Политиката на Facebook за голотата е глупост. Цензурира се изкуство

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 август 2017 в 00:06 12633 3

Facebook в ролята на цензор

Facebook е обвинен в "абсурдна политическа коректност", след като цензурира снимки на класически произведения на изкуството, защото съдържат голота, съобщи DailyMail.

Според търговецът на хуожествени произведения от Сидни Тим Гудман, ако собственикът на Facebook Марк Зукърбърг срещне статуята на Давид на Микеланджело, щеше да й сложи препаска, а похотливите нимфи ​на ​Норман Линдзи щеше да затвори в килера на Художествената галерия на Нов Южен Уелс, далеч от общественото полезрение, пише The Sydney Morning Herald.

Обект на тревога този път за популярната социална мрежа са картини, изобразяващи голи жени, от 19-ти век. Снимките са качени във Facebook от аукционата къща Fine Art Bourse по повод предстояща продажба. Но представители на социалната мрежа заявиха, че са нарушени правилата за реклама на тяхната политика, а именно "в рекламите не трябва да има съдържание за възрастни".

Тази стриктна регулация отива толкова далеч, че забранява снимки на класически картини и скулптури.

Тим Гудман от засегнатата аукционна къща написа унищожително отворено писмо до главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

В него той посочва, че Facebook "роботите" не могат да правят разлика между порнография и изкуство.

"Това наистина е смешно, цензура от самозвания арбитър на морала ... Facebook", заяви Гудман, който е и бивш председател за Австралия на Сотбис.

Една от цензурираните картини на съвременен английски художник.

В отвореното си писмо до Зукърбърг Гудман твърди, че проблемът подхвърля въпроса за търговския му бизнес.

"Facebook изглежда използва своя монопол върху социалните взаимодействия, за да наложи абсурдни стандарти на политическа коректност", пише Тим Гудман.

"Facebook не прави разлика между свръхсексуални снимки на голи жени, порнография, нудизъм, медицинска голота и голота в изкуството.

"Проблемът не е, че имате консервативни насоки за реклама, а в това, че сте създали система, която не позволява реално решение", заяви той.

"Въпросът за цензурата изисква етично решение, човешка чувствителност и отговорност", заяви г-н Гудман.

"Вярвам, че провалът е неизбежен, ако се продължи да се разчита на роботи, които да се справят с жалбите и отделните казуси, вместо на обучен персонал" - заключава Гудман.

На снимката е френска сребърна табакера от 19-ти век на френския ориенталист Жан-Луи Жером (Jean-Léon Gérôme), цензурира от Facebook (вдясно)

"Разбирам необходимостта една такава организация да има стандарти. Изисква се голямо старание милионите потребители по целия демографски свят да не се почувстват обидени, но политиките за голотата са глупости и честно казано, аз не съм единственият, който е възмутен от вашето сортиране на материалите, които считате за неприлични", заяви Гудман.

Давид без препаска.

Похотливите нимфи на ​Норман Линдзи без стикерчета.

"Неприличната" голота, както я разбира Facebook 

През 2016 Facebook възстанови след широко недоволство емблематичната снимка „Тероръ Асошиейтед прес Ник Ут (Nick Ut) е награден с Пулицър.

Политици от всички цветове, журналисти и обикновени норвежци, подкрепени от премиера Ерна Солберг, в знак на протест споделяха фотографията.

"С премахването на този вид изображения, те редактират общата ни история", заяви Солберг пред Асошиейтед прес.

През юни Facebook бе отново замесен в подобен скандал, след като случайно премахна снимка част от художествен проект на топлес майка, кърмеща бебето си на фотографа Мика Боханон (Mica Bohannon), която споделя работата си в социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

22.08 2017 в 12:08

Да спреш да го ползваш не е решение.

Ти ще спреш, но големият брой хора които не могат да вземат такова решение на базата на собствената си ерудиция ще потънат още по-дълбоко.

Лично аз предпочитам народът да може да види по някоя цица и извън порно-сайтовете.

11568

1

PetarD

20.08 2017 в 13:49

Ми спрете да го ползвате.