8 неща, които кучето ви мрази да правите (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 април 2018 в 08:35 15683 0

Кредит Pinterest

Кучетата донякъде свободно изразяват своите емоции. Но има ли нещо, което правим несъзнателно, а на тях не им харесва? 

"Еднакво нелепо е да се каже "кучетата мразят х" както "хората мразят х", обяснява за IFLScience професор Александра Хоровиц (Alexandra Horowitz), известен изследовател на когнитивните способности на кучетата в Колумбийския университет.

Е, може би има няколко почти универсални дразнители, предизвикващи агресия, но не забравяйте, че вашето куче може да реагира по различен начин на различни стимули, не като другите кучета. 

Не им давате да се порадват на любопитни миризми 

"Ние не ценим много миризмите, но кучетата живеят в свят от аромати. Когато се разхождате с кучето си, вие виждате и миришете - но най-вече виждате, а кучетата най-вече миришат", обяснява Хоровиц.

"Така че когато човек разхожда кучето си на каишка, но непрекъснато го дърпа при опит да подуши всеки бордюр, огън, дърво, невидимо нещо в тревата, други кучета ... това трябва да е ужасно за кучето. Те просто се опитват да видят света".

Не забравяйте, че само защото не виждаме или помирисваме нищо ценно за нас, това не означава, че същото важи и за нашите спътници.

Затворени сами по време на фойерверки

Фойерверките предизвикват силен стрес у кучетата. Не може да им обясните, че всичките тези гърмежи са начин за празнуване на хората, за тях просто небето се продънва. Повечето хора, съвсем правилно, държат кучетата си на закрито на възможно най-тихото място, за да бъдат по-спокойни.

Както отбелязва Battersea Cats And Dogs Home обаче не трябва да ги ограничавате в една стая. Те почти сигурно непрекъснато ще се опитват да избягат от шума и ако ги оставите в тясно помещение, може да се наранят, докато се опитват да избягат. По всякакъв начин им създайте "безопасно пространство", в което да се скрият, но не ги карайте да се чувстват в капан.

Потисната независимост

Да, кучетата са верни спътници и почти непоколебимата им способност винаги да са на наша страна е една от многото причини, поради които са толкова обичани. Те са отделни индивиди, а не наш придатък - и трябва да се чувстват независими в известна степен.

Battersea Cats and Dogs Home посочва, че може "да намалите стреса на кучетата за дълго време като постепенно насърчавате независимостта им". За тази цел те предлагат да създадете обстоятелства, при които могат да се забавляват без вас. Направете врати само за тях в къщата си, за да не тичат винаги след вас.

Когато ги оставяте сами у дома, вашите любимци наистина се притесняват. Уверете се, че сте успокоили кучето си с достатъчно внимание, преди да напуснете къщата, това ще намали тревожността от раздялата.

Чужди на ново място

Изследванията понякога показват, че кучетата се радват на нова среда, но само когато са с хора, с които живеят постоянно. Проучване от 2014 г. установи, че стресът при кучетата, измерен чрез сърдечната честота, се предизвиква, когато са оставени на ново място и са погалени от човек, който не живее постоянно с тях.

Въпреки че, още веднъж да повторим, всяко куче е различно, не би трябвало просто да оставите в къща на приятел без предизвестие.

Вашият невротизъм?

Някои изследвания, включително тази често цитирана статия от 1997 г., показват, че поведението ви може да повлияе на поведението на вашето куче. Доказателствата за това са описани по това време като "оскъдни", като някои от тях са "противоречиви". Един любопитен аспект на изследването обаче включва безпокойството на собственика.

Въпреки че няма връзка между фобията на собственика и кучето му, особено притеснителите собственици е по-вероятно да създадат психологически проблеми на кучетата си, ако не управляват собствените си емоции. Това може да доведе до непоследователен модел на поведение спрямо кучето, "може би в някои случаи награждават или наказват за едно и също поведение", отбелязва авторът.

"Това може да предизвика в податливи кучета конфликтно състояние, което се изразява в неуместни действия", което показва кога едно куче е с  объркано поведение или разкъсано между два противоречиви мотива.

Други проучвания отбелязват, че домашните любимци - включително кучетата - често са полезни за психическото здраве на собствениците си. Това не означава, че трябва да разчитате на тях да ви разтоварват винаги, защото това може да им причини в някаква степен дистрес.

Сбъркани разходки

Разходките на кучето ви дават психологически, социален и физиологичен комфорт за вас и вашия спътник, но има определени часове от деня в няколко месеца на годината, които могат да причинят стрес на кучето ви, а и по-лошо. Въпреки че обедната разходка в разгара на лятото може да ви се струва страхотна, тя може да се окаже малко неприятна и дори потенциално опасна за вашето постоянно послушно куче. То може да получи слънчево изгаряне, а техните стъпала да изгорят от изключително горещи повърхности.

"Виновно" куче?

Всички сме се забавлявали с видеоклипове, на които кучетата изглеждат засрамени далеч от мястото на "престъплението си"- разкъсани възглавници, останки от недоизядена пицата, заедно с част от кутията й и пр. Израженията им са много сладки, нали?

Кучетата могат да чувстват вина, но когато това се случва, те не се държат така. В тези случаи те просто отговарят на внушението ви, като демонстрират примирено поведение. Хоровиц е автор на едно често цитирано проучване, което оценява защо кучетата изглеждат виновно. Тя  отбелязва, че те приемат този израз всеки път, когато им карат или очакват да им се скарат, независимо дали всъщност са направили някаква беля. 

Не е ясно дали това е само по себе си вредно за кучето, но нашето свободно интерпретиране на това поведение показва, че приемаме, че кучетата знаят какво искаме и какви са нашите правила, но има голяма вероятност да не успяват да ги разберат. Така че, когато им се караме, може само да им причиниме стрес. И не е задължително да се научат на това, което искате от тях.

Прегръдка?

Това е спорен въпрос. През 2016 г. кратък експеримент показа, че кучетата не обичат да бъдат прегръщани. С помощта на 250 снимки на кучета, уловени в човешка прегръдка, се установи, че при 81.6% от тях изглежда, че кучетата се чувстват неудобно, при 10,8% са неутрални и изглежда, че им е комфортно само при 7,6% от случаите.

Различни експерти по поведението на животните се съгласиха с усещането, изразено от въпросния изследовател, д-р Стенли Корен, пенсиониран невропсихолог от Университета на Британска Колумбия. Все пак кучетата не са хора, така че не трябва да предполагаме, че те харесват това, което хората, особено децата, харесват. Задушаващата прегръдка може да е прекалено навлизане в личното им пространство.

Това обаче не е проучване, минало през партньорска проверка, както споделя Корен пред Washington Post - това е "набор от случайни наблюдения", публикувани в Google и Flickr.

Въпреки това "изследователите на поведението на кучетата ще се съгласят, че езика на тялото на повечето прегръщани кучета изглежда стресиран. Все пак те чест се примиряват с това", казва Хоровиц.

"Въпреки това, когато те не го правят, имайте предвид, че устата им често е точно до лицето на (прегръщането на детето). Струва си да бъдем консервативни в оценката си дали кучетата харесват това".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !