Токсичната кал от бразилски язовир достигна Атлантическия океан (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 ноември 2015 в 08:49 5742 0

Кредит Senado Federal/Flickr CC BY 2.0

Последиците в Bento Rodrigues, една от двете общини, опустошени от бедствието.

Застрашени са редки видове - делфини, китове и кожести костенурки, обитаващи водите на Атлантически океан близо до устието на реката Риу Досе. Заплахата идва от токсичните отпадъци донесени от реката след разкъсването на две от стените на огромно хвостохранилище в Бразилия.

Хвостохранилище (язовир за токсични и други отпадъци от обогатяване на полезни изкопаеми, наричани хвост) в югоизточната част на Бразилия разкъса стените си на 5 ноември и се изля като планинско цунами от кал, вода и отпадъци. 11 смъртни случая са потвърдени до момента, а 15 души са безследно изчезнали.

Този мощен поток е навлязъл в една от най-важните речни системи на Бразилия, Рио Досе, подлагайки стотици хиляди жители на риска да останат без питейна вода и препитание, да не говорим за огромните екологични щети на фауната на реката.

Природозащитните органи са установили, че в мътните потоци има живак, арсен, хром и манган в количества, значително превишаващи максимално допустимите норми. А замърсените води вече са отровили река Риу Досе в продължение на 500 километра по течението й.

В изявление на президента Дилма Русеф се казва, че властите са разработили специална програма за възстановяване на засегнатата флора и фауна. Природозащитниците твърдят, че за това ще са необходими поне 100 години.

Екипи от биолози се опитват да спасят колкото се може повече риба, пренасяйки я в 1000-литрови резервоари за транспортиране към по-безопасни езера. Но изглежда вече е твърде късно за някои, според Алойзю да Силва Фильо Феррао (Aloysio da Silva Ferrão Filho), изследовател от фондация Освалдо Круз, който заяви пред списание Chemistry World: "Биоразнообразието на реката са напълно загубено. Няколко вида, включително ендемични (характерни за определена географска област) са изчезнали."

Представители на компанията Samarco, чиято собственост е авариралото хвостохранилището, настояват, че утайките са безвредни, съобщава BBC News. А според The Guardian досега от Samarco са се съгласили да платят 1 млрд реала (270 млн долара) за почистване и обезщетения и още 250 млн реала ($ 67 млн) в глоби. Критиците обаче твърдят, че това е много далече от стойността на щетите.

Бариери поставени от компанията Samarco при устието на Рио Досе, за да се защити растителността от замърсяването преди да пристигне. Снимка: Samarco

"Най-доброто нещо, което може да се случи сега е замърсяването да изтече в океана възможно най-бързо", заяви пред The Guardian Антонио де Падуа Ламейда (Antonio de Padua Almeida), биолог и ръководител на местния природен резерват. "Замърсяването ще има много по-малко въздействие върху океана, отколкото на реката".

Следващата тревога е за въздействието на токсичните води върху дивата природа в Атлантическия океан. Еколозите се опасяват, че ако ветровете и водните течения ще отнесат замърсените води на север и ше подложат на риск Националния парк Abrolhos Marine. Паркът представлява архипелаг от острови и рифове, местообитание на много морски видове, включително делфини и гърбати китове. Но най-голямата тревога на Алмейда е за застрашените кожести костенурки. Плажът около естуара е едно от малкото места, използвани редовни за снасяне на яйца. Заради бедствието яйцата на костенурките, снесени близо до устието на реката, са пренесени и заровени на по-високи места.

Според компютърните модели се очаква потокът да се разпръсне по крайбрежието около 10 км южно от естуара, 3 км северно и 2,5 км навътре в океана.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !