Бяло и златно или синьо и черно? На какво се дължи илюзията

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2015 в 10:14 79071 2

Наскоро хората в социалните мрежи и въобще в интернета се развълнуваха над простия въпрос, поставен от сайта Tumblr: Какъв цвят е тази рокля?

Някои виждат роклята в бяло и златно, а други - в синьо и черно. Лудостта стигна и звездите -  Лейди Гага, Тайлър Суифт и Кайни Уест се включиха в споровете. 

Ние ще ви запознаем с обяснението на Дейвид Уйлямс (David Williams) - учен, занимаващ се с човешкото зрение от Университета на Рочестър в Ню Йорк, публикувано вчера в LiveScience.

Светлината се състои от различни дължини на вълните, които мозъкът възприема като цвят. Светлината прониква в ретината, светлочувствителната част на окото, активира колбичките, които са чувствителни към червени, зелени или сини вълни. Но окото ни не може да определи дължините на вълните, които идват от обекта.

"Вашият мозък е винаги изправен пред проблем", разказва Уилямс. "Когато гледате един обект, светлината от обекта, която виждат вашите очи, зависи от две неща: как обектът е осветен и характерните свойства на обекта. Така че, мозъкът ви работи винаги зад кулисите, за да разберете какъв е истинския цвят на обекта".

Осветяването се променя драстично според часа и сезона, а също и в зависимост от изкуственото осветление - с нажежаема жичка или луминесцентно. А работа е на нашия мозък да идентифицира реалните цветове на даден обект. И той го прави почти винаги правилно.

"В случай на роклята, причината някои хора да я виждат в различни цветове е, не защото са далтонисти, което обикновено се причинява от дефект на цветните колбички, нито пък е някаква съществена разлика в цветното зрение", казва Уилямс. "Мисля, че мозъкът просто прави различни предположения за това, как се осветява роклята."

"Например, ако вашият мозък предполага, че осветяването на роклята е много слабо, той ще коригира видяното и ще приеме, че е в бяло и златно", обяснява Уилямс. "Но ако вашият мозък предполага обратното (че осветлението е много ярко), то тогава мозъкът ви прави преценка, че самата рокля трябва да е по-тъмна, а оттам - че е в синьо и черно.

Защо не се сблъскваме с тези цветни разлики в ежедневието?

В реалния живот, ще може да огледате роклята, заедно с други обекти, осветени по същия начин. Така преценката ще бъде по-точна. 

На снимката, публикувана в Tumblr, роклята запълва по-голямата част от изображението, което дава много малко информация за това, как е осветен обекта. "Широкият спектър от интерпретации за това, какво е осветяването, води до широк спектър от тълкувания за нейния цвят", казва Уилямс.

Но това все още не обяснява защо мозъците на някои хора предполагат, осветлението е по един начин, а други са на обратното мнение. Самият Уилямс, например, вижда роклята като бяла и златна.

Роклята е "чудесен пример от множеството оптични илюзии, които илюстрират как мозъкът ни зад кулисите, взема всички тези решения ", заяви Уилямс. Светът достига до очите ни невероятно нееднозначно и само чрез мозъка си можем да разберем какво наистина има там", каза той.

Илюзията на Корнсуит

Механизмът на илюзията с роклята е аналогичен на тази илюзия, която преди година шестваше из мрежата:

Макар горният квадрат да изглежда много по-тъмен от долния, те всъщност имат един и същи цвят, освен по краищата. Също както при роклята, нашият мозък коригира цвета според контекста. Когато покрием средната част, може да видите, че и двете секции са с един и същи цвят:

Този тип оптически илюзии са известни като илюзии на Корнсуит, описани подробно от Том Корнсуит (Tom Cornsweet) в края на 1960.

Ето още няколко примера:

Илюзията на сивите квадрати. Квадратите А и В са от един и същи цвят и всички "бели" плочки, които са в сянка, са със същия цвят като тъмните плочки извън сянката. Доказателството е вдясно:

Още един пример, който определено е свързан с двусмислените цветове на роклята: Цветните кръгове изглеждат доста различни - ярко оранжев и кафяв. Всъщност, те са един и същи цвят, но мозъкът ни променя своето предположение за цвета заради общата интерпретация на това, което е около цветните кръгове.

Илюстрация: Adrian Pingstone

Ерин Годард (Erin Goddard ) от Macquarie University в Сидни, Австралия, посочва подобна илюзия, която може да видите по-долу:

Илюстрация: Dale Purves

И двете квадратчета са сиви, но вие виждате едното като жълто, другото - като синьо. Това се случва, защото и в двата случая вие несъзнателно преценявате цветовете според цвета, който си мислите, че има светлинният източник.

Ние правим такива корекции според цвета на осветяването през цялото време. Затова виждаме лист хартия винаги бял независимо дали сме навън - под синьото небе или вътре под жълта светлина. Ние винаги сменяме цвета на хартията в ума си обратно в бяла.

Така и с тази рокля. Ние коригираме според въображаем източник на светлина.

Ние, хората, сме свикнали да смятаме околния свят за стабилен и еднозначен, но илюзиите тестват нашето възприятие и ни показват, че не винаги можем да разчитаме на него. И често виждаме това, което искаме да видим. Но изучавайки илюзиите наоколо, ще научаваме повече за себе си.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 11:42

Az mislq che roklqta e sinio I cherno

28.02 2015 в 14:03

Статията е интересна, но има доста правописни и пунктуационни грешки, изпуснати думи и съюзи, които разсейват от основния текст