Започва изследване за рисковете, които крие изкуственият интелект

Цветан Петров Последна промяна на 03 юли 2015 в 11:36 10329 0

Kismet robot at MIT Museum

Кредит wikipedia.org

Институтът за бъдеще на живота (Future of Life Institute) ще плати 7 млн. долара за изследване на потенциалните рискове от разработката на изкуствен интелект. Финансирането е осигурено от съоснователя на PayPal и Tesla Motors - Елън Мъск.

Размерът на цялостната инвестиция на канадско-американския милиардер е 10 млн. долара, като 3 млн. ще бъдат вложени в самия институт, а другите 7 ще бъдат разпределени между 37 изследователски екипа. Задачата на тези екипи ще бъде да изучават редица теми, свързани с напредъка на технологиите на изкуствения интелект.

Елън Мъск на ежегодната среща на Tesla Motors през 2015

Все по-често темата за опасностите, които крие изкуственият интелект излиза от пределите на научнофантастичните филми и върху нея размишляват някои авторитети от технологичните среди. И докато филми като "Тя е глас" и "Ex Machina: Бог от машината" могат да бъдат приети като плод на опасенията на хора с твърде голямо въображение, то няма как да пренебрегнем мненията на хора като Бил Гейтс, Стив Возняк и Стивън Хокинг.

В края на миналия месец съоснователят на технологичния гигант Apple Стив Возняк направи интересна прогноза, че след стотици години машините ще ни третират като домашни любимци. Опасения изразява и съоснователят на друг технологичен лидер - Microsoft - Бил Гейтс. Според него в началото умните машини ще бъдат в помощ на хората, но след няколко десетилетия изкуственият интелект ще бъде достатъчно силен, за да представлява заплаха. Гейтс не може да разбере защо повече хора не са загрижени за бъдещето, което би ни донесло развитието на този клон от технологиите. В края на миналата година пък известният английски физик Стивън Хокинг каза пред BBC, че създаването на цялостен, завършен изкуствен интелект може да доведе до края на човечеството.

На фона на всичко това финансирането на Елън Мъск за Института за бъдеще на живота, изглежда напълно логично и дори задължително. Чрез тези 10 млн. долара той декларира, че желае да играе основна роля в наблюдението над това, как развитието на изкуствения интелект ще повлияе на живота ни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !