Открити са факторите за агресивното поведение на кучетата

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2021 в 00:03 6907 0

Кредит Pixabay

По-дребните, по-възрастните и мъжките кучета са по-склонни да бъдат агресивни и да ръмжат, хапят и лаят хората, установи проучване.

Някои породи също е по-вероятно от други да проявяват агресивно поведение, а дългокосместите коли (като Ласи), са най-агресивните от всички породи.

За разлика от тях, лабрадорите и златните ретривъри са според проучването най-малко агресивните породи.

Агресивното поведение на нашите четириноги приятели може да се превърне в голям проблем, когато става въпрос за едри породи. Този проблем е особено важен за кучета, живеещи под един покрив с хоратa. 

Учени от Университета в Хелзинки (Финландия) събират данни за 9270 кучета: 1791 животни са имали проблеми с агресивното поведение спрямо хората, а 7479 се характеризират със спокойно поведение.

Изследователите изследват ефекта на няколко независими променливи върху агресивното поведение при кучета, използвайки метода на множествена логистична регресия. Агресивното поведение включва лаене, ръмжене и хапене.

В резултат на това учените са идентифицирали няколко фактора, които влияят на това.

Сред тях са напреднала възраст, мъжки пол, страх, дребен размер на тялото, липса на контакт с други кучета и „ефектът на първия домашен любимец“. Както може да се очаква, агресивността зависи и от породата на домашния любимец.

И така, учените са установили, че по-възрастните и по-малките кучета са по-склонни да се държат агресивно, отколкото младите индивиди от средни и големи видове.

Например шелти, пудели, той-териери и дребните цвергшнауцери са най-агресивните породи.

Но възрастта сама по себе си не е необходим фактор, а само основа за развитието на много заболявания, заради които домашните любимци имат проблеми с поведението. Мъжките са по-агресивни от женските и дори стерилизацията не им влияе. Агресивността се влияе и от липсата на социализация на животното и, колкото и да е странно, ефекта от първото куче - когато човек преди това не е имал четириног приятел.

Кои породи кучета са най-агресивни?

Списъкът по-долу е съставен от изследователите от Хелзинки, изучавали поведението на повече от 9000 кучета.

Той обаче включва само 23 породи и не е изчерпателен. Например, не са включени известни породи като ротвайлери, доберман и британски булдог.

  1. Коли
  2. Миниатюрен пудел
  3. Миниатюрен шнауцер
  4. Немска овчарка
  5. Испанско водно куче
  6. Лагото
  7. Китайски хохлат
  8. Германски шпиц мител
  9. Котон де тулеар
  10. Пшеничен териер
  11. други
  12. Уелско корги пембрук
  13. Керн териер
  14. Бордър коли
  15. Финландски лапфунд
  16. Чихуахуа
  17. Късокосместо коли
  18. Джак Ръсел териер
  19. Стафордширски бултериер
  20. Шетландска овчарка
  21. Лапонски Хердер
  22. Голдън Ретривър
  23. Лабрадор Ретривър

Справка: Mikkola, S., Salonen, M., Puurunen, J. et al. Aggressive behaviour is affected by demographic, environmental and behavioural factors in purebred dogs. Sci Rep 11, 9433 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-88793-5

Източник: Dogs' aggressive behavior towards humans is often caused by fear, University of Helsinki

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !