Първи снимки на спътника на Сатурн Рея

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2015 в 11:44 7119 0

Кредит NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Рея, спътникът на Сатурн.

Сондата "Касини" предаде първите висококачествени снимки на спътника на Сатурн Рея за последните две години, а скоро ще изпрати снимки и на другите луни на Сатурн, съобщава НАСА.

В средата на февруари на тази година е започнал нов етап в живота на сондата "Касини"' - тя променя орбитата си от полярна до почти екваториална. Това ще й позволи за първи път в последните две години да наблюдава луните на Сатурн. Нито една от тях не е била достъпна досега за наблюдение, с изключение на Титан.

Първа пред камерата на "Касини" попада Рея, един от най-малките спътници на Сатурн. Снимките са получени на 9 февруари тази година и са направени от разстояние само 50 000 км. Публикувани са чак днес, защото мозайката от множеството отделни изображения, заснети с камерата на сондата от различни ъгли, трябва да бъде слепена от учените в полуръчен режим на компютър.

През следващите седмици и месеци "Касини" ще направи нови снимки на повърхността на Диона, Енцелад и Титан, с които сондата ще се срещне два или три пъти. Тези снимки ще бъдат публикувани на сайта на НАСА.

Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект на американската космическа агенция, Европа и Италия с цел проучването на Сатурн. Тя е един от най-амбициозните и скъпи проекти на американската космическа програма. Космическата сонда "Касини" със спускаемият апарат "Хюйгенс", се стартира през 1997 г. и достига орбитата на Титан на 1 юли 2004. "Хюйгенс" изучава атмосферата и повърхността на Титан, а "Касини", след отделянето на апарата продължава да проучва Сатурн и неговите спътници.

В края на септември 2010 г., "Касини" започва нов етап от своята мисия, наречена "Слънцестоене" (Solstice). Животът на апарата ще продължи до 2017 г., а самата сонда ще даде възможност на учените за първи път да се запознаят подробно с целия сезонен период на Сатурн.

Последната фаза от живота на сондата с името "Големият финал" (Grand Finale), определено чрез гласуване сред посетителите на сайта на НАСА, ще започне в края на 2016. "Касини" ще направи серия от потенциално опасни маневри, които ще позволят на астрономите да наблюдават Сатурн и неговите спътници от нови ъгли. Краят на мисията ще бъде спускането на "Касини" върху Сатурн, а сондата ще събере уникални данни за структурата и физичните свойства на слоевете на атмосферата на планетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !