Метеорите се взривяват отвътре, според ново проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 декември 2017 в 00:00 6323 0

Кредит Wikimedia Commons

Следа в небето, оставена от метеорита над Челябинск.

Нова симулация на базата на Челябинския метеор от 2013 г. показа какво кара метеорите да експлоадират отвътре навън.

Изследването, публикувано в Meteoritics & Planetary Science, разглежда взаимодействията между падащия през атмосферата скалист метеор и околния въздух. Докато метеорът пада надолу към земята, той създава повишено налягане в предната си част и вакуум след себе си. Въздухът под налягане може да премине през порестата структура на скалата, привлечен от вакуума. Това налягане значително намалява здравината на метеорита, той започва да се разпада на части, които изгарят по-бързо от солидно парче скала със същата маса и размер.

Земята почти постоянно "се бомбардира" от малки фрагменти от астероиди, повечето от които изгарят в атмосферата и остават невидими за нас. Само в някои изключително редки случаи са достатъчно големи, за да проникнат в долните слоеве на атмосферата.

Последният такъв обект е Челябинският метеорит. На 15 февруари 2013 г. 20-метров болид експлодира на височина 29,7 км над Урал в южната част на Русия. Преди да навлезе в плътните слоеве на атмосферата астероидът е тежал 13000 тона, но след като метеорът преминава през атмосферата и се разрушава, само няколко фрагмента, малко над 500 кг, не изгарят и успяват да достигнат земната повърхност и по-късно са събрани.

В новото проучване изследователите се опитват да разберат защо този метеорит е оставил толкова малко следи - около 80% от материята му изчезва безследно след навлизането му в атмосферата.

Според традиционната представа за фрагментацията на метеорите триенето е основният виновник за разпада на метеорите. Освобождава се огромно количество топлина, докато метеорът пада към земята. Но учените посочват, че порьозността на скалата също има значение разпадането й на парчета.

"Има повече неща от това, което е смятало преди", отбеляза съавторът Джей Мелош (Jay Melosh) от Университета Пърдю, в изявление. "Изводът е, че атмосферата е по-добър щит срещу малки попадения, отколкото си мислехме".

Новото изследване ще бъде представено тази седмица на срещата на Американския геофизичен съюз в Ню Орлиънс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !