Родителите на момчето с дифтерия: Виновни сме, че не го ваксинирахме

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 юни 2015 в 09:36 54080 19

Кредит Sanofi Pasteur / Flickr

Родителите на детето, което тази седмица стана първият регистриран случай на дифтерия в Испания в продължение на три десетилетия, са заявили, че се чувстват ужасно, че са взели решение да не го ваксинират, съобщава испанският сайт thelocal.es.

Майката и бащата на 6-годишно дете, което се бори за живота си в интензивното отделение на болница в Барселона са "съсипани и се чувстват излъгани" от движението против ваксиниране, което ги убедило да не имунизират сина си.

Антони Матьо (Antoni Mateu), регионален секретар на Каталуния по обществено здраве подчерта, че не е планирано да се предприемат действия срещу родителите, чиито имена не са направени публично достояние, за неизпълнение на задължението им да ваксинират детето си и няма да ги държат отговорни за разходите за лечение.

Но обеща да преследва анти-вакс организациите, които "разпространяват лъжи и предизвикат объркване", тъй като те са убедили хората да се противопоставят срещу програмата за имунизация.

Властите в момента работят, за да се предотврати разпространението на инфекцията сред децата, да се издирят онези, които са били в контакт с детето и са изложени на риск.

Снимка с електронен микроскоп на бактерията Corynebacterium diphtheriae, която причинява дифтерия./  Sanofi Pasteur / Flickr

Дифтерията (или дифтерит) е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Corynebacterium diphtheriae, която обикновено засяга малки деца, но и възрастни хора. Тя се разпространява чрез дихателните пътища чрез кашляне и кихане и има висока смъртност - един от десет.

Заболяването е ликвидирана в Испания преди почти 30 години, благодарение на програмите за ваксинация.

Момчето от град Олот, в близост до Жирона, първо показва симптоми на заболяването на 25 май, след като е прекарал няколко дни в училищен лагер, но все още не са открити други случаи.

Момчето "реагира добре на лечението", но все още е "в тежко състояние", според говорител на болницата.

Това е първият регистриран случай от 1986 г. насам, когато детската болест е напълно изкоренена в Испания благодарение на програма за ваксинация.

Случаят предизвика яростни дебати в Испания за това дали родителите трябва да бъдат законово задължени да ваксинират децата си.

Съобщава се, че родителите на 6-годишното момче, страдащо от дифтерия, са избрали да не го ваксинират, са част от малък, но нарастващ брой родители, които са срещу имунизациите заради притеснения относно страничните ефекти на ваксините.

В България, темата бе отворена по време на заседание на парламентарната здравна комисия, на което депутатите с 13 гласа "за" срещу едва 2 "против" не приеха предложение на "Атака" за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни, съобщава DarikNews.bg. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2015 в 20:58

Ми, на него му е важно само че учебника е на английски. И дори не подозира, че когато става дума за наука, в учебниците по какво да е, пише едно и също на всички езици. А специално за медицината - за да не стават грешки в превода, даже го пише и на латински.

09.06 2015 в 14:50

До АНТИ
Не знам какъв специалист сте, но никога не бих дошъл при вас. Не мога да преценя учебникът ли е неграмотно написан или неграмотността е ваша заслуга. Но мисля, че човек, пишещ с по две грешки в дума, не може да бъде добър в нито една област.

09.06 2015 в 12:26

към ММ

А да можеш да покажеш една единствена опаковка на витамин Е в България, която да не е в алфа-формата и, сиреч синтетичната? :) Т.е. без значение от къде е купен и произведен е възможен прием само на синтетичен...
При витамин Б просто ти липсват познания за механизма на регенерация и мутация на тази лигавица... Далеч си от материята. Кой линк на cdc, ето тук cdc казва, че няма риск от ваксини и аутизъм в крайно свое становище: http://www.cdc.gov/vaccinesafety/00_pdf/CDCStudiesonVaccinesandAutism.pdf, а пък тук cdc препоръчва ваксинация за всички: http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/vacc-specific/mmr.html.

към АНТИ

То за теб сигурно няма и разлика между вирус и бактерия?! Да сравняваш менингококи с коринебактериум е като да сравняваш кон с кокошка - грампозитивост, подвижност, аеробност... Тия неща имат отношение с имунния отговор.
От друга страна в кръвта е нормално да има десетки хиляди различни антитела. Тогава, когато те не се ползват - намаляват, но никога не се губи имунната памет за тях. Четеш имунологията, както дяволът чете Евангелието. Учебникът, който цитираш го ползваме и в България и той препоръчва имунизация на всички. Обратната реакция, която споменаваш знаеш ли какво е по принцип и някога чувал ли си за такава да се е случила?

09.06 2015 в 10:11

Kuby Immunology-това е учебника,може да си го изтеглите от нета!!!

08.06 2015 в 20:46

Относно ваксинирането ще ви цитирам това ,което е написано в учебниците по-имунология.Ваксините в много случаи,могът да не доведът до желания резултат,а дори могът да имат обратния ефект.
Сега,относно болеста дифтерит,пак от учебника по имунология-два типа са-а и б,подобно на менигита.Първия е лека форма, и навремето са го оприличавали на Круп синдрома.Опасен е втория.Няма спанесние!Ваксината за дефтирит е създанена на основата на по-лекия вирус,т.е,вируса от тип А.Да ,авторите ,казват ,че въпреки това ваксинатаима желания резуллтат ,т.е предпазва.Чудя се само, защо пъ същата логика, не са създали,ваксина за менигита!Нямад да се впускам в подробности и да пиша относно останалите болести.Който се интересува и чете англииски да търси!
Второ,относто създаването на имунитета, и т.нар клетки с имунологична памет.Значи, в тялтоо на човек ,трябвада има баланс.Тялото ви не може неперкъснато да произведжа антнитела,които да се запазват в кръвта ви.Затова когато,антителата си свършат работата,се включва от гените ви една програмка,която трябва да унищожи излишните антитела,и системата отново да е в баланс.Кой гарантира,кои антитела ще останат икоище умрът!

08.06 2015 в 19:23

Не искам да навлизам в спорове извън темата, но твоя витамин Е, е синтетичната му форма (производство на BASF). За мен това изчерпва темата. Защо не говорим за естествената форма? Без да говорим, че аз за него и дума не бях обелил :)

За витамин Б нищо не виждам. Това че бета каротените улесняват усвояването на отровите заедно с полезните вещества не мисля че е проблем на бета каротена, а на отровите.

Не искам да си доказваш квалификацията с несвързани статии. За ваксините говорехме. Там не виждам да спориш. Или данните на CDC май са неоспорими?

08.06 2015 в 15:07

До коментар #10
"О, свещенна простота!" възкликнал през 1415 г. Ян Хус, като видял една проста селянка да събира дърва за кладата му. Спрямо Вас си го мисля и аз в момента... Щото, ако имахте минимални заченки на критичен ум и научни познания, просто щяхте да търсите в гуугъл това, за което Ви говорих...
Първо, да обобщим, че нямате нито един аргумент вече спрямо ваксините и се насочвате към други отрасли.
С производството на витамини, предимно след Втората световна война повечето фармацевтични производители стъпаха на пазара на хранителните продукти. Те системно даряваха през последните 60 години на училища, лекари, кабинети плакати, колко са важни витамините за избягване на болести.
Съвременният човек обаче, поне в развитите държави, чрез храната си приема значително по-големи количества витамини, отколкото има нужда. Изключение прави витамин Д, при който не се знае точно колко са нормалните кръвни нива, понеже по новите схващания е хормон, а не витамин и не се знае, дали разлики от определените референтни стойности не са просто сезонно нормални.
Но да се върнем на темата - високите количества на витамин Б, като цяло не могат да доведат до първична хипервитаминоза - витамин Б е водноразтворим и по-големи от нормалното количество се отделят чрез урината.
В проведените в последните 15 години изследвания бе доказана ролята му при регенерацията на нервните тъкани, затова на всички пациенти с нервни увреди се изписва "милгама", която съдържа витамин Б.
Оказва се обаче, с оглед на милионите пациенти, участвали в серията от изследвания по целия свят, че пациентите, приемали витамин Б са боледували по-често и умирали по-рано в сравнение с пациентите, които не са приемали витамин Б, а плацебо. Поради значително повишената смъртност на пациентите, приемащи витамин Б се налага и някои от изследванията да бъдат прекратени.
Оказва се, че в първата година след приключване на изследването, което е двойно сляпо, пациентите, приемали Б12 значително по-често са развили няколко типа бронхиален карцином. "Двойно сляпо" означава, че на една група се дава плацебо, а на другата се дава витамин Б12 и двете хапчета изглеждат по различен номер, имат серийни номера и едва, след като изследването приключи се разбира кой е приемал Б12 и кой плацебо. Нито лекар, нито пациент знае - затова "двойно сляпо".
В друга група изследвания са тествани алфа-токоферол (витамин Е) и бета-каротени във Финландия. Изследването установява, че хората, приемали витамин Б и Е значително по-често са развили белодробен рак и са имали значително по-висока смъртност от нормалното население.
В трето изследване се установяват механизмите на тези ефекти - бета-каротените повишават регенерацията на бронхиалната епителна лигавица при хора, изложени на вредни газове, прах и при пушачи. При повишаване на регенерацията антиоксидантите имат прооксидативен ефект - компонентите на пушека, прахта, вредните изпарения водят до промяна на епитела на бронхиите и той се замества с "по-издръжлив", който не е типичен за бронхиите, той се изражда в бързо инфилтриращ бронхиален карцином. Към момента му на откриване пациентът вече няма шанс за оздравяване.
Т.е. ако всички хора на земята приемаха витамин Б щяхме да имаме значително повече ракови заболявания и смъртни случаи, защото повечето хора са изложени на цигарен дим, автомобилен смог, прах или други индустриални респираторни замърсители.
Това откритие е удар срещу производителите и десетките милиарди, които печелят от тази хранителна добавка, която се оказва не само, че не помага, но и повишава значително смъртността.
Конкретните изследвание за Е и Б, които, всеки служещ си с наука може да потърси и провери са посочени по-долу. При витамин Е също се увеличава смъртността и общата заболяваемост и се оказва, че "анти-оксидантните му свойства не се потвърждават". Сиреч ефектът, който се предполага го няма, дори има обратен.
За съжаление хора, като Вас си запушват ушите и ще отнесат в гроба много невинни граждани...

Study Nr. 1: Dl-alpha-tocopherol acetate does not appears to normalize intercellular adhesion molecule-1 and antibodies to oxidized LDL in chronic smokers.
Pubmed Data : Free Radic Biol Med. 2001 May 15;30(10):1122-9. PMID: 11369502 / Human Study

Study Nr. 2: Dl-alpha-tocopherol acetate does not protect against chemotherapy-induced chromosome damage and reduces the level of plasma gamma tocopherol.
Pubmed Data : Melanoma Res. 2002 Feb;12(1):83-90. PMID: 11828262 / Human Study

Study Nr. 3: Dl-alpha-tocopherol acetate does not reduce the progression of atherosclerosis in healthy individuals.
Pubmed Data : Circulation. 2002 Sep 17;106(12):1453-9. PMID: 12234947 / Human Study

Study Nr. 4: Dl-alpha-tocopherol acetate is associated with an increased incidence of hemorrhagic stroke.
Pubmed Data : N Engl J Med. 1994 Apr 14;330(15):1029-35. PMID: 8127329 / Human Study

Study Nr. 5: Dl-alpha-tocopherol acetate is associated with increased risk for pneumonia in smokers.
Pubmed Data : Nutr J. 2008;7:33. Epub 2008 Nov 19. PMID: 19019244 / Human Study

Study Nr. 6: Dl-alpha-tocopherol acetate supplementation is associated with an increase in ornithine decarboxylase activity, a marker for gastric carcinogenesis.
Pubmed Data : Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1995 Dec;4(8):865-70. PMID: 8634659 / Human Study

Study Nr. 7: Dl-alpha-tocopherol acetate supplementation is associated with increased mortality in pancreatic cancer patients.
Pubmed Data : Cancer. 1999 Jul 1;86(1):37-42. PMID: 10391561 / Human Study

Study Nr. 8: Dl-alpha-tocopherol acetate is a synthetic and inferior form of vitamin E.
Pubmed Data : J Anim Sci. 1992 Aug;70(8):2485-92. PMID: 1506309 / Animal Study

Study Nr. 9: Dl-alpha-tocopherol acetate is less effective and less bioavailable than the natural form of vitamin E.
Pubmed Data : J Anim Sci. 2009 Dec;87(12):4057-63. Epub 2009 Aug 28. PMID: 19717777 / Animal Study

Study Nr. 10: High dose dl-alpha-tocopherol acetate is detrimental to beta-carotene levels and does not reduce oxidative stress in intensely exercised horses.
Pubmed Data : Equine Vet J Suppl. 2006 Aug(36):617-21. PMID: 17402493 / Animal Study

Study Nr. 11: The acetate form of vitamin E, dl-alpha-tocopherol acetate, enhances the development of UV-B radiation induced skin cancer.
Pubmed Data : Nutr Cancer. 1996;26(2):183-91. PMID: 8875555 / Animal Study

Study Nr. 12: Dl-alpha (synthetic) behaves quite differently on gene transcription in mouse T lymphocytes than does the d-alpha tocopherol (natural) form of vitamin E.
Pubmed Data : Arch Biochem Biophys. 2010 Mar 1;495(1):49-55. Epub 2009 Dec 21. PMID: 20026030 / In Vitro Study

Study Nr. 13: Dl-alpha-tocopheryl acetate may have a toxic effect on erythroctyes exposed to oxidizing drugs.
Pubmed Data : Int J Vitam Nutr Res. 1986;56(3):311-5. PMID: 3781758 / In Vitro Study

Study Nr. 14: Dl-alpha-tocopheryl may contribute to DNA damage in the liver.
Pubmed Data : Cancer Lett. 1984 Dec;25(2):163-70. PMID: 6509435 / In Vitro Study

БЕТА

Study Nr. 1: High B12 levels were associated with the risk of subsequently diagnosed cancer, mostly within the first year of follow-up. This may have clinical implications for the interpretation of high B12 levels.
J. F. B. Arendt, L. Pedersen, E. Nexo, H. T. Sorensen. Elevated Plasma Vitamin B12 Levels as a Marker for Cancer: A Population-Based Cohort Study. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 2013; DOI: 10.1093/jnci/djt315

Study Nr. 2: Incidence of Cancer and Mortality Following α-Tocopherol and β-Carotene Supplementation. A Postintervention Follow-up
Context: In the Finnish Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC) Study, α-tocopherol supplementation decreased prostate cancer incidence, whereas β-carotene increased the risk of lung cancer and total mortality. Postintervention follow-up provides information regarding duration of the intervention effects and may reveal potential late effects of these antioxidants. Smokers should avoid β-carotene supplementation.
JAMA. 2003;290(4):476-485. doi:10.1001/jama.290.4.476

Study Nr. 3: The mechanisms by which β-carotene affects the development of lung cancer have not yet been determined. The most widely suggested hypothesis is that components of cigarette smoke in the presence of the relatively high oxygen tension in the lung combine to induce oxidation of β-carotene, resulting in a prooxidant effect.
De Flora S, Bagnasco M, Vainio H. Modulation of genotoxic and related effects by carotenoids and vitamin A in experimental models. Mutagenesis.1999;14:153-172.



08.06 2015 в 12:44

Е, айде сега - напиши ти в Гуглето или където пожелаеш. Реално и с вода можеш да се предозираш - нарича се удавяне. Ама предполагам не си изследвал смъртните слъчаи в следствие на ефектите от удавянето с Вирамини от Б групата :)

Колкото и да дрънкате глупости, колкото и да ви плащат, аз умам истината зад себе си и нямам никакви притеснения. С нетърпение очаквам валиден аргумент. Има такива, но вие не сте узряли до там, че да ги измътите. Вместо това давите хората с витамин Б и т.н. :)

08.06 2015 в 11:36

ММ, кух си, та чак кънтиш. Напиши в гуглето "vit B overdose" да видиш дали има предозиране. Вярно е, че трябва упорито да го приемаш като добавка, но на кухи кратуни, точно като теб, със сигурност се е случвало...
За незнаещите - няма такова вещество, с което да не може да се предозира - от дозата се определя отровата.

08.06 2015 в 00:14

Кефиш ме батка, ако от витамин Б се повишава смъртността, значи ти си лекар от тия дето докарват 6 смъртни случая от 6 болни без изключения. Предлагам колкото и да ти дават на пост вече да се скриеш, защото току-що аурата на твоята квалификация се изпари. Пожелавам ти тежка нощ и много угризения за десетките пострадали дечица заради това че си позволяваш да лъжеш за пари и да се представяш за квалифициран човек.

За незнаещите: излишъкът от Б витамини се изпишква и е на практика невъзможно да се предозираш, но дори и да успееш някак - пращат те да пиеш вода :)