10 странни карти

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 август 2017 в 12:09 13923 0

В Reddit има местенце, което се радва на огромна популярност - Map Porn, в което се слагат най-интересните и безумни карти. Избрали сме десет, може би не от най-необичайните, но такива, които със сигурност ни накарат да погледнем на планетата ни по нов начин. (Кликнете на картите за по-голямо изображение)

1. Политическа карта на Пангея

Живеем на големи твърди салове върху море от течни скали. Саловете са тектоничните плочи, които бавно се движат, някои техни части потъват, други изплуват от океана, някои се сливат, после се разделят.

Последният път, когато на Земята е имало едно парче суша е преди 335 милиона години - суперконтинентът Пангея. За него говорят останките от палеогенски животни - например, в южната част на Африка и в южната част на съвременна Аржентина и Чили са живели едни и същи Мезозаври.

Къде е България? Естествено в центъра на света! Разделя ни морето Тетис с Румъния:

2. Антарктика без лед

Южният континент се крие под ледена шапка със средна дебелина 2,5 км, най-много 5 км. Две трети от него е под нивото на световния океан, но има и планински вериги. Най-високата планина, масивът Винсън, е почти пет хиляди метра. Антарктическите планини са продължение на Андите. Там има и вулкани, най-големият е Еребус с над 3000 м височина. Тук е най-големият кратер на планетата - 482 км в диаметър, оставен от астероид, ударил Земята преди около 250 милиона години.

3. Страни, в които нямат McDonalds

Карта на страните, в които до 2016 не е имало ресторант на Макдоналдс. Без този късмет са страните в Африка. А може би имат късмет?

4. Кой пита Google, къде е слънчевото затъмнение?

Тази карта наистина е свързана с пълното слънчево затъмнение от 2017 г., което може да се види от територията на северните щати, но отношението не е пряко, а косвено. Картата показва броя на заявките за търсене на "слънчево затъмнение" в Google. Черната лента на най-активните заявки почти повтаря пътя на затъмнението (сравни тук). Но дори и в Тексас, където затъмнението не се вижда, има ужасно много любопитни граждани.

5. Интернет не е толкова глобален, колкото ни се струва

Не всички жители на Земята могат да задоволят своето любопитство толкова лесно, колкото и американците по време на затъмнението. Тази карта показва процента на гражданите, които имат достъп до интернет. В Сомалия например само един на всеки 50 (2%) има достъп. В Исландия живеят 330 хиляди души и всеки има интернет.

По този показател България с нейните 59% заема прилично място в Европа (макар и под средния процент от 80%):

6. Електрическите контакти по света

Можете да прецените колко разнообразен е светът тук на тази карта. Всъщност видовете щепсели са много повече от показаните на картата, но през последните години унификацията е напреднала и повечето непопулярни формати вече са останали в историята. Повече: "Електрическите контакти по света"

7. Как ООН разделя страните в Европа

Прави впечатление, че разделението на Южна, Западна, Северна и Източна Европа е не само географско, но и икономическо и историческо. Така Британските острови са в една група със скандинавските страни, а България е в Източна Европа, макар и доста на юг.

8. Енергетика, захранвана от изкопаеми горива

9. Енергетика, захранвана от ядрени електроцентрали

Ядрената енергетика представлява около 10% от всички глобални източници на електроенергия - а Франция е най-напреднала в тази област в света. В страната има 58 ядрени реактора, които дават около 74% от енергийния микс. За останалите страни в Европа делът е: Белгия (51%), Швеция (43%), Унгария (51%), Словакия (55%), Чехия (35%), Словения (33%), Украйна (43%) и Финландия (33%).

10. Брой на смъртните случаи, причинени от ислямистки терористични атаки в Европа

И нещо актуално и тъжно. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !