Скептично: Толкова вредни ли са найлоновите торбички за природата

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 април 2015 в 13:55 20057 7

Доскоро отговорът на въпроса "хартия или пластмаса" беше повече от ясен - найлоновите пликове са обявени за безспорно зло, замърсяващо природата. Нова статия в skeptoid на Крейг Гуд (Craig Good) хвърля съмнение и дава изненадващ, може би за мнозина, отговор.

Безспорно е, че пластмасовите торбички са евтини и удобни. Те струват около една четвърт от цената на хартиените пликове и заемат много по-малко място.

Но според разказите на природозащитниците полиетиленовите торбички са натоварили този продукт със зловещ имидж - огромни острови от плаващи боклуци в океана, задушаващи се животни в дивата природа.

В много страни са въведени драстични такси за използването им, а в други, например Китай, която не се слави като модел за опазване на природата, те са забранени напълно. 

Определено Крейг Гуд смята, че тези мерки са пресилени и не съвсем оправдани. Неговите аргументи:

Глобалното затопляне

Да, влияят, макар и вероятно не много. Само 3%-4% от световният добив на нефт се използва за производство на пластмаси, а много от тях отново се използват като енергиен източник. Но тези данни са за всички пластмаси. Ясно е, че за найлонови торбички отива много малка  част от този обем.

Опасност за животните

Полиетиленовите торбички представляват малка част от пластмасата, която се натрупва в световните океани. Пластмасата се разгражда в морската вода с помощта на ултравиолетовата светлина.

В мрежата има впечатляващи снимки, показващи как костенурки и китове поглъщат полиетиленови торби, които животните вероятно объркват с медузи във водата. Разумно е да се приеме, че да попадне в стомаха им не е хубаво, но няма данни колко разпространено е това или доколко вреди на животните. Като се има предвид, че пластмасите нямат хранителна стойност, те безспорно са лошо нещо. Но какъв е дялът на загиналите заради найлонови торбички срещу всички други отпадъци, които хората изхвърлят в морето.

Сметищата

Всъщност полиетиленовите торбички не допринасят толкова много за запълване на сметищата. Крей Гуд твърди, че едно депо с размери 36.6 м дълбочина и 70 км2 би могло да се справи с всички прогнозни нужди на депа на Съединените щати за следващите хиляда години.

Полиетиленовите торбички в океана

Според някои прогнози някъде между 5 и 12 милиона тона пластмаса влизат в океаните от сушата всяка година, а според друго проучване в световния океан има около 5250 милиарда пластмасови отпадъци, с общо тегло от 250 000 тона. Повечето от тях са малки частици и очевидно има някакъв неизвестен механизъм на бавно отстраняване на най-малките от тях. Дали някой ги яде, дали се разлагат или утаяват е неизвестно. Но имайте предвид, че това са общо пластмасите, а не само торбичките. Освен това, повечето от пластмаси в океана идват от корабите. Това е стари рибарски мрежи и други морски отпадъци.

Има ли риск от отказа от полиетиленовите торби за еднократна употреба

В болниците на Сан Франциско е забелязан скок в бактериалните инфекции след скорошна забрана на найлоновите торбички. Оказва се, че E. Coli и други бактерии лесно се размножават в пазарските чанти за многократна употреба, особено когато хората не знаят, че те се нуждаят от редовно почистване. Експерти препоръчват да не съхранявате вашите пазарски чанти в банята.

Агенцията за околната среда на Великобритания е установила, че нетъканите полипропиленови торби е необходимо да бъдат използвани най-малко 11 пъти, за да имат по-нисък потенциал за глобалното затопляне, отколкото торбичките с висока плътност за еднократна употреба (HDPE), а памучните пазарски чанти трябва да се използват най-малко 131 пъти. Хартиени пликове би трябвало да се използват поне 4 пъти за постигане на същия принос за глобалното затопляне, но са много по-токсични като производство от пластмасата. Те също така отбелязват, че 40% от HDPE торбичките повторно се използват като торби за боклук, което допълнително намалява тяхното въздействие върху глобалното затопляне.

И нещо изненадващо: "Повторната употреба на традиционните HDPE и други найлонови торбички за пазаруване и/или като торби за боклук е основен екологичен показател, а в повторното им използване за боклук има по-големи ползи, отколкото рециклирането им."

Изводите

Може да се каже, че найлоновите торбички допринасят за глобалното затопляне, но приносът им е незначителен. Те са малка част от боклука в океаните, които могат да бъдат въведени в глобалната хранителна верига, но няма данни за това. Не е известно къде се губи огромна част от пластмасата в океана. А обхватът и тежестта на вредата върху околната среда от използването на найлоновите торбички се оказват неясни и съмнителни.

Може да е изненадващо, но отговорът на Крейг Гуд на въпроса какво да използваме за пазар -  полиетиленови или хартиени торби е категорично за първите. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2015 в 20:22

Немога да повярвам че нито едно мнение не е компетентно дори и самата статия.Как и къде ще се раложат торбичките не е важно. .Веднъж произведена,това събитие ще се случи без оглед дали ще е в печката,на нивата,под земята или ще концетрираме боклума до токсични стойности които необратимо ще замърсят мястото което лъскавите политици и нашите подобни наричат сметище.И тука е интересното 1 милион тона торбички са капка в окена на пластмасите.Купувайки торбички ние самите потребители пораждаме огромна индустрия която вреди много повече отколкото можем да си представим и да опишем.Решението е контрол от тези които КУПУВА(образовайте се )Докато не се откажем от тях планета ще страда.

31.05 2015 в 21:09

Да не говорим, че докато хартиените торбички в природата се разграждат в присъствие на килрод до СО2 и вода,само че 95% от тях попадат в сюетищата, където се разграждат в безкислородна среда до метн идруги леки въглеводороди, които имат неколкократно по-изразени парникови свойства.

29.04 2015 в 09:32

Ето няколко прости въпроса:
1. Тази хартия откъде ще се вземе?
2. Изсечените гори за необходимата хартия от така "ЖАДУВАНИТЕ" хартиени еколози как ще се заместят? и какъв ще е последващия ефект от намалените гори?

08.04 2015 в 15:43

Никой ли не е виждал найлонова торбичка,оставена на открито?
Ами разпада се.А с какво си изхвърляте боклука от къщи - с найлонови торби.
Ако забравя да купя специални с връзки,ползвам тези,в които съм носил покупките - икономията на торбички е налице,а последните се разпадат по-бързо,тъй като са по-тънки.Същото е с кофичките от кисело мляко и др.пластмасови опаковки - разпадат се.
Всичко това съвсем не означава,че трябва да ги хвърляме,където ни падне.Трябва да стигат ДО СМЕТИЩЕТО.

08.04 2015 в 13:50

Не знам какво им пречи на хората да ходят на пазар с текстилна торбичка. Има един много важен фактор който не е отчетен в статията, че около пластмасовите отпадаци виреят много бактерии и най-вече около пликовете понеже те имат по-голяма площ на единица тегло. Това че няма сведения доколко вреда за животните оказват пластмасовите отпадъци не значи че няма такава ами просто никой не се е заел да направи обстойно проучване.

08.04 2015 в 12:24

Смисълът не е в това да се забраняват пластмасовите торбички,и да се заменят с хартиени, а да се подобрят, има биоразградими торбички, а рециклирането също може да се подобри.
Има и много полезни приложения от рециклирането на употребяваните пластмасови торбички.
А иначе статията е пример за манипулативни изводи, от типа нищо не зная за това, значи не е вярно. Ами във всеки голям морски музей в цивилизованите страни в Европа има достатъчно нагледна информация, това че на някой не му изнася и си търси тема за статия, не означава че е доказал нещо.

08.04 2015 в 09:58

Гледал съм филм по Da Vinci Learning за това, преработката на хартиените отпадъци замърсява повече въздуха и струва 3 пъти по-скъпо, отколкото преработката на найлоновите.