Катманду с 3 метра на юг след земетресението

Пол Тапоние: Земетресението не е достатъчно силно

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2015 в 11:45 8113 0

Кредит phys.org

Опустошителното земетресение, което стана в събота в Непал е преместило столицата Катманду с няколко метра на юг, а височината на връх Еверест (8848 м) вероятно останала същата, заявиха експерти във вторник.

Мощното земетресение с магнитуд 7.8 в събота е било трагично следствие, според френски сеизмолози, на предишното земетресение, станало преди 81 години, при което са загинали хиляди и 1/4 от столицата е била разрушена.

Според ранните сеизмологични данни, получени от звуковите вълни, които пътуват през Земята след земетресение, земята под столицата Катманду може да се е преместила на около 10 фута (три метра) на юг, заяви специалистът по тектониката от Университета Кеймбридж Джеймс Джаксън по информация на phys.org.

"Земетресението е станало на Хималайския разлом - граничната плоча, която разделя придвижващия се на север Индийски субконтинент към Евразия", заяви Санди Стеийси, директор на департамента по физика на Университата в Аделаида. "Разломът е наклонен 10 градуса на север-североизток. Относителното движение в цялата разломна зона е от порядъка на три метра в своета най-голямо отклонение, точно на север от Катманду."

Разломът лежи между две тектонски плочи - тази на Индийския субконтинент , която се движи на север и се подпъхва под Евразия с около два сантиметра на година. От този сблъсък са се издигнали Хималаите.

Марк Алън от департамента за изследване на Земята в Университета в Дъръм (Великобритания) обяснява, че скалите на върха на разлома са се придвижили на юг спряло тези отдолу, което е съкратило размера на земната кора в района.

"По-лесно може да се обясни, като се каже, че Катманду се е преместил с три метра", каза той.

Все още не е ясно дали тези промени ще наложат промяна в прецизните карти на света.

Въпреки че Катманду се е преместил, не е много вероятно Еверест да е променил височината си с повече от няколко милиметра, тъй като планината не е точно над зоната на придвижване на плочите.

"Основното движение е на запад от Еверест и планината не е директно над разлома. Тези три метра в хоризонтално преместване нямат огромно значение за височините", добави Санди Стеийси.

Последният трус в Непал сравнен с други земетресения

Земетресението в Япония през 2011 г. е преместило подводната плоча на около 50 метра, казва Пол Тапоние (Paul Tapponnier) от Обсерваторията за Земята в Сингапур.

Най-голямото земетресение в Хималаите е ударило Асам през 1950 г., измествайки части от земята на почти 30 метра.

Най-новотото земетресение имаше магнитуд 7.8, много по-малко от характерните за района 8.2-8.5 , добавя Тапоние, и вероятно не е достатъчно силно, за да се освободи цялото напрежение, натрупано в разлома.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !