Змии от С. Македония имитират смъртта си "със специални ефекти" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2024 в 00:00 2294 0

Два различни индивида, демонстриращи симулация на смърт със и без автохеморагия

Кредит Bjelica and Golubović, 2024

Два различни индивида, демонстриращи симулация на смърт със и без автохеморагия

Актьори и футболисти биха могли да намерят вдъхновение за следващата си драматична сцена от един вид змии, които доста реалистично имитират собствената си смърт, за да избегнат хищниците.

Странно ново изследване разкрива, че змиите от вида сива водна змия (Natrix tessellata) включват и драматични ефекти в своето фалшиво представление, като например намазване с изпражнения и изтичане на кръв от устата им.

"Когато бъдат уловени, те се борят енергично и съскат, докато изхвърлят и се покриват с неприятно миришеща течност (мускус) и фекалии", описват авторите в новото проучване, публикувано в списание Biology Letters.

"В крайна сметка те остават неподвижни, със зейнала уста и изплезен език в гледка, имитираща смърт, която понякога може да бъде придружена от автохеморагия от устата."

Симулирането на смърт е високорискова защита срещу хищници с висок залог, наблюдавана при голямо разнообразие от плячка. Поведението често включва неподвижно лежане с уязвимите части, изложени на хищника, което използва придобитото отвращение на хищниците към болна или мъртва плячка.

Изследователите от Белградския университет се интересуват дали добавянето на репертоара от отвращаващи действия засилва зрелището, за да го направи по-отблъскващо за хищниците.

На остров Голем Град в Северна Македония те наблюдават поведението на сивите водни змии в отговор на хората, имитиращи хищници.

Сива водна змия (Natrix tessellata) в Румъния.  Кредит: Alexandre Roux | Flickr(CC BY-NC-SA 2.0 DEED)

Сръбските изследователи хващат 263 змии: "… на открито в полето, хвърляйки се на тях, или ги намират в естествените им укрития".

"При улавянето всяка змия бе захваната приблизително в средата на тялото с една ръка, тъй като преди това е установено, че хващането на змии в различни части на тялото им предизвиква различно поведение.

"През първите 30 секунди след улавянето, докато държахме змията във въздуха, забелязахме, че змията се покри с размазани мускус и фекалии, за което се предполага, че така отблъсква хищниците."

След това имитирайки действията на обикновен хищник със змията, тя е внимателно поставена легнала по гръб. След това човекът излиза от полезрението на змията, за да имитира колебанието на хищник да я изяде.

След това авторите измерват продължителността на поведението, симулиращо смърт (лежане неподвижно със зяпнала уста и изплезен език).

От 263 змии, 124 правят имитацията на смърт по-убедителна, размазвайки мускус или изпражнения, а 28 отделят кръв от устата си. Змиите, които комбинират всички тактики, прекарват приблизително 2 секунди по-малко в симулацията на смърт.

"Изпращането на правилните сигнали до хищника – неподвижен индивид с неприятна миризма и видима кръв – позволява по-интензивно показване", пишат авторите.

"Това намалява времето, прекарано в легнало положение, изложено на хищника, като в същото време разубеждава по-нататъшни атаки."

В България сивите водни змии се срещат в цялата страна до надморска височина от 1100 м.

Източната свиненоса змия (Heterodon platirhinos). Кредит: Douglas Mills (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Това не са първите змии с подобно поведение. Източната свиненоса змия (Heterodon platirhinos), е засичана, че се преструва на мъртва от Дъглас Милс (Douglas Mills).  "Точно както се разказва в книгите, след като се отказва да сплашва хората с шоуто на опасна усойница с разперен врат, тя се претъркаля, повръща закуската си (жабата в средата на снимката горе), извива се силно и продължава да имитира,л че е "мъртва". Тя изглежда наистина мъртва, но когато я обръщат обратно с дясната страна нагоре, той се претъркаля обратно в позиция с корема нагоре, разказва фотографът Дъглас Милс.

Друг вид свиненоса змия също се преструва за мъртва като защитен механизъм. Поведението е рядко при други видове змии, но както южните, така и източните змии съскат, разтварят вратове, разтварят уста и се преобръщат и се правят на мъртви, когато бъдат обезпокоени. Кредит: FWC Fish and Wildlife Research Institute (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Справка: Synergistic effects of musking and autohaemorrhaging on the duration of death feigning in dice snakes (Natrix tessellata); Vukašin Bjelica and Ana Golubović; Biology Letters;
Published:08 May 2024 https://doi.org/10.1098/rsbl.2024.0058

Източник: Dice snakes fake their own gory deaths, Сosmos magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !