Земята вдишва и издишва въглерод в хипнотична анимация (видео)

Анимацията показва растенията, които поемат и отделят въглерод при смяна на сезоните.

Ваня Милева Последна промяна на 14 януари 2022 в 11:08 9118 0

Земята диша в анимацията от Маркус Райхщайн, която ще видите в статията. Кредит: Markus Reichstein /Creative Commons license

Земята сякаш вдишва и издишва в нова анимация, която показва как въглеродът се поема и освобождава при смяната на сезоните.

Анимираните континенти сякаш се изпускат през лятото, показвайки времена и места, където растителността изсмуква въглеродния диоксид от атмосферата. Когато е зима, континентите сякаш се надуват, което показва, че растителността умира и се отделя въглерод.

Промените са най-поразителни в умерените ширини като континентална Европа и Северна Америка, където сезонните различия са по-изразени. Екваториалните региони не се променят толкова много през годината, докато някои пустинни региони, тъй като в тях почти няма растителност, не съхраняват и не отделят много въглерод.

Данните за анимацията идват от сателитни наблюдения и стотици станции за мониторинг на въглерода по целия свят, разказва Маркус Райхщайн, директор на отдела за биогеохимична интеграция в Института по биогеохимия Макс-Планк в Германия, който публикува преди дни анимацията в Twitter.

Това, което анимацията в крайна сметка показва, е важна част от въглеродния цикъл или потока от въглерод в цялата система на планетата. Въглеродът може да бъде освободен в атмосферата чрез разлагащ се органичен материал и чрез ерозия на скали, съдържащи въглеродни съединения. Обратно, той може да бъде поет от океаните и от растенията, които използват въглерод в процеса на фотосинтеза.

Въглероден цикъл на Земята. Схема: bgchaos, по идея на physicalgeography.net

Значението на флората е ясно в анимацията, която показва места с богата растителност като бразилска Амазония и горите на Източна Европа, поглъщащи огромни количества въглерод през лятото съответно в Южното и Северното полукълбо.

Океанът не е включен в анимацията, защото океанът поема въглерод без резки сезонни разлики, обяснява Райхщайн.

Кредит: Markus Reichstein /Creative Commons license

Изменението на климата променя модела на развитието на растителността по целия свят, разказва Райхщайн, така че потокът на въглерод в и извън биосферата също се променя. Тези промени са твърде малки, за да се покажат на визуализация като тази, но те ще имат различно въздействие на различни места. Например по-топлите и по-дълги лета в Северното полукълбо могат да бъдат полезни за растежа на растенията, обяснява Райхщайн. Но там, където затоплянето идва с липса на валежи - както в голяма част от американския Запад - изменението на климата може да ограничи развитието на растителността.

„Този ​​въглероден цикъл и как той се променя от месец на месец ни казва много“, коментира Райхщайн.

Посланието е, че горите са от решаващо значение за здравето на планетата. Последните изследвания установяват, че Амазония, един от най-големите абсорбатори на въглерод на планетата, напоследък отделя повече въглерод всяка година, отколкото поема заради обезлесяването и горските пожари.

Източник: Earth inhales and exhales carbon in mesmerizing animation
Stephanie Pappas,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !