5000 записи на гласове на шимпанзета разкриват език, за който не знаехме (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 27 май 2022 в 00:00 17339 0

шимпанзета
Шимпанзетата Асанти и Акуна вокализират. Кредит: Liran Samuni, Tai Chimpanzee Project

Специалисти от Германския университет по еволюционна антропология "Макс Планк" откриват, че шимпанзетата имат много сложна комуникационна система с „думи“, които могат да комбинират в „изречения“.

Хората са единственият вид на земята, за който е известно, че използва език. Правим това, като комбинираме звуци, за да образуваме думи и думи, за да образуваме йерархично структурирани изречения. Остава да се отговори на въпроса откъде произлиза тази изключителна способност. За да проследят еволюционния произход на човешкия език, изследователите често използват сравнителен подход – те сравняват вокализациите на други животни, по-специално на примати, с тази на хората. За разлика от хората, приматите често използват единични обаждания – наричани типове повиквания – и рядко ги комбинират помежду си, за да образуват вокални поредици.

В новото проучване изследователите разглеждат почти 5000 записа на вокализации на диви възрастни шимпанзета в Национален парк Тай (Taï) в Кот д'Ивоар.

В сравнение със сложното използване на човешкия език, начинът, по който животните общуват помежду си, изглежда доста прост. Как нашият език се е развил от толкова проста система, остава неясно. Изследователи от Института "Макс Планк" за еволюционна антропология и за когнитивни и науки за мозъка в Лайпциг, Германия, и Института за когнитивни науки CNRS в Брон, Лион, Франция, записват хиляди вокализации от диви шимпанзета в Тай, Кот д'Ивоар.

Когато изследват модела на звуците на записите, те откриват 390 различни вокални последователности, сравними с различни фрази, изречения, събрани от комбинации от различни типове обаждания.

Около 390 различни модела може да не изглеждат много в сравнение с практически неограничените възможности за създаване на изречения от хората. Но доскоро никой не знаеше, че шимпанзетата имат различни начини да общуват помежду си, защото никой не е тествал достатъчно комуникативните им способности.

„Нашите открития показват, че вокална комуникационна система при шимпанзетата е много по-сложна и структурирана, отколкото се смяташе досега“, отбелязва Татяна Бортолато (Tatiana Bortolato) от Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Германия.

Изследователите искат да разберат как шимпанзетата организират звуци за еднократна употреба в модели, организират тези звуци в последователности и отново сглобяват различни независими последователности в още по-дълги вериги. Въпреки че комбинациите от сигнали на шимпанзетата са били изследвани преди, никога това не е било подложено на мащабен количествен анализ.

Изследователите записват 900 часа записи, направени на 46 диви зрели западни шимпанзета (Pan troglodytes verus), принадлежащи към три различни общности на шимпанзета в Национален парк Taй.

Освен това, анализирайки вокализациите, изследователите идентифицират как вокалните повиквания могат да се произнасят единично, комбинирани в последователности от две единици (биграми) или последователности от три единици (триграми). Те също така картографират мрежи за това как тези вокализации са комбинирани, както и изследват как различни видове чести вокализации са подредени и рекомбинирани (например биграми в триграми).

Като цяло са засечени 12 различни вида звук, включително сумтене, пъшкане, подсвирквания, ръмжене, крясъци и скимтене, които изглежда означават различни неща, в зависимост от начина, по който са използвани, но също и от контекста, в който се осъществява комуникацията.

Експертите все още не разбират тези същества

„Единичното сумтене например се произнася предимно при храна, докато задъханото сумтене се прави предимно като покорна поздравителна вокализация“, обясняват изследователите в своя документ.

Като цяло изследователите откриват, че тези различни типове команди могат да бъдат комбинирани по различни начини, за да се създадат 390 различни вида последователности, което според тях всъщност може да е подценяване, като се има предвид, че все още се откриват нови вокални последователности, след като изследователите достигат лимита си за записи на терен.

Шимпанзета "разговарят". Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Независимо от това, досегашните данни разкриват, че комуникацията на шимпанзетата е значително по-сложна, отколкото се предполагаше преди, което има последици за изтънчеността на значенията, генерирани в тяхната реч, както и предоставя нови прозрения за началото на човешкия език.

„Вокалната система на шимпанзетата, състояща се от 12 типа повиквания, използвани гъвкаво както единично, така и в рамките на биграми, триграми или по-дълги поредици, предлага потенциал за кодиране на стотици различни значения“, пишат изследователите.

Въпреки че тази възможност е значително по-малка от безкрайния брой различни интерпретации, които вербалната комуникация може да предостави, тя все пак осигурява рамка отвъд това, което преди се е смятало за реалистично във взаимодействията на приматите.

Сега авторите ще проучат какво означават тези сложни и структурирани вокални последователности и дали позволяват на шимпанзетата да увеличат обхвата от теми, по които могат да общуват.

Справка: Girard-Buttoz, C., Zaccarella, E., Bortolato, T. et al. Chimpanzees produce diverse vocal sequences with ordered and recombinatorial properties. Commun Biol 5, 410 (2022). https://doi.org/10.1038/s42003-022-03350-8

Източници: 

Thousands of Chimp Vocal Recordings Reveal a Hidden Language We Never Knew About,  ScienceAlert

Chimpanzees combine calls to form numerous vocal sequences, Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !