Синята дупка Таам Джа', най-дълбокият подводен понор има скрити пещери и тунели (видео)

Всъщност учените все още не са стигнали до дъното ѝ.

Ваня Милева Последна промяна на 02 май 2024 в 15:46 3110 0

Синята дупка Таам Джа': Най-дълбокото известно подводно пространство със скрити пещери и тунели

Кредит Wikimedia Commons/Juan C. Alcérreca-Huerta, Teresa álvarez-Legorreta, Laura Carrillo, Laura M. Flórez-Franco, Oscar F. Reyes-Mendoza and Joan A. Sánchez-Sánchez

Синята дупка Таам Джа': Най-дълбокото известно подводно пространство със скрити пещери и тунели

Синята дупка Таам Джа' в Мексико е най-дълбоката известна подводна дупка в света. Всъщност учените все още не са стигнали до дъното ѝ.

Синята дупка Таам Джа' в Мексико: Най-дълбоката синя дупка

Според ново проучване на 6 декември 2023 г. е извършена подводна експедиция, за да се установят условията на околната среда, преобладаващи в Синята дупка Таам Джа' (TJB - Taam Ja' Blue HoleH). За да направят измервания по време на експедицията, изследователите са използвали устройство за профилиране на проводимост, температура и дълбочина (CTD - conductivity, temperature, and depth), което има набор от сензори, които четат и предават параметрите на водата на повърхността в реално време чрез кабел.

Според данните синята дупка Таам Джа' е "най-дълбоката известна синя дупка в света, чието дъно все още не е достигнато".

TJBJ, разположена в залива Четумал край югоизточното крайбрежие на полуостров Юкатан, изглежда е най-малко 420 метра под морското равнище според последните проучвания. Това е 119 метра по-дълбоко от предишния рекордьор, дълбоката 301 м) Синя дупка Sansha Yongle, по-известна като Драконовата дупка, в Южнокитайско море. Освен това е 146 м по-дълбока, отколкото учените докладваха по-рано, когато за първи път откриха синята дупка през 2021 г.

Устройството за профилиране също идентифицира много водни слоеве вътре в синята дупка, като един под 400 м дълбочина, където солеността и температурата са подобни на тези на съседните крайбрежни рифови лагуни и Карибско море.

Според проучването това предполага, че TJBH може да е свързан с океана чрез скрита система от пещери и тунели.

(A) Местоположението на синята дупка Taam ja' (TJBH) в залива Четумал, Мексико, е представено заедно с регионите с данни CC (за крайбрежните рифови лагуни в рамките на Мексиканските Кариби) и CSW (хидрографски данни от карибските повърхностни води) за по-нататъшно сравнение на температурата на водата и условията на соленост. Посочени са регионални фрактурни зони и геоложки разломи в полуостров Юкатан (INEGI, 2002), заедно с местоположенията на документирани сини дупки в залива Четумал. CB данните (от залива Четумал и в близост до TJBH) са измерени в станции за вземане на проби, разположени на кардинални позиции ~500 m една от друга на TJBH (TJBH N, TJBH S, TJBH E и TJBH W). Представени са също изображения от проучвания с акваланг на TJBH на дълбочини (B) 5,0 метра под морското равнище (mbsl), (C) 20 mbsl и (D) 30 mbsl.

За извършване на първите измервания на TJBH е използван ехолот, който проектира звукови вълни в океана и измерва скоростта, с която се връщат, за да измери разстоянието. Но тъй като всяка дупка варира по форма и може да не е напълно вертикална, техниките за ехосондиране са ограничени в сините дупки поради вариациите в плътността на водата.

"Потвърждаването на максималната дълбочина не бе възможно поради ограниченията на инструментите по време на научните експедиции през 2021 г.", добавят изследователите.

Тъй като оборудването CTD е ограничено за работа до 500 метра под повърхността, то не успява да намери дъното на синята дупка в последния експеримент. Устройството за профилиране бе спуснато от учените до тази дълбочина, но анализът предполага, че кабелът, към който е свързано, може да е плавал върху потопени течения или да се е ударил в издатина, спирайки оборудването на 420 метра под повърхността.

Впоследствие учените възнамеряват да "обяснят максималната дълбочина на TJBH и потенциала ѝ да представлява компонент от подводен комплекс и евентуално свързана мрежа от пещери и тунели".

Какво представляват сините дупки?

Сините дупки, наричани и понори, са вертикални пещери, пълни с вода, които се намират в крайбрежните райони, където скалната основа е съставена от разтворими материали като гипс, варовик или мрамор. Те се образуват в резултат на просмукване на повърхностна вода през скалата, ерозиране на минерали и разширяване на пукнатини, докато скалата най-накрая се срути. Забележителни примери са Голямата синя дупка в Белиз, Синята дупка Дийн на Бахамите и синята дупка Дахаб в Египет.

Сините дупки предоставят информация за живота, който може да е съществувал на Земята преди милиони години, когато океаните са били аноксични или безкислородни.

Справка: Recent records of thermohaline profiles and water depth in the Taam ja’ Blue Hole (Chetumal Bay, Mexico); 
Juan Carlos Alcérreca-Huerta, Oscar F. Reyes-Mendoza, Joan A. Sánchez-Sánchez, Teresa Álvarez-Legorreta, Laura Carrillo; Front. Mar. Sci., 29 April 2024 Sec. Coastal Ocean Processes Volume 11 - 2024 | https://doi.org/10.3389/fmars.2024.1387235 

Източник: Taam Ja' Blue Hole: The Deepest Known Underwater With Hidden Caves and Tunnels, Caleb White, ScienceTimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !