Нов начин за откриване на рак само по една капка кръв

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2015 в 08:36 11154 0

Само една капка кръв е достатъчна, за да се определи дали един пациент е болен от рак с помощта на нов тип анализ.

Учени от Шведския Уверситет Умео (Umeå University), заедно със специалисти от САЩ и Холандия са създали тест на основата на анализ на рибонуклеиновата киселина (РНК) на тромбоцитите за установяване наличието и класификация на рака. Като взели проби кръв от 283 човека, учените с помощта на теста открили в 228 човека различни форми на рак, съобщава сайтът на Университета.

Този нов тест, който използва само една капка кръв, дава възможност с почти 100% точност да се определи наличието тумор в организма човека, според доклад, публикуван в медицинското списание Cancer Cell.

"Откриването на рака в ранен етап е от жизненоважно значение. Ние проучихме как новият метод може да замени например, инвазивната диагностика на проба от клетки, за да се потвърди рак на белия дроб. В хода на нашите експерименти бяха идентифицирани почти всички форми на рак, а това доказва, че тестовете въз основа на рибонуклеиновата киселина на тромбоцитите имат огромен потенциал за по-ранно откриване на рака", коментира работата на Йонас Нилсон (Jonas Nilsson), сътрудник на Университета Умео и съавтор на статията.

Изследвани са кръвни проби на 283 човека, от които 228 души са имали някаква форма на рак, а 55 - не. Сравнявайки профилите на РНК на кръвните проби, изследователите са успели да потвърдят присъствието на рак с точност 96% сред пациентите. У 39 пациенти с ранни прояви на рак, 100% от случаите са били идентифицирани и класифицирани.

В последващи тестове с помощта на същия метод, изследователите успели да идентифицират наличието на тумори с точност, ненадмината досега, 71% при пациенти, диагностицирани с рак на белия дроб, гърдата, панкреаса, мозъка, черния дроб, дебелото черво и ректума. Резултатите от анализа също могат да бъдат сортирани в зависимост от молекулярните различия във формата на рака, което може да бъде от полза при избора на метода за лечение.

Илюстрация: www.interactive-biology.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !