Ето как делфините виждат хората

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 13:56 12525 0

За първи път в света изследователи от САЩ и Великобритания са възпроизвели неясните очертания на водолаз след запис на сонарните сигнали, подавани от делфин, с помощта на подводен микрофон и ги превърнали в изображения и 3D модели.

За да го направи, екипът, ръководен от Джак Казевиц (Jack Kassewitz) използва система за възпроизвеждане на изображения, известна като Cymascope, съобщава сайтът gizmodo, позовавайки се на публикация в SpeakDolphin.com

Системата, разработена от Джон Стюарт Рийд (John Stuart Reid), също член на екипа, направи възможно да се запише и да се изолират ехолокационните ултразвуци на делфина, насочени към конкретни обекти, а след това да се създаде 2D изображения от тези звуци. Компютърът след това превръща тези изображения в 3D, което позволява на изследователите изработят 3D-принтер реални модели.

"Ние сме работили върху комуникацията на делфините повече от десетилетие," отбеляза Казевич в съобщение за пресата. "Когато открихме, че делфините могат да идентифицират предмети чрез ехолокация с 92% точност, започнахме да търсим начин да видим какво има в тези звуци."

Изследването е проведено в делфинариума в Пуерто Авентурас в Мексико. В експеримента участвал женски делфин на име Амайа, чиито насочени звуци към водолаз и последвалото ехо е са записвани с подводен микрофон. За да се избегне излишния "шум", водолазът Джим Макдона се е потопил без дихателен апарат, за да не навредят на резултатите изпусканите мехурчета. Амайа сканирал Макдона с ултразвуци и са изпратени на CymaScope, звуково устройство за визуализация, създадено от Джон Стюарт Рийд. 

Основният принцип на устройството е превръщането на звуковите вибрации в колебания във водата. В началото изследователите заредени последователността на ултразвукови ехолокационни сигнали на делхина в CymaScope, като пуснали камерата в режим на видеовъзпроизвеждане. На повърхността на водата, те видели някаква странна форма. След това пуснали видеото обратно кадър по кадър и след известно време видели неясния силует на човек. След компютърна обработка на изображението се показали още подробности.

Вляво - оригиналното изображение от CymaScope, вдясно - изображението след обработка.

Ехолокацията позволява на делфините да "виждат" не само сенките на обектите, но и очертания по повърхността им. 

Преди водолаза, учените записали как Амайя "вижда" саксия, куб, и пластмасов знак "+". "Ние бяхме развълнувани от първия успешен печат от екипа на куб в 3D" - споделя Казевич. "Но когато видяхме 3D печат на човешко същество, това остави всички безмълвни. За първи път в историята, ние държахме в ръцете си модел на това, което виждат китоподобните със звук. Почти всеки експеримент водеха до снимки с още по-големи подробности"

"В бъдеще екипът ни би искал да разбере дали и как делфините могат да споделят тези ехолокационни изображения като част от вътрешновидов аудио-визуален език", кодирайки изображения с ехолокационни сигнали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !