Големите провали при технологиите през 2014 г.

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 януари 2015 в 00:00 17366 0

Тестърите можеха да закупят очилата на Google само за 1500$

Масачузетският технологичен институт (MIT) определи кои са най-неуспешните технологии за 2014 г.

Статията си за MIT Антонио Регаладо започва, перифразирайки прочутата мисъл на Толстой - "Всички успешни технологии си приличат, но всяка неуспешна технология се сгромолясва по свой собствен начин."

Причините за неуспеха им са често непредсказуеми. Тази година обещаващи технологии бяха посечени от решения на Върховния съд, телевизионните камери, обществено мнение, а имаше и такива, които си бяха чисто мошеничество. И така, най-интересните провали според MIT са:

1. Очилата Google Glass

Компютъризираните очила на Google могат да показват на дисплея си карти, имейли, да снимат снимки и видеоклипове, но до края на 2014 г., половината от тествалите ги, анкетирани от Reuters, са спрели да ги използват. Те обясняват, че "умните" очила са се оказали по-малко полезни от очакваното и смущават хората наоколо.

2. Бразилският EEG екзоскелет

Miguel Nicolelis, професор в Университета Дюк, получава около 15 милиона долара от бразилското правителство, за да изгради роботизиран екзоскелет, задвижван от мисълта на ползвателя си. Целта била парализиран човек да ритне топката на откриването на Световното по футбол през 2014 г. Но задачата се оказало по-трудна от очакваното и телевизионните камери показали само как парализиран човек, поддържан от двама помощници, рита топка и това не впечатлило въобще зрителите.

3. Платежната система Bitcoin

2014 г. трябваше да бъде годината на Bitcoin, но вместо това стойността на електронната валута е паднала с 62 процента (до около $310) от януари 2014 г. Но по-тревожен е фактът, че оборотът на Bitcoin е в същия обем, както преди една година - около 60 милиона щатски долара дневно.

Bitcoin има страстни защитници, но платежно средство, което не се използва не може да се нарече успешно.

4. Скандалът със стволовите клетки

На четвърто място MIT е поставил нашумелия скандал за японската изследователка Обоката, която твърдеше, че може да превърне каква да е клетка в стволова, просто като я потопи в киселина. След проверка на японския институт RIKEN обаче беше установено, че резултатите са манипулирани, а менторът на Обоката се самоуби.

Харуко Обоката, мнимият откривател на превръщане на обикновени клетки в стволови

5. Сапфирените екрани на iPhone 6

През 2014 г. Apple инвестира повече от 1 милиард долара в опит да пусне на пазара iPhone 6 със сапфирен защитен екран. За целта беше наета компанията GT Advanced Technologies, разработчик на иновативни пещи за изкуствени сапфирени кристали. Компанията обаче няма опит в производството на кристали в търговски количества и в съкратени срокове. През лятото тя доставя големи, тежки, сапфирени блокове, като много от тях се оказаха счупени, а проблемът с нарязването им остава неразрешен. В момента компаниите са в съдебен спор.

6. Малките антени Aereo

Не е ли парадокс, че телевизионните сигнали са навсякъде, но не можете да ги гледате на вашия телефон или компютър. Компанията Aereo предлага миниатюрни антени за да се реши този проблем. За 10 долара на месец компанията активира една малка антена на своите съоръжения, която улавя телевизионните сигнали и ги изпраща по интернет в телефон. Но радио- и телевизионни оператори, включително ABC и CBS, бързо заведоха дело срещу нея, тъй като според тях Aereo трябва да плати за "правата за препредаване", точно както правят кабелните доставчици на телевизия. Върховният съд отсъди в полза на телевизиите и компанията Aereo фалира.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !