Как змиите изгубиха краката си и започнаха да пълзят по земята (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 ноември 2015 в 12:48 20640 0

Кредит Hongyu Yi

Компютърната томография показва, че вътрешното ухо на древната змия Dinilysia patagonica съдържа сетивни органи, които контролират чувството за равновесие и слуха като структурата (показана в розово) и се състоят от три тесни полукръгли канали. Учените заявиха, че тази област, ако е голяма и сферична, е "морфологичен подпис" за водене на подземен начин на живот.

Змиите не са загубили своите крайници, за да живеят в морето, както по-рано се предполагаше. Сравнение на компютърна томография между череп на 90 милиона години и тези на съвременни влечуги показва, че змиите са изгубили краката си, когато техните предци са се приспособили да живеят и ловуват в дупки, което много змии правят и днес.

Изследването е публикувано в списание Science Advances.

Учените са използвали компютърна томография и построили 3D виртуални модели, за да проучат и сравнят скелета на вътрешното ухо на Dinilysia patagonica, 2-метрово влечуго, тясно свързано със съвременните змии. Тези костни канали и кухини са подобни на тези в ушите на съвременните, водещи подземен живот змии, и контролират слуха и чувството за равновесие, разказва порталът phys.org.

Вестибуларният апарат и "охлювът" на вътрешното ухо на животните, обитаващи повърхността, водата или дупките под земята, са силно адаптирани към средата, в която живеят, и съответно този орган изглежда съвсем различно. Това позволява да се разбере по негото устройството в каква среда е живяло животното.

Череп на съвременна змия с вътрешно ухо показано в оранжево. Източник: Hongyu Yi

Изследователите Хунюй И (Hongyu Yi) от университета в Единбург (Шотландия) и Марк Норел (Mark Norell) от Американския природонаучен музей са установили, че структурата на вътрешното ухо се отличава при животните, които обитават подземните кухини, за да им помогне да откриват плячка или хищници в тази среда. Тази форма не присъства в съвременните змии, които живеят във вода или над земята.

Констатациите на учените ще помогнат да се попълнят пропуските в историята на еволюцията на змиите и потвърждават, че Dinilysia patagonica е най-голямата змия, водеща подземен начин на живот, съществувала някога на Земята.

Изображение и представяне на мозъка и вътрешното ухо на фосил на Dinilysia patagonica, който учените от университета в Единбург и Американския природонаучен музей са използвали, за да покажат, че съвременните змии са изгубили краката си, когато техните предци са станали добри в заравянето. Източник: Hongyu Yi

Като се вземе предвид възрастта на тази змия - 90 милиона години - може достатъчно уверено да се каже, че преходът към живот в подземни дупки е накарал змиите да се откажат от придвижване на четири крака и да започнат да пълзят с цялото си тяло.

"Как змиите са загубили краката си, отдавна е загадка за учените, но изглежда, че това се е случило, когато техните предци са станали ловки в заравянето." - заяви д-р Хунюй И.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !