Защо мъркат котките

Кристин Каменова Последна промяна на 06 септември 2017 в 12:29 68366 6

Оказва се, че котешкото мъркане не е начинът, по който нашите котета показват своята любов и преданост, а по-скоро чисто егоистична и физиологична нужда.

Поначало котетата сe делят на две групи - мъркащи, но неръмжащи и ръмжащи, но немъркащи. Можете да си представите, кои котета в коя група попадат. В първата - домашните и някои други малки видове като гепарда, риса и пумата, а във втората - лъвове, тигри, леопарди, разказва iflscience.

Това разграничение се е позовавало на едно по-старо наблюдение за подезичната кост. Подезичната кост в ларинкса на големите котета е само частично твърда, а при малките - изцяло. Тя е тази, която поддържа структурата на езика и говорния апарат. До скоро тази разлика се смяташе за причина на ръмженето при едни и мъркането при други видове. Но напоследък и това мнение е изоставено. Вече се смята, че други морфологични белези имат по-голямо значение.

Най-доброто предположение е, че периодичните мускулни контракции на ларинкса и диафрагмата позволяват на нашите котета да мъркат, дори по време да вдишване и издишване. Факт е, че котки с парализирани мускули на ларинкса не могат да мъркат.

Това, което не се знае е как котките решават, кога да започнат с мъркането. Съзнателно ли е или неволно?
Защо мъркат също не е сигурно, но има много предположения.

Много от нас смятат, че котките ни мъркат, когато са щастливи и галени, но други наблюдения доказват, че в стресови ситуации и при нараняване, тези малки приятели издават същия звук.


Проучванията показват, че най-често мъркането е с честота 25 - 150 Hz, което пък е звук, асоцииран с "приятелско" настроение.

Но има и други възможности. Един друга причина за мъркането може би е лечебната функция на произвежданите вибрации. Все пак ултразвукът доказано ускорява заздравяването на кожата, а тренировката със силни вибрации се е доказала като начин за увеличение на мускулната сила, затова и някои твърдят, че мъркането може би помага на плътността на костите на котките. Това като твърдение е логично като се има предвид, че средно атлетите имат по-плътни кости в резултат на вибрациите, които тялото им получава всеки път, когато краката им удрят настилката по време на тренировка.

Това означава, че докато атлетите увеличават костната си плътност като тренират, котките го правят докато се излежават по цял ден. И не само това, но мъркайки, те се и самолекуват. Това обяснява защо мъркат всеки път, когато боледуват или са наранени.

Но както смехът има различна функция за човека в зависимост от ситуацията, най-вероятно е така и с котките и тяхното мъркане.

Всъщност, всички знаем, че котките мъркат в желанието си да ни експлоатират и да получат храна или вниманието ни.

Едно изследване дори разкри, че някои котки мъркат със същата честота като на бебетата и не спират, докато не получат желаното. Наричат го "просешкото мъркане".


Е, какво са котките - суперлекар или експерт манипулатор? Науката все още мълчи, а вие как определяте вашата котка?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12196

6

Росен

07.09 2017 в 07:55

Цитат: "Проучванията показват, че най-често мъркането е с честота 25 - 150 Hz..."
Цитат: "Един друга причина за мъркането може би е лечебната функция на произвежданите вибрации. Все пак ултразвукът доказано ускорява заздравяването на кожата, а тренировката със силни вибрации се е доказала като начин за увеличение на мускулната сила, затова и някои твърдят, че мъркането може би помага на плътността на костите на котките."
Може би всичко цитирано е вярно, но не схващам връзката: от една страна се говори за нискочестотни вибрации (25 - 150 Hz), а от друга страна - за ултразвук. Ултразвуците имат честота над 20000 Hz. Котките могат да чуват някои ултразвуци, но мъркането (или преденето, както уточнява проф. Балкански) не е ултразвук. Бихте ли пояснили?

12688

4

Emil Kasamakov

06.09 2017 в 16:29

Сега като се замисля... то и оригването създава вибрации. Дали помага за заздравяване на костите?

23293

3

Стефан

06.09 2017 в 13:13

Как защо - да се подмазват, и да ти изядат сичката мръвка, и да спят само на праната възглавница.

17.07 2015 в 15:53

Кратък отговор на въпроса:
Защото могат.