За първи път е отгледан в лаборатория преден крайник на плъх (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 юни 2015 в 11:53 9476 0

Кредит Bernhard Jank, MD, Ott Laboratory, Massachusetts General Hospital Center for Regenerative Medicine

Крайник на плъх е отгледан в лаборатория в Масачузетската болница (MGH) с напълно функционираща кръвоносна система и мускулна тъкан.

Роботизираните ръце и крака за хора с ампутирани крайници са вече реалност и все повече се усъвършенстват, но вече може би не е далеч денят, в който хирурзите ще могат да трансплантират крайник, използвайки собствения биологичен материал на пациента. Доказателство за това е публикация от тази седмица в списание Biomaterials, в която се съобщава, че напълно функциониращ крайник на плъх с мускули и вени е вече отгледан в лаборатория от стволови клетки.

"Изграждането на функционален биологичен заместител е особено предизвикателство - крайниците съдържат мускули, кости, хрущяли, кръвоносни съдове, сухожилия, връзки и нерви - всеки от които трябва да бъде възстановен и изисква специфична носеща конструкция, наречена матрица", заяви изтъква д-р Харалд От (Harald Ott) от Департамента по хирургия и Центъра за регенеративна медицина към MGH и водещ автор на доклада.

Проблемът се решава с помощта на техника, вече използвана за лабораторно отглеждане на органи:

Първата стъпка се нарича "decel", съкратено от decellularisation (премахване на клетките) - органи от мъртви донори са третират с препарати, които да махнат меките тъкани, оставяйки само "скелета" на органа (матрицата), изграден предимно от инертен белтък - колаген. Това запазва цялата сложна структура на първоначалния орган. В случая на предния крак на плъх, това включва колагеновите структури, които образуват кръвоносните съдове, сухожилията, мускулите и костите.

Във втория етап - "recel" (т.е. recellularisation)  плътта на органа "се заселва" с клетки чрез посявка на матрицата със съответните клетки от реципиента. След това тази матрица се подхранва в биореактор, позволяващ новата тъкан да расте и да колонизира "скелета".

Тъй като нито една от меките тъкани на донора не остава и се използва собствения генетичен материал на пациента се намалява риска от отхвърляне на транспланта и няма нужда от имуносупресивни лекарства.

Тази техника е използвана за създаване на бъбреци, черен дроб, сърце и бели дробове (засега само при животни за изследователски цели). Това се прави за първи път за крайник.

"Това е научна фантастика, даваща живот", казва Даниел Вайс (Daniel Weiss) от Университета на Върмонт, който работи върху регенерацията на бял дроб.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !