"Боинг" създаде лазер за сваляне на дронове (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 август 2015 в 10:10 4983 0

Американският производител на авиационна, космическа и военна техника "Боинг" е създал преносим лазер за сваляне на дронове, съобщава сайтът "Techxplore".

Системата се нарича CLWS (Compact Laser Weapons System). Лазерът, който тя излъчва, работи в инфрачервения спектър и затова е невидим за човешкото око. Мощността е 2 киловата. Енергията се излъчва към въпросния безпилотен апарат, като се фокусира върху определена точка от неговия корпус, за да го прогори.

"Мислете за него като за апарат за заваряване, само че от стотици метри", обяснява Исак Нийл (Isaac Neal), инженер от "Боинг".

Системата се побира в четири кутии с големина на куфари, като може да бъде сглобена за минути. Управлява се с контролера на игралната конзола XBOX, като така навигацията е лесна и не изисква специално обучение.

След прихващане на целта лазерът започва самостоятелно да следи целта, докато я унищожи. Отклонението в точността е около 5 см.

За захранване на системата могат да се използват няколко начина - от електрически контакт, генератор или от акумулатор.

От "Боинг" се надяват, че до няколко години новата им система ще стане обичайна част от оборудването на традиционните системи за противоракетна отбрана. "Ще има моменти, когато ще има смисъл да се използва ракета, ще има и моменти, когато ще има смисъл да се използва лазер", убеден е директорът по лазерни и оптични системи на "Боинг" Дейвид де Йонг (David DeYoung).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !