12 мита, които превърнаха Тесла в герой на конспираторите

Никола Тесла получи повече слава, отколкото заслужава

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2019 в 10:17 35889 0

Няма друга личност в историята на науката като  Никола Тесла, която така да е завладяла въображението на своите съвременници, че и до днес е едва ли не митологичен герой.

Той без съмнение е един от пионерите в историята на електромагнитната технология. Като изобретател е бил много плодовит, с около 300 патента в поне 26 страни. Също толкова забележителен е бил и като личност - ексцентричен, притежаващ изключителна памет и причудливи навици.

Тези негови качества го правят любимец на поклонниците на теориите на конспирацията и на алтернативните научни хипотези. Много хора са убедени, че Никола Тесла е изобретил едва ли не почти всичко, а в епохата на интернет все повече сайтове с фалшиви истории раздухват Тесла манията и трупат многобройни митове .

Тесла - център за вниманието на медиите от 1880 г.

Позицията на Тесла като бог на поп науката не е просто продукт на интернет.

Ако прочетете историята на технологиите по негово време, ще откриете, че изобретения и идеи се разпространяват като горски пожар от Русия до САЩ.

За хора като Едисон или Тесла е важно да се поддържа шоуто и магията, да се пленява публиката. И двамата го правят много добре. В безмилостно конкурентната среда на Ню Йорк играта е за слава и успех на всяка цена.

Оказва се, че Тесла живее в Манхатън на Пето авеню, тоест в епицентъра на този буря и винаги е готов да даде мнение на вестниците по всички въпроси.

Тесла като делови човек разбира, че трябва непрестанно да се рекламира, за да стане по-успешен от Едисон. Тесла обича да говори и да вечеря с нюйоркския елит. Той използва позицията си на любимец на основните медии в Ню Йорк, което работи, и все още работи добре за него. Пресата е вдъхновена от огромните промени, които направи елекртричеството за света и всеки вестникар е търсел следващия бог-изобретател, за да даде нова надежда за човечеството, а Тесла е един от хората, които вестниците прославят. Колкото и да е странно, това увлекателно говорене продължава да заслепява публиката 130 години по-късно.

Да разгледаме митовете, които медиите създадоха през годините за Тесла.

Мит 1:

Тесла е изобретил многофазното променливотоково захранване, а някои казват и че захранването с променлив ток изобщо: НЕВЯРНО.

Източник: Pixabay

Това е може би най-големият мит за Тесла, който най-често се цитира. Може той да е играл важна роля в усъвършенстването и промотирането на променливия ток (AC), но всъщност много инженери са работели в тази област още когато Тесла е бил само дете.

Всъщност първият генератор за променлив ток е бил ръчно задвижван и разработен от Иполит Пикси (Hippolyte Pixii) през 1832 година (Тесла се ражда след 24 години). Еднофазовият променлив ток е използван в Европа от много изобретатели в началото на 80-те години на 19-ти век. Още в края на 1870 г. в Германия е разработен груб 2-фазен AC генератор. Галилео Ферарис (Galileo Ferraris), италиански учен, говори открито за многофазен АС през 1885 г., една година по-късно Тесла се обръща към инвеститорите със своя версия на АС система, но не успява да създаде интерес. Ферарис вдъхновява и Томсън от Thomson-Houston и инженерите в Уестингхаус да изследват системата, но инвеститорите нямат никакво доверие в AC захранването по това време.


Този трифазен генератор и система от Доброволски окончателно сложи край на „войната на токовете” през 1891 г.

През следващите няколко години много хора по света работят върху системите за променлив ток. Август Хазелвандер (August Haselwander) и К. С. Брадли (C.S. Bradley) (бивш служител на Едисон) създават първите трифазни генератори на променлив ток (1887 г.). Михаил Доливо-Доброволски построява първата пълна трифазна система за генериране и разпределение на ток в периода 1888-1891 г. Тесла успява да вдъхнови Уестингхаус да премине на АС, но много бързо двуфазната система на Тесла остарява на фона на трифазните системи, които са по-ефективни. Факт е, че ако Тесла не бе привлякъл вниманието на Уестингхаус през 1888 г., Уестингхаус би купил патенти от други - твърде много инженери са работели в тази област и светът нямаше да се различава много без Тесла.

Без да не омаловажаваме значителната роля на Тесла в развитието и приемането на АС в САЩ, все пак, определено не той е измислил използването на променлив ток.

Мит 2:

Тесла изобретява трансформатора: НЕВЯРНО.

Компанията Ganz в Будапеща е първата, която създава и използва трансформатори в системите за променлив ток в края на 70-те години на 19-ти век. Тогава Тесла е бил още ученик. Първата му работа е била в Будапеща през 1880 г., където евентуално е наблюдавал тези идеи и унгарците са го убедили, че АС е жизнеспособна технология и си струва да се приеме, докато Западът изостава с цели 5 години.

Уилям Стенли (William Stanley) е изобретил първия модерен трансформатор през 1885 година (в линка към The Edison Tech Center може да се намерят много материали за трансформаторите преди този на Уилям Стенли от Историческото дружество Грейт Барингтън, Berkshire Museum и историка Том Блалок).

През 1885 г. Тесла всъщност се присъединява към малцината изобретатели, които работят с АС, опитвайки се да внедрят системата си. Няма доказателства, че Тесла е имал някакви зрели системи за променлив ток, проектирани и готови преди това. (Тесла твърди, че през 1882 г. е проектирал своя собствена система за променлив ток, но няма писмени документи от какъвто и да е вид, които да доказват това)

Károly Zipernowsky, Miksa Déri и Ottó Bláthy изобретяват първия трансформатор.Уилям Стенли усъвършенства трансформатора в моноциклични и трифазни AC системи. Тесла и неговият колега в Уестингхаус Оливър Шалънбергер (Oliver Shallenberger) разработват трансформатор, работещ в 2-фазни AC системи. Тесла скоро напуска Уестингхаус, а  Шалънбергер и други успяват да създадат трифазна система, която да замени двуфазната система на Тесла.

По-горе: трансформаторът на Стенли от 1885 г., прототипите се намират в Питсфийлд, Масачузетс, а друг е изложен в Смитсониън.

Мит 3:

Тесла е изобретил индукционната бобина: НЕВЯРНО. 

Ето още един мит за Тесла, който сякаш затваря кръга.

Всъщност индукцията е открита от великия Майкъл Фарадей, а индукционната бобина е изобретена от Никълъс Калън (Nicholas Callan) през 1836 г., преди да се роди Тесла.

Мит 4:

Тесла е изобретил високоговорителя: НЕВЯРНО.

Високоговорителят е изобретен от Честър Райс (Chester W. Rice)  и Едуард Келог (Edward Kellogg) с работещ прототип през 1921 г. и патент от 1925 г. Това е най-масово използвания сега динамичен високоговорител.

Десетилетия преди този краен успех, Вернер фон Сименс (Werner Von Siemens) формулира идеята си за магнитно контролиран високоговорител, докато Тесла е още ученик.

Между впрочем още в телефоните на Райс от 1861 г. и на Александър Бел има висоговорители. Този на Райс възпроизвежда ясна реч в слушалката. Високоговорител фигурира като част от патента на Бел за телефон (1876).

Мит 5:

Тесла е изобретил радара през 1917: НЕВЯРНО.

Радарът стана възможен благодарение на работата на Кристиан Хълсмайер (Германия) 1903 г., Лий Де Форест 1918, Едуин Армстронг 1918, Ернст Александър, Маркони, Албърт Хъл, Едуард Виктор Апълтън и др. изследователи, включително от Русия. Робърт Уотсън-Уат демонстрира първата HF радарна система през 1935 г., която работи на 6 MHz и има обхват от 8 мили. Подробности може да научите в статията на Антон Оруш „Електронният Мамут те гледа”.

Мит 6:

Тесла е изобретил флуоресцентната лампа: НЕВЯРНО.

Александър Бекерел първи изследва явлението флуоресценция през 1857 г. Няколко изобретатели, включително Томас Едисон, проучват използването на флуоресцентни материали в електрическите лампи, но изоставят тази идея.

Всъщност Джордж Инман разработва модерната флуоресцентна лампа през 1934 г. като представя първия успешен и практичен дизайн. Тесла също се е занимавал, но напредъкът му е скромен в сравнение с други, които всъщност са стигнали до истински работещ продукт. Даниел МакФарлан Мур разработва Moore Tube, която е първият търговски предшественик на флуоресцентната лампа.

На графика са показани някои от изобретателите на стандартната флуоресцентна лампа. Липсват Томас Едисон и Никола Тесла, защото и двамата имат принос, но не са били ключови участници. Тесла има заслуги за разработването на индукционната лампа, която също използва флуоресценция. Йохан Вилхелм Хиторф, Дж. Дж. Томсън, Никола Тесла, Питър Купър Хюит и Джон Андерсън са петимата, които направиха възможна индукционната лампа.

Мит 7:

Тесла е изобретил микровълновите предаватели: НЕВЯРНО.

Ранната форма на магнетрона е изобретена от Х. Гердиен (H. Gerdien) от Siemens през 1910 г. Друга форма на магнетронна тръба, сплит-анодният магнетрон, е изобретена от Алберт Хъл (Albert Hull) от General Electric Research Laboratory през 1920 г., но постига само честоти от 30 kHz

Магнетронът на Хъл води до много изобретения, включително днешната микровълнова фурна, микровълновата комуникационна връзка и радара. Може да намерите още много пионери в тази област и преди Албърт Хъл, но сред тях не е Тесла.

Мит 8:

Хидроелектрическата централа на Ниагарския водопад от 1895 г. е първата за променлив ток: НЕВЯРНО.

Колкото и правдоподобно да звучи това, всъщност не е така. Електроцентрали за променлив ток са разработени за първи път в Европа между 1878 и 1885 година.

След 1885 г. Уестингхаус наема Уилям Стенли, Оливър Шаленбергер, Бенджамин Ламме и други за изграждане на енергийни системи в Северна Америка. Тесла не постъпва в Уестингхаус до 1888 г. Вижте  списъка на първите енергийни обекти на променлив ток тук .

Построената през 1893 г. от Redlands електроцентрала е първата трифазна електроцентрала, изградена за търговски цели в Северна Америка.

Доброволски е построил първата пълна хидроелектрическа трифазна енергийна система във Франкфурт през 1891 година,

Ранен частен хидрогенератор в замъка Уоруик, Англия, инсталиран около 1894 г. Източник: DeFacto/Wikimedia Commons

Мит 9:

В края на 1800г. конфликтът AC срещу DC е Тесла срещу Едисон, или Уестингхаус срещу Дженерал Електрик: НЕВЯРНО.

Дженерал Електрик (General Electric) е създадена през 1892 г. и по това време Томас Едисон има минимална роля в работата на компанията. Докато Едисон промотира електроенергията на правия ток (DC) от дома си в Ню Джърси, Ню Йорк, в същия момент Елиу Томсън, Уилям Стенли и Чарлз Стейнметс от Дженерал Електрик популяризират AC като бъдещето на електроенергията. Компанията не е била "за DC".

Тесла и Едисон не са се разбирали, това е вярно, но медиите обичат да популяризират конфликта на AC срещу DC като лесен за възприемане образ просто защото всички пиар специалисти и журналисти знаят, че обществеността обича да гледа и чете за конфликти. 

Мит 10:

Тесла срещу Едисон - Привлекателна човешка история, но ...

Тесла оставя компанията на Томас Едисон разочарован. Но Тесла не е единственият, който напуска Едисон по същия начин.

Както гласи популярният мит на Тесла: Тесла се е обърнал към Едисон с идеята да се опита да развие АС и Тесла е бил единственият визионер. Истината е, че не е бил сам. Други също са се обръщали към Едисон със същия резултат.  Брадли, който е работил за Едисон, също е убеден в бъдещето на АС, напуска и изобретява трифазен генератор през 1887 г. Ото Блати, който е изобретил трансформатора ZBD в Унгария, пристига, за да се срещне с Едисон през 1886 година. Едисон отново се присмива. Очевидно това е лошо бизнес решение, защото Уестингхаус вече е изградил и демонстрирал работеща система за променлив ток в Грейт Барингтън, Масачузетс. Елиу Томсън от Томсън-Хюстън  вече се опитва да изгради собствен трансформатор.

Още спорни въпроси: Кой е изобретил многофазния електрически мотор?

Тесла е първият, който е патентовал трифазния мотор за променлив ток в САЩ през 1888 г., но Галилео Ферарис (Galileo Ferraris) създава същия дизайн няколко месеца по-рано в Италия и говори за двигателя още през 1885 г.

Ферарис е университетски професор, който няма интерес да печели пари от изобретението си. Знаем, че Тесла е бил изключително интелигентен и е успявал да запомни цели книги след като ги е прочел. Напълно е възможно Тесла да е получил копие от публикацията на Ферарис в Кралската академия на науките в Торино и да е успял да разбере изобретението на Ферарис. Той е  можел да копира и изясни конструкцията на хартия и да ги представи на патентното ведомство с помощта на своя добре платен екип от адвокати.

Историята е почти пренаписана, но документите доказват твърдението на Галилео. Тесла няма никакви доказателства в подкрепа на собствените си твърдения, че е предвидил мотора през 1882 г. В допълнение към това, Ферарис е имал доказателства, че е новатор в началото на 80-те години на миналия век. Тесла имал ограничен опит в АС и не бил възприет от Уестингхаус до 1888 г., чак след претенцията, че е изобретил полифазен двигател. Прочетете повече за процеса тук.

Мит 11:

Можеше да имаме „свободна електрическа енергия” благодарение на Тесла: НЕВЯРНО

Много фенове на Тесла твърдят, че творенията му биха донесли много ползи за човечеството, но  патологичната алчност на енергийните корпорации е спряла Тесла да направи "безплатен" преноса на безжично електричество.

Реално инфраструктурата все още е необходима и няма начин енергията да бъде "безплатна". Безжичното разпределение на електричеството не е практично, тъй като е изключително неефективно с огромни загуби дори на къси разстояния. Поне засега не е измислен начин за безжичен пренос на електроенергията с достатъчно високо КПД.

Окончателният убиец на идеята на Тесла е огромната опасност от безжичното предаване на енергия за птиците и увреждането на хората. Като се има предвид големият дебат за опасността от мобилните телефони за хората, а мобилните телефони имат много по-ниски нива на мощност, можете да си представите опасността от високоскоростно безжично предаване.

Идеята, че електричеството може да се предава безжично на дълги разстояния, сега се пренебрегва като псевдонаука от повечето учени. Докато Тесла успешно демонстрира пренос на електроенергия на къси разстояния, той никога не е успял да покаже каквато и да е способност да я предава на големи разстояния.

Съществуват всякакви теории за конспирация, например, че изследователската база на HAARP в Аляска е секретен тест за световната електропреносна мрежа на Тесла, или някакъв друг вид супер тайно негово изобретение. А технологиите в тези системи са съвсем различни.

Кулата Wordencliff за експерименти по предаването на електрически сигнали на големи разстояния. Картина.

Мит 12:

Тесла създаде супероръжието "Лъч на смъртта": НЕВЯРНО

В периода между двете световни войни в различни страни плъзват слухове за изобретяването на смъртоносни лъчи, които могат да унищожат хора и техника от разстояние. Тесла също се интересува от тази идея и обяснява на журналисти и потенциални спонсори, че знае как да създаде нещо подобно. "Независимо дали изпращате войски, които да атакуват там, където действат тези лъчи, независимо дали изпращате 10 хиляди самолета или милионна армии, самолетите ще бъдат незабавно свалени и армията ще бъде унищожена",  говори вече 78-годишният Тесла в интерес през 1934 г. за New York Herald Tribune.

В същото време Тесла вярва, че оръжията с подобна сила ще сложат край на войните, правейки ги безсмислени. (Прочетете „Съществува ли Лъч на смъртта?”)

Инвестициите в проектите на Тесла спират с настъпването на Голямата депресия през 30-те години. По време на последното десетилетие от живота си Тесла е без пари и живее в хотел в Ню Йорк и страда вероятно от обсесивно компулсивно разстройство. Именно през този период - а не по-рано по време на продуктивните му години - той разказва, че е построил и изпитал Лъч на смъртта. Никой от лаборантите на Тесла не потвърждава това, нито има някакви документи, прототипи или доказателства. Тесла дава мъгляви описания за оръжието и не е ясно дали това е трик за привличане на нови инвестиции за съществуваща, но тайна концепция или само фантазии на болното му съзнание, вероятно никога няма да разберем.

Има още много фалшиви детайли и теории за конспирацията свързани с Тесла. но този наистина велик мечтател и изобретател заслужава да бъде почитан и именно от уважение към постиженията му е добре да не се замесва паметта му в глупави фантазии. И всеки път, когато чуете името Тесла използвано в теории на конспирацитята, бъдете скептични.

Източници:

The Cult of Nikola Tesla,  Brian Dunning

Debunking the Tesla Myth

Nikola Tesla Wasn't God And Thomas Edison Wasn't The Devil, Alex Knapp

7 Myths About Nikola Tesla You Need to Stop Believing, Christopher McFadden

NIKOLA TESLA FAQ. DEBUNKING SOME ТESLA MYTHS

Очаквайте продължение: Митът, че Тесла предизвиква катастрофата край р. Тунгуска (спойлер: не е).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !