Хората владеещи втори език е два пъти по-вероятно да се възстановят след прекаран инсулт

Не чакайте повече - запишете се на курс по китайски!

Никола Кереков Последна промяна на 01 декември 2015 в 10:00 21109 1

Предимствата от това да научиш чужд език не са органичени само с възможността да общуваме на друг език. Те може да включват и скрито предимство - ново изследване показва, че владеенето на втори език може да защити мозъка ни в случай на инсулт или деменция.

Учени от Великобритания и Индия са събрали данни от 608 пациента със инсулт от Хайдарабад, Индия и са открили, че хората, които говорят повече от един език имали по-голям шанс да се възстановят след инсулт от тези, които владеели само един език. Увеличаването на шансовете за възстановяване освен това е доста значително - за хората говорещи два или повече езика било два пъти по-вероятно да имат нормални познавателни функции след инсулт от едноезичните, дори когато се вземат предвид фактори като тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет и напреднала възраст.

Според учените, психическото натоварване свързано с говоренето на повече от един език може да увеличат своеобразния "резерв от познавателни способности", което води до подобрена способност за справяне с пораженията в мозъка вследствие на инциденти като инсулт.

"Двуезичието помага на хората да превключват от един език на друг, така че те първо трябва да потиснат единия език, а след това да задействат друг при общуване," разказва съавтора в изследването Томас Бак (Thomas Bak), учен от Единбургския университет във Великобритания. "Това превключване осигурява постоянна тренировка за мозъка, което може да е фактор подпомагащ възстановяването на пациентите с инсулт."

Освен демонстрираната по-голяма вероятност за възстановяване на умствените способности след инсулт, двуезичните (дефинирано в изследването като тези говорещи два или повече езика) също така се представят по-добре на тестове, които измерват нивото им на внимание и способността им да извикват и организират запомнена информация. 

Заслужава си да се отбележи, че особено впечатляващите резултати при възстановяването, демонстрирани от пациентите в това изследване може да са свързани поне от части с езиковите характеристики на региона, в който е проведено проучването. Както отбелязват изследователите в статията си, която е била публикувана в списанието Stroke, Хайдарабад е мултикултурен град, който е дом за широк набор от различни езикови общности, включително телугу, урду, хинди и английски. Поради това, "тренировката на мозъка", на която повечето жители на Хайдарабад са изложени ежедневно - и теоретичните ползи от нея - може да не успее да се постигне другаде в същия мащаб, съответно и резултатите трудно могат да се възпроизведат на друго място. 

"Непрекъснатото превключване между езиците е ежедневие, типично за много райони на Хайдарабад," обяснява Суварна Алади (Suvarna Alladi), невролог от Института по медицински науки Низам в Хайдарабад. "Умствените ползи може да не са толкова отчетливи на места, където не е толкова наложително да се превключва между два и повече езика."

Междувременно, не се налага да живееш в район, където ежедневно се говорят повече езици, за да повишиш познавателните си способности. Предишно изследване е показало, че двуезичието може да забави началото на заболяването на Алцхаймер, но учените твърдят, че научаването на друг език не е непременно определящо за шансовете да се възстановиш след инсулт - въпреки че поддържането на активността на мозъка определено е. 

"Резултатите от нашето изследване предполагат, че редовното практикуване на интелектуално-стимулиращи дейности с течение на времето, започващи от ранна възраст, могат да ни защитят от поражения вследствие на инсулт," заключава Субхаш Каул (Subhash Kaul), част от екипа осъществил изследването. 

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2015 в 13:45

Открихме Америка.

Хора които са по-умни и знаят повече, живеят по-добре и по-успешно се справят с житейските трудности, били те здравни или други. Плюс това инсулт, инсулт - някои хора и с половината си акъл да останат пак са по-умни и по-способни от редица други които просто малко си имат изначално.

Може да им даде дедо поп идеи за още изследвания. Примерно може да се обзаложим че висшето образование увеличава шанса за възстановяване от инсулт повече от два пъти. Защитена докторска степен - сигурно още 70% отгоре.