Математиката предсказва коя дума може да е смешна (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 17:14 25026 0

Кредит UniversityofAlberta / youtube.com

Водещият автор нa изследването търси смешни думи в книжката на Доктор Сюс.

Може ли математически да се предвиди дали е смешна някоя измислена дума? Според проучване на екип учени от Канада и Германия се оказа, че степента на "необичайност" в повечето случаи определя дали една нова дума може да звучи смешно или не.

Изследването е публикувано в списанието Journal of Memory and Language.

Авторите започнали с експеримент, който проверява дали една измислена дума звучи смешно, разказва Science Daily. За тази цел, учените с помощта на генератор на случайни числа и речник са създали база от няколко хиляди измислени думи, а участниците в проучването са били помолени да оценят тези думи по скала от 1 (никак не е смешно) до 7 (много смешно).

В резултат на това някои от думите показват много висок показател. Например думата "whong" е рекордьор с 5.92 пункта от 7. Авторите подозират, че хуморът в думата идва от съзвучието й с думата "wang" (жаргон за мъжки полов орган). Проверени са и други измислени думи, които са изкарали подозрително много точки. Сред тях е "dongl" (dong, преводът е същият), "shart" (вероятно съзвучно с "fart" - пръдня), "focky" (променено е "u" с "о") и "clunt" (като се махне "l" се получава женски полов орган).

Думите са смешни или не в зависимост от това, доколко в тях има нецензурни корени.
Изображение: Chris Westbury et al. / Journal of Memory and Language

След това изследователите премахнали всички думи с нецензурни и жаргонни корени, в списъка останали само безвредно звучащи глупости, но доброволците все още намирали някои от думите са повече, а други - за по-малко смешни.

Като критерий за "смешно", авторите използват теорията, формулирана още преди 200 години от философа Шопенхауер. Според нея, хуморът е свързан с това, доколко далече е възприетото от очакваното.

Като мярка на възприеманото и очакваното учените предлагат ентропията на Шанън - сумата:

, където C е константа, N е броят на възможните резултати, Pi - вероятността от появата на даден елемент (една или повече букви) в дадената дума. В основния експеримент авторите предлагат на доброволци от две измислени думи (без нецензурни корени) да изберат по-смешната. Оказа се, че разликата в ентропията за двете думи може да предскаже коя от тях се възприема за по-смешна. Но точността на прогнозиране е ниска - едва 40% от участниците отговарят така, както предвижда теоретичният модел.

Авторите пишат, че тяхната работа е първата експериментална проверка на теорията на Шопенхауер, създадена преди 200 години. Независимо от факта, че предсказателната й способност е слаба, изследователите отбелязват, че важността на ефекта, че хуморът може да бъде свързан с някакво измерване.

Проучването няма да промени шегите на стендъп комиците - в крайна сметка глупавите думи едва ли са върхът на комедията, но констатациите могат да бъдат полезни при избор на наименованията на търговските продукти.

"Интересна е съпоставката между името на продукта и сериозността на продукта", отбелязва Крис Уестбъри (Chris Westbury), водещ автор нa изследването. "Например, хората може да не са склонни да купуват лекарства със смешно име за сериозно заболяване."

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !