Няма "мъжки" и "женски" мозък, според ново изследване

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 11:35 29293 6

Кредит Neurological Associates of Washington/Creative Commons Attribution

ЯМР на човешкия мозък.

Няма чисто специфични особености на централната нервна система, присъщи на определен пол. До това заключение е стигнал голям международен колектив от невропсихолози от Израел, Германия, Швейцария и Съединените щати, въз основа на анализ на данни от структурен магнитен резонанс на мозъка на 1400 мъже и жени.

Мозъкът на всеки човек е "мозайка", съставен от черти, някои от които са по-характерни за жените или мъжете или еднакво срещащи се и при двата пола.

Работата е публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, а за изследването разказва Newscientist.

Идеята, че хората имат или "женски" или "мъжки" мозък е стара, казва Дафна Джоел (Daphna Joel) от Университета в Тел Авив в Израел. "Теорията е, че ако веднъж плодът развие тестиси, те ще секретират тестостерон, който ще маскулинизира (ще направи мъжки) мозъка", коментира тя. "Ако това беше вярно, трябва да има два типа мозъци".

Изследването

За да проверят тази теория, учените си поставили за цел да се идентифицират специфични, свързани с пола характеристики на мозъка. Основният въпрос, на който изследователите искали да си отговорят е: възможно ли е да се говори за "женски мозък" и "мъжки мозък"? Положителен отговор може да се даде само ако се установи определен набор от характеристики, които, например, се срещат в повечето случаи само в мозъка само на жените да речен и имат известна вътрешна съвместимост, т.е. винаги са свързани помежду си и се срещат заедно.

За да намерят такива черти, както обусловени от пола техни ансамбли, Джоел и колегите й потърсили разлики в резултатите от сканирането на мозъците на 1400 души на възраст между 13 и 85. Екипът анализирал размера и дебелината на различните части на кората на главния мозък, както и връзките между тях. Като цяло, групата идентифицира 29 области на мозъка, които обикновено се смятат за различни по размер при мъжете и жените. Те включват хипокампуса, който участва в паметта и долната фронтална гънка (Inferior frontal gyrus), която се счита, че играе роля в избягването на риска.

Обемът на сивото вещество в различни части на мозъка върху извадка от жени (вляво) и мъжки (вдясно). Всяка колона е отделна област на мозъка. В черно са маркирани отделите, където са намерени вариации в анатомичните разлики Снимка: Yaniv Assaf et als. / PNAS

Всеки набор от данни се анализирал в началото поотделно. Например, изследователите оценявали размера на сивото вещество в различни области на мозъка (по метода на вокселната морфометрия - преброявали броя на вокселите за единица обем на мозъка).

Изводите

Установено било, че от 116 изследвани области само в 10 са налице значителни анатомични разлики между мъжете и жените. Освен това, въз основа на получените количествени оценки е построена карта на разпределението.

Установено е, че значими разлики в анатомията се наблюдават само в 28% от всички изследвани нервни системи, а вътрешната консистентност (т.е. едновременната проява на анатомични разлики в 10-те области) се наблюдават само у 5.8% от индивидите. 

В крайна сметка, невролозите са стигнали до следното заключение: наистина съществуват разлики в анатомичните и морфологичните структури на мозъка на мъжете и жените, но тези признаци или комбинациите от тях не са решаващи и не можем  да говорим за специфично "мъжки" или специфично "женски" мозък. Дори при преглед на всички функции на нервната система в един непрекъснат процес, в които в единия полюс са жените, а на другия - мъжете, учените не са намерили значителна разлика на някакви характеристики в посока на един от полюсите. С други думи, има функции на мозъка, които се наблюдават по-често при жените, има и такива, коиро са по-често при мъжете, но и едните, и другите се проявяват и в противоположния пол. 

Културните очаквания

Въпреки продължаващите стереотипи, момичетата не са по-зле, отколкото момчета в областта на науката и математическите дисциплини.

"Хората масово смятат, че това дали си мъж или жена предпоставя различни способности или избора на професия", коментира Маргарет Макарти (Margaret McCarthy) от Университета на Мериленд в Балтимор, която изучава половите различия в мозъка. "Това изследване се оборва идеята, че това е на базата на биологични различия, за разлика от културни очаквания."

"Винаги има повече разлики в рамките на един пол. Ние винаги трябва да се вглеждаме в културните традиции, средата, образованието и ролята на човека в обществото," - отбелязва Александра Каутцки-Уилър (Alexandra Kautzky-Willer) от Медицинския университет на Виена в Австрия.

Ако на невролог се дадат няколко мозъка без тяло или допълнителна информация, той вероятно ще може да познае дали принадлежат на мъж или жена. Мъжките мозъци са по-големи. Но новите констатации показват, че е невъзможно да се предскаже каква част от мозъка на дадено лице има вероятност да е развита само въз основа своя пол.

Безполовото бъдеще

Джоел предвижда бъдеще, в което хората няма толкова рутинно да се класифицират само въз основа на пола. "Ние се разделяме на момичета и момчета, мъже и жени през цялото време", казва тя. "Това не е добре и не само политически, но и научно - всеки е различен."

"Ние трябва да започнем да мислим много по-внимателно за тежестта, която придаваме на пола като определяща черта на човешките същества, и да спрем да питаме за него в случаите, когато те просто не са от значение", заключава Мег Джон Бейкър (Meg John Barker), психолог в Свободния университет в Милтън Кийнс, Великобритания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

6

dolivo

03.12 2023 в 12:08

няма разлики, ама мъжкия по голям по принцип

има разлики в разни центрове за тялото, ама другаде нямало

деба и наместената статия

ако няма вродени разлики, още повече трябва да внимаваме какво възпитаваме децата

ако има разлики, просто не пречете с глупости, като сте толерантни - когато (ако изобщо) покаже другополови склонности , просто го приемете и защитавайте докато стане на 18. Тогава да речем е кристализирала персоналността и няма да речем да съжалява много ако вземе необратими решения за себе си.

02.12 2015 в 18:34

С изключение на конния спорт, във всички други професионални спортове мъжете и жените са отделно. Причините за това са главно социални.

Шахматът не е само мислене.

02.12 2015 в 18:22

Абеееее, няма мъжки и женски мозък, ама има мъжки и женски първенства по шах- мат.

01.12 2015 в 22:06

Ами ей го и доказателството за глупостта, непосредствено след дедо ви поп. Адски му пречат нечии чужди права дето не го засягат по никакъв начин и много държи всички да са като него.

Ми не става пич, умните хора са си умни и си гледат техните дела. Хич не ги брига кой на кого какво прави под юргана, не обясняват на всички законите на биологията без да имат понятие от тях, а вместо да ожалват възпроизводството, те дейно участват в него. Кой както умее.

Споко, секса между мъже и жени няма да го забранят. А жените на тебе ще ти отказват по лично техни си причини.

01.12 2015 в 15:43

Франкфуртската школа се прокрадва и в неврологията. Вече искат да ни убедят, че в бъдеще няма да има полове, както се намеква в последния параграф на статията. Е, за сведение на Новата левица, полове ще има и възпроизводството ще става между мъж и жена, защото това са неоспорими закони на биологията, това е самата естественост, самата природа. Отклоненията могат да бъдат толерирани, стига да не стават натрапчиви и да не преминават тънката граница между получаване на право и злоупотреба с право. Такава злоупотреба са парадите, които не работят никак в полза на хората с различна сексуална ориентация, а само за джобовете на едни НПО, които симулират дейност по защита правата на хората.

01.12 2015 в 14:17

Ние това отдавна го знаем. Няма мъжки и женски акъл, умното си е умно. Има само мъжка и женска глупост.