляване. Например със стреса - основен фактор, който стимулира качването на килограми. Рисков контингент са и хората, които работят на смени, както и тези, които често летят на далечни разстояния. Техният биологичен часовник се пренастройва, те спят твърде малко, а това дови до натрупването на тлъстинки по корема и в областта на талията.

Напоследък като причина за наднорменото тегло се спрягат и чревните бактерии. Учени от Маастрихт трансплантираха фекални проби от слаби хора на шишковци и в момента следят дали ще има успехи в намаляването на теглото им.

Доколко обаче определен тип хранене стимулира натрупването на опасни мазнини около органите, засега не е установено. Все пак за неподходящи се смятат бързо изгаряните калории като захарта и бялото брашно, защото рязко вдигат нивото на кръвната захар. Определящи също така са и калориите, които човек приема. Не бива да се забравя и факта, че когато човек пие алкохол, това увеличава и апетита му. Така че специалистите по здравословно хранене съветват желаещите да отслабнат първо да се откажат от алкохола.

Има разлика между това как наддават мъжете и жените

Дамите напълняват по различен начин в сравнение с мъжете. До менопаузата женският полов хормон естроген е този, който се противопоставя на опасно скритите мазнини. Те пълнеят предимно в областта на ханша, бедрата и седалището. След менопаузата обаче дамите започват да пълнеят като мъжете. Тънката талия се превръща в пояс от тлъстинки и паласки, а рискът от заболявания нараства. Мнозина забравят, че с възрастта мускулната маса намалява, а с нея се забавя и метаболизма. Който не иска да пълнее, трябва да намали хляба и захарта, категорични са учените.

Изводът гласи – действаме своевременно, т.е. преди да е станало късно. Мъжете трябва да станат по-активни, когато метърът на талията покаже над 94 см. За жените критичната граница е 80 см.

Добрата новина от лагера на изследователите на коремната тлъстина е, че „който започне диета, първо губи нездравословната вътрешна мазнина и токсичните натрупвания в черния дроб“. Мазните възглавнички около ханша, седалището и по бедрата обаче се топят едва след дълъг калориен дефицит. Често онези, които искат да отслабнат, се устремяват към илюзорни цели. Жените търсят бързо решение за бедрата и седалището, а мъжете мечтаят за плочки и искат всеки мускул да е релефен, досущ като при Кристиано Роналдо.

За съжаление има твърде голямо разнообразие от реклами – чрез замразяване, електростимулация или медикаменти, които прекарват мазнините през червата и ги изхвърлят преди те да са усвоени от организма. Естетичната хирургия може да изсмуче само подкожната мазна тъкан, но не и рисковите вътрешни мазнини. Нито една от тези терапии обаче не предлага дългосрочно решение на проблема, напомнят учените.

Все по-често хирурзите намаляват размера на стомаха

След интервенцията пациентите по-бързо се засищат глада си и поемат по-малко калории. Здравните каси в Германия поемат разходите за струващата около 6000 евро операция, но само когато ИТМ е над 40. В България тези хирургически интервенции се поемат от пациентите. Но преди да легне на операционната маса, човек трябва да е се е подложил на всички възможни алтернативни методи за корекция на теглото.

Дори при тази техника резултатите са положителни в относителна степен. Десет години след подобна операция пациентите успяват да свалят едва 16% от теглото си. За сравнение – с диети и тренировки хората със сериозно наднормено тегло губят най-често 5% от теглото си. Лекарите отчитат това като успех. Но учените все още не могат да твърдят, че са намерили решение за епидемията от свръхтеглото.

Все пак е редно да се отбележи, че има една нова стратегия, наречена „край с тлъстините”, която е съсредоточена върху кафявите мазнини. Те са по-тъмни от т.нар. „бели клетки – депа на мазнини“, защото съдържат многобройни богати на желязо митохондрии. С помощта на енергийната мощ на клетката кафявата мазнина произвежда 300 пъти повече топлина от всяка друга тъкан в тялото. Новородените разполагат в изобилие от това „магическо вещество“. Именно тази собствена „печка” в тялото ги отоплява. Но с образуването на бебешките тлъстини въздействието на кафявите мазнини постепенно намалява. Едва преди няколко години стана ясно, че и възрастните са запазили част от този източник на топлина. Най-важните депа се намират в шията и в близост до бъбреците. Макар да тежат едва 100 грама, те имат невероятен потенциал. „Колкото по-слаб е един човек, толкова повече кафява мазнина има”, разкрива фармакологът Александър Пфайфер от университета в Бон.

През 2012 г. учените се натъкнаха и на трети тип мазнини – бежови клетки. Те са разпределени в белите мазнини и имат по-малко митохондрии от кафявите си посестрими. Но под команда могат да генерират топлина. Александър Пфайфер и екипът му успяват да превърнат белите в бежови клетки при една дузина лабораторни мишки.

Операция за намаляване размера на стомаха. Кредит: Gesundheitsinformation.de

Възможно ли е да се отслабне бързо и ефективно?

За да се форсира производството на енергия, може да се прибегне до студени бани, твърдят още учените. За целите на едно японско проучване няколко доброволци прекарват шест седмици по два часа дневно в помещение с температура от 17°C. По този начин те изгаряли по 5% от телесните си мазнини. „С ежедневното обаче лечението със студ няма как да сложи край на епидемията от затлъстяване”, обобщава Рамеш Нараян от Университета в Мемфис, Тенеси. Това лечение е твърде неприятно за пациентите. А когато приключи, теглото се покачва отново.

И така всички са в очакваме на появата на чудодейното хапче за изгаряне на мазнините. Експертът по здравословно хранене Нараян изпитва най-различни вещества върху лабораторни мишки. В наскоро публикувана статия той описва как тестова субстанция влияе върху животните подобно на спорта. Първите опити показват, че тя ще бъде понесена лесно и от хората. Дали усилията на Рамеш Нараян да открие чудотворното хапче ще се увенчаят с успех, предстои да се разбере.

Междувременно обаче не бива да се забравя, че мазнините не са непременно нещо лошо. Онези рискови гени, чрез които хората по-лесно образуват мастни депа, са помогнали на човечеството да оцелее през вековете от гладна смърт. През последното столетие обаче ние така сме променили своя начин на живот, че мазнините са се превърнали в истински бич. 50% от населението на света днес живее в градовете. През 2050 г. те ще са 80%. Храна има буквално на всеки ъгъл. Няма нужда човек да се ловува, за да получи парче пица или хамбургер с пържени картофки.

В заключение може да се каже, че става дума за епохална битка между главата и стомаха. Кой ще спечели?! Мозъкът определено има надмощие, защото контролира цели райони в тялото, категорични са учените. Те припомнят също така, че ние не сме безволеви жертви на зависимостта си към калориите. Ето защо ако ядем по-малко и спортуваме повече, то няма как да напълнеем, каквито и гени да носим в себе си.

Източници:

„Bauchfett. Die weiche Gefahr“, Claudia Gottschling, Focus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !