ХIV-ият Софийски фестивал на науката започна

Красива наука Последна промяна на 09 май 2024 в 09:51 1484 0

В Деня на Европа, на 9 май от 10:30 официално се открива ХIV-ия Софийски фестивал на науката. Това се случва пред сградата на Иновационен форум „Джон Атанасов“, която от 9 до 12 май ще бъде част от фестивалното пространство.

Кредит Красива наука

В Деня на Европа, на 9 май от 10:30 официално се открива ХIV-ия Софийски фестивал на науката. Това се случва пред сградата на Иновационен форум „Джон Атанасов“, която от 9 до 12 май ще бъде част от фестивалното пространство.

В Деня на Европа, на 9 май от 10:30 официално се открива ХIV-ия Софийски фестивал на науката. Това се случва пред сградата на Иновационен форум „Джон Атанасов“, която от 9 до 12 май ще бъде част от фестивалното пространство.

Кратки приветствия от официалните лица отбелязват началото на тазгодишното издание на първия български фестивал на науката, който тази година събира повече от 120 учени от над 25 държави по света.

Сред гостите на откриването са учениците, които посещават Училищната програма, учените от институти и университети с щандове за експерименти и демонстрации, директори и представители на чуждестранни културни центрове и посолства, и медии.

За първи път Софийският фестивал на науката пуска и собствен чатбот в помощ на посетителите. Чатботът Краси е захранван с изкуствен интелект и се готви да информира за програмата и участващите учени. 3500 ученици от София, Самоков, Златица и Пирдоп са регистрирани в Училищната програма, а близо 6000 места от Основната програма вече са заети.

Публиката ще чуе разкази на учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ. Освен тях на фестивала ще се представят и 20 млади изследователи от Европа, Азия и Африка, които участват в програмата Explorers на National Geographic Society.

Участващите български учени представят широк спектър от научни изследвания от БАН, НИМХ, университети и изследователски институти. Сред тях има както международно известни и наложили се професори и доценти, така и млади докторанти.

Организатор на Софийския фестивал на науката е Фондация „Красива наука“, а основен партньор е Министерство на образованието и науката. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община

Корпоративни партньори: A1, Aurubis, Overgas, Mr. Bricolage, ARPharМ, Kaufland, Maxxium, ABC Design & Communication, JobTiger и Vandergeeten.

Академични и образователни партньори: БАН, НИМХ, СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ– София, МГУ „Св. Иван Рилски“, ХТМУ, УАСГ, Фонд „Научни изследвания“ при МОН, Форум Демокрит, Български антарктически институт, Национален STEM център, центровете за компетентност Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия – ХИТМОБИЛ и Clean&Circle

Международни партньори: Австрийско посолство, Британски съвет, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Полски културен институт, Посолство на Украйна, Посолство на Китайската народна република, Посолство на САЩ, Френски институт, Институт Сервантес - София, Институт Лист София (Унгарски културен център), National Geographic

Логистични партньори: София Тех Парк, BEA Solutions, МултиКулти Колектив, издателство „Жанет 45“, издателство „Сиела“

Медийни партньори: БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, Наука ОФФНюз, Mediabricks.bg, The Sofia Globe, Програмата, БГ Наука, Дигитални истории

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !