Започна работа по мисията на ESA за полет към астероид

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 април 2015 в 09:49 4597 0

Кредит ESA–Science Office

Концепцията AIM в орбита около двойния астероид.

Европейската промишленост е започнала работа по мисия, чиято основна цел е да тества технологии, които да защитават Земята от потенциално опасни астероиди, разказва сайтът на европейската агенция.

В рамките на мисията ще се провеждат научни изследвания на двойният астероид Дидим (65803), който се състои от основно тяло с диаметър 800 м и 150- метров спътник, които се въртят един около друг на разстояние около 1.1 км.

Това е съвместен проект - Asteroid Impact Mission (AIM) на Европейската космическа агенция (ESA), Немския аерокосмически център (DLR), на Обсерваторията на Лазурния бряг (Observatoire de la Côte d´Azur (OCA)), НАСА и лабораторията Applied Physics Laboratory на Университета Джонс Хопкинс (JHU/APL).

Мисията AIM планирана да изпрати космическа сонда, която да извърши проучване на кинетичните ефекти от сблъсъка на космически апарат, ударен в астероид. Тя има за цел да провери дали космически кораб може успешно да отклони астероид от сблъсък със Земята.

Карта на луната на Дидим. Снимка: ESA–Science Office

Проектът AIM е част от мисията AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), която предвижда две автоматични станции да се отправят към двойния астероид. 

Частта от съвместния проект, за която отговаря НАСА - Double Asteroid Redirection Test (DART) е вторият важен компонент на AIDA. Тя се състои от космически кораб, който ще се вреже в по-малкия астероид със скорост от около 6,5 км/сек. , докато сондата AIM ще проучва на място въздействието върху орбитата му, ще изучава геологията на двата астероида. Естествено, ще бъдат изпращани изображения на астероидите и на получения кратер.

Миналия месец официално започна предварителната фаза на мисията. Два отделни промишлени консорциума започват работа по проекта като избраната концепция ще бъде представена на Съвета на министрите на ЕКА през ноември 2016 г. за одобрение.

"За AIM всеки ресурс ще бъде изцеден до последната капка, включително полезния товар,  всеки килограм ще се използва колкото е възможно.", заяви Карим Мелаб (Karim Mellab), мениджър на космическия кораб AIM.

Този подход ще бъде част от набор от иновативни техники, включително лазерна комуникация в дълбокия космос, която ще се използва и за бъдещи мисии.

Проект: ESA–Science Office

Сондата AIM ще има максимална маса 800 кг при старта и с размерите на голямо офисно бюро и ще бъде много по-компактна от "Розета".

Част от намалението в цената на мисията се гарантира от факта, че срока на мисията AIM ще бъде много по-кратък от десетгодишната мисия "Розета", ще е необходима само една година, за да се стигне целта - астероида Дидим и неговият спътник. Предвиждат се и други икономии на първия етап на дейност, например, да се намали броят на служителите, необходими за изпълнение на мисията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !