Кривите огледала на Козирев

Offnews Последна промяна на 10 ноември 2014 в 08:10 14317 1

Кредит oddstuffmagazine.com

Тези дни туристическа фирма за "духовни пътешествия" организира демонстрации във Варна, София и Пловдив на съоръжение, определено като огледалото на Козирев и наречено още "Машината на времето".

Всъщност Николай Козирев е съветски астрофизик със сериозен принос в областта на теорията на звездните атмосфери, а терминът "огледало на Козирев" е въведен от В. Казначеев след смъртта на Козирев, като за теоретична основа е използвана една хипотеза на Козирев за т.н. причинна механика.

В рамките на тази хипотеза се приема, че времето има независими активни свойства като плътност, то не е просто фон за явленията. То е форма на енергия, а всички процеси в природата са придружени с излъчване или поглъщане на време.

Хипотезата е интересна и завладяваща, но тестовете ѝ не са потвърдени от нито една независима проверка.

Едно от условията за коректност на един научен експеримент е при еднакви условия да се получава един и същ резултат. Ако експериментът не може да се повтори, то хипотезата не струва. Научната общност никога не се занимава с опровергаване на "опровергаващи класическите теории" хипотези, неподкрепени с достоверни данни, защото просто няма да има време да прави наука.

Та върху тази непотвърдена и халтава теоретична основа, в началото на 90-те години на миналия век, се произвеждат въпросните "огледала на Козирев". Те представляват спираловидни плоскости (алуминиеви, стъклени или метални), които образуват кабина (или устройство, подобно на томограф), в която застава човекът, върху чиито способности и възприятия ще се въздейства. 

Според сензационната преса резултатите са пълен набор от паранормални способности и явления. Хората, останали в фокуса на съоръжението в продължение на час-два, придобиват феноменални умствени способности - някои "внезапно проговарят чужди езици", други "пропяват като славеи", трети "правят сложни математични изчисления за секунди", "„смилат” 5-6 пъти по-бързо информацията", "паметта им е 2-3 пъти по-услужлива" и естествено оздравяват независимо от какво са болни. 

Участниците, попадали между огледалата на Козирев, пътуват във времето, "движат" Вселената, срещат се с извънземни, местят предмети в пространството без физически контакт, изпращат и приемат мисли от разстояние ...а някои попадат в "черни дупки".

Тази магическа кабинка е направена в един институт в Новосибирск, наречен Международен НИИ по космическа антропоекология (МНИИКА) и това не е единственото технологично чудо, което е създадено в него. Той произвежда, между другото и еликсир на младостта, на прилични цени.

Но този институт, вземан на подбив в академичните среди в Русия, може би за да укрепи малко разклатената си репутация, се е разграничил в сайта си от нашите организатори на духовни пътешествия. От съобщението научаваме, че:

 - администрацията на Института нищо не знае за планираните проекти в България;

- нарича името на нашата "Машината на времето" "псевдонаучен сленг", а самата нея просто "устройство за корекция на психосоматични заболявания";

- че в съответствие с подписаните документи, т.н. "Огледала на Козирев" (а според МНИИКА "Биоенергостимулатор") могат да се използват от представители на института САМО (подчертано в оригинала) за съвместни научни изследвания върху биомодели и доброволци (а не срещу такса или дарение);

- не е съгласувано сътрудничество с представители от България;

- "устройството понастоящем е в неработно технологично състояние".

Според ценоразписа на българските организатори на "духовното пътешествие с машината на времето" "индивидуалната диагностика и лечение" струва 200 лв. Но ако сте се вързали на тази оферта, положението е меко казано странно. Засега поумняването остава само по трудния начин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2015 в 18:40

Както казваше покойния ми баща, докато има овце ще има и овчари да ги стрижат...
Няма нищо по-доходоносно от човешкото лековерие и глупост...