Бразилски учени използват кожа от риба за лечение на изгаряния (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 29 май 2017 в 11:42 13564 0

Учени от Бразилия експериментират ново лечение на тежки рани от изгаряне като използват кожата на рибата тилапия. Необичайната процедура, по техни думи, може да облекчи болката на пострадалите и да намали медицинските разходи, съобщава Ройтерс.

Раните от изгаряния отдавна се лекуват с помощта на замразена свинска кожа и дори човешка тъкан, за да ги държат влажни и да се позволи прехвърлянето на колаген - протеин, който осигурява излекуването.

В бразилските държавни болници обаче, липсват човешка и свинка кожа и други изкуствени алтернативи, които са леснодостъпни в западните държави. Вместо това се използват марли, които изискват чести, болезнени смени.

Учени от Федералния университет на Сеара в Северна Бразилия са отрили, че кожата на рибата тилапия предоставя влажност, колаген и отблъскване на зарази на нива, сравними с човешката кожа, и подпомага лечението на раните. Този вид риба е често срещана в бразилските реки и развъдници, които се увеличават скоростно заради растящото търсене на сладководната риба.

Източник: Ройтерс

В Китай учени са тествали кожата на този вид риба върху гризачи, за да проучат лечебните й свойства, но учените в Бразилия изтъкват, че са първите, които тестват кожата върху хора.

"Употребата на тилапия върху изгаряния е безпрецедентно", коментира Одорисо де Мораис (Odorico de Morais), професор в Университета на Сеара. "Рибешката кожа обикновено се изхвърля, така че ние използваме този продукт да го превърнем в нещо полезно за хората", допълва той.

Лечението с кожата на тилапия може да ускори възстановяването след изгаряне с няколко дни и да намали необходимостта от болкоуспокояващи, твърдят бразилските учени.

Лабораторни техници от бразилския университет са третирали рибешка кожа с различни стерилизиращи вещества и са я изпратили в Сау Паулу за облъчване, което да убие вирусите преди да се пакетира и замрази. Веднъж изчистена и обработена, тя може да престои така до две години, твърдят още учените. Обработката премахва всякаква рибешка миризма.

При медицински опити тази терапия е била приложена върху най-малко 56 пациенти с изгаряния от втора и трета степен. Агенция Ройтерс посочва автомеханика Антониу Жаниу (Antonio Janio), изгорил ръката си при изпускане на газ. Жаниу споделя, че лечението с тази кожа е по-ефективно от марлите, които трябва да се сменят на всеки два дни. 

"Използвайте кожата на тилапия. Страхотна е. Отнема от болката. Не трябва да взимате лекарства. В моя случай аз не се нуждаех от тях, слава Богу", споделя Жаниу.

Рибешата кожа има високи нива на колаген тип 1, остава влажна по-дълго време от марлите и не трябва да бъде често сменявана. Тя се прилага директно върху изгореното място и се покрива с превръзка без нуждата от какъвто и да било крем. След около 10 дни лекарите премахат превръзката. Рибешката кожа, която вече е изсъхнала, просто се обелва.

Мораис отбелязва, че лечението с кожата от тилапия струва 75% по-евтино от крема сулфадиазин, който обикновено се използва при изгаряния в Бразилия. Учените се надяват, че лечението ще се докаже на комерсиално ниво и ще окуражи компаниите да обработват рибешката кожа за медицински цели.

Източник: STAT News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !