Информацията върху нова "кристална памет" ще оцелее и след края на човечеството

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 октомври 2015 в 15:27 4130 0

Кредит University of Southampton

Учени от Университета в Саутхемптън (Southampton University) са разработили нов тип кристална памет, данните в която могат да останат непокътнати в продължение на милиони години.

Така данните, записани върху повърхността на кристалите на новата памет ще могат да преживеят човешката цивилизация и да останат единственото доказателство за неговото съществуване и след милион години, се подчертава в прессъобщение на сайта на университета.

Чиповете памет са направени от специален разтопен кварц с най-висока чистота, който е един от най-стабилните материали, в състояние да издържи без повреди на температурата до 1000 градуса по Целзий. Записът на информация на тези кристали се извършва с помощта на високоскоростни лазерни импулси, а използваната технология позволява да се записва информацията в пет измерения - 3 обикновени пространствени измерения и още 2 допълнително на базата на структурни промени в решетката на кристала.

Един кварцов диск може да вмести на повърхността си около 360 терабайта данни. 

"Нашата кристална памет може да се използва навсякъде, където е необходимо надеждно и дългосрочно съхранение на големи обеми от данни, например, в музеи, библиотеки, различни академични институции и т.н. " - коментира професор Питер Казански  (Peter Kazanksy), - "Много е вероятно, ние, тествайки новата памет, вече да сме създали първите документи, които могат да оцелеят и след човешката цивилизация. И ако запишем на такива кристали цялата известна на хората информация, тя никога няма да изчезне. Тя ще се превърне в надеждно доказателство за съществуването на нашата цивилизация".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !