Могат ли кучетата да причинят тежък хепатит при деца? Ето какво казват експертите

Ваня Милева Последна промяна на 18 май 2022 в 00:01 6338 0

Могат ли кучетата да причинят тежък хепатит при деца? Ето какво казват експертите
Могат ли кучетата да причинят тежък хепатит при деца? Ето какво казват експертите. Кредит: Pixabay/tonyminguillon

Май е месец на осведомеността за хепатита и стимулиране на скрининга и ваксинацията, особено след случаите на тежки хепатити при деца.

Здравните власти проучват възможните връзки между кучетата и неотдавнашния скок на случаите, наблюдавани за първи път при деца например във Великобритания те са над 160 случая при настоящата епидемия. Някои от случаите са толкова тежки, че налагат чернодробни трансплантации.

Мждувременно и в България вече има съмнения за първи случай на дете с този загадъчен хепатит.

Към момента произходът му все още е неясен и връзката между домашните кучета и тежкия хепатит при деца не е добре установена поради липса на доказателства.

Свързани ли са кучетата с тежкия хепатит при деца?

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съобщава, че проучванията показват голям брой семейства, притежаващи кучета, сред тези с хепатит. Около 70% или 64 от 92 са споменали, че имат куче и детето им общува с него. Понастоящем UKHSA изследва значението на тази констатация, като отбелязва, че тя може да бъде и случайна, тъй като притежаването на куче е често срещано явление в страната.

Скокът на случаите на хепатит при децата е регистриран за първи път във Великобритания и също така е забелязан в други части на Европа, Азия и Америка. На неотдавнашен брифинг UKHSA съобщава за голям дял от случаите с тежък детски хепатит и контакти с домашни кучета. Освен това децата често общуват с кучета, без да притежават такова.

Въпреки това, докато не бъдат установени достатъчно доказателства, връзката между кучетата и пациентите с хепатит ще остане предположение. Корелация не значи причинно-следствена връзка (вж "Слочаенос? Не мисла!")

И така, какви може да бъдат възможните причини за скока на тежкия хепатит при деца? Засега разпределението на случаите не предполага, че това е нов вирус, предаван от кучета на хора.

Дисфункцията на имунната система поради COVID-19 може да е причинила хепатита при децата

Възможно е локдауните по време на пандемията COVID-19 да са фактор за нарастването на тежкия хепатит при децата. Поради локдауните децата не са изложени на обичайните често срещани инфекции. Експертите също така предполагат, че дисфункцията на имунната система може да означава, че тя е реагирала силно или не достатъчно силно към инфекцията.

Тъй като хората бяха посъветвана редовно да мият ръцете си и да спазват социално дистанциране, това намалява предаването не само на COVID-19, но и на цял набор от заболявания. За съжаление, липсата на излагане на тях може да е оставила други деца неподготвени за инфекции, които обикновено не са проблем.

И накрая, някои също предполагат, че тежките инфекции с COVID-19 могат да предразположат някои деца към хепатит.

Но без значение каква е причината за случаите, трябва да сме внимателни и да сме наясно с признаците на хепатит. Симптомите на хепатит могат да включват: треска, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, коремна болка, тъмна урина, светли изпражнения, болки в ставите и жълтеница - пожълтяване на кожата или склерите на очите.

Източник: Can Dogs Cause Severe Hepatitis in Children? Here's What Experts Say About It
Margaret Davis, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !