Дубай купува реактивни раници за пожарникарите си, за да спасяват хора от горящи небостъргачи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2015 в 11:04 8198 1

Кредит Martin Aircraft

Дубай подписа споразумение с компанията Martin Aircraft за доставка на реактивни раници, джетпакове (Jetpack), които ще бъдат използвани от пожарникарите им, за да спасяват хора от небостъргачи.

Дубай, най-големият град в Обединените арабски емирства, е един и от най-богатите градове в света. Там полицията кара Mercedes SLS AMG, Ferrari FF, Bugatti Veyron и Lamborghini Aventador, а двуместни Lotus Evora и Ford Mustang карат лекарите до местата на спешните случаи.

"Джетпаковете ще играят важна роля в спасяването на хора от горящи небостъргачи", заяви представител на отдела за гражданска защита в Дубай: "Понякога при пожар хората излизат на покрива на сградата. Не винаги е възможно да се хвърли стълба до там, а асансьори в никакъв случай не бива да се използват.

Компанията Martin Aircraft разработва  джетпакове от 1981 г. Последна версия ще се появи на пазара през 2016 г. Тя ще лети на височина до един  километър при скорост до 74 км/час в течение на 30 минути. Товароподемността на раницата е до 120 килограма, което наистина дава шанс да се измъкне човек от горяща сграда. Нещо повече - раницата може да се управлява и дистанционно.

Дубай купува 20 джетпакове на цена от 150 000 долара всеки и два симулатора за обучение.

Неотдавна пилотът Ив Роси и неговият ученик прелетяха над Дубай на собствени реактивни раници. Те се надпреварваха с истински Airbus A380. За разлика от джетпаковете на Martin Aircraft, тези на Роси не могат самостоятелно да се издигнат във въздуха, а трябва да бъдат издигнати до предварително зададената височина с помощта на самолет, хеликоптер или балон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2015 в 12:33

Силно се съмнявам, че един паникьосан или дори просто притеснен човек ще се научи за няколко минути да управлява раницата от покрива на небостъргач до земята.