Кой вид може да завладее Земята, ако човекът изчезне?

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2017 в 12:46 10509 0

Кредит Twentieth Century Fox Film Corporation.

Във филма "Зората на планетата на маймуните", шимпанзе-мутант на име Цезар може да говори английски.

Кой животински вид би могъл да заеме мястото на човека, ако той се самодетронира от почетното си място на планетата чрез война, изпуснат вирус или изменението на климата?

Сайтът LiveScience дава няколко интересни предложения.

Във филма "Зората на планетата на маймуните", хората и маймуните се конкурират за надмощие, след като вирус прави маймуните свръхинтелигентни, докато унищожава повечето хора.

Но макар че маймуни да яздят коне, да четат и пишат на английски, да изглежда доста пресилено, идеята друг вид или форма на живот да доминира на планетата не е толкова абсурдна, казват учените.

Всъщност, в зависимост от това, как се определя "кой е господар на планетата", възможно е вече други същества да контролират Земята.

Конкуренцията е слаба

Покрай хората е много трудно да се развие някой друг суперинтелигентен вид, коментира Ян Заласиевич (Jan Zalasiewicz), палеобиолог от Университета в Лестър.

"Хората са много добри в премахването на конкуренцията", обяснява Заласиевич.

През няколко милиона години еволюция, съвременните хора вече са отстранили няколко вида примати и други човешки видове, като например Денисовия човек, подобните на хобити същества, наречени Homo floresiensis, и неандерталците, отбелязва изследователят.

И все пак, сценарият на филма не е много реалистичен. Маймуните е малко вероятно да ни изместят, имайки предвид, че горилите и шимпанзетате вече са на ръба на изчезване в дивата природа, с малко повече от 100 000 горили и по-малко от 250 000 шимпанзета общо в целия свят, според Световния фонд за дивата природа. При 7 милиарда хора на планетата, дори ако 95% от тях загинат в резултат на модифициран вирус, останалата част все още значително ще превъзхожда маймуните.

Планетата на свинете?

Но ако приемем, че хората са успели да се затрият напълно с глад, чума, война или с изменението на климата, може да минат много милиони години, за да успее един нов вид да развива интелигентността и способностите, за да доминира на Земята. В края на краищата, същества толкова интелигентни, колкото хората, са еволюирали само веднъж в почти 3,5 милиарда години от живота на планетата, заяви Заласиевич.

Плъховете, разпространени вредители, които живеят на практика във всяко кътче суша на планетата, вече са интелигентни и имат силно развита социална структура. След много милиони години, някой вид по-едри плъхове може да стане свръхинтелигентен и да управлява Земята. Прасетата също имат сложни социални структури и високо ниво на интелигентност, отбелязва Заласиевич. Ако те развият способност да използват инструменти и продължат да развиват интелигентност си в продължение на милиони години, те биха могли евентуално да поемат контрола над планетата, коментира ученият.

Гигантски плъх от Китай. Снимка: Scribol.com

Франкенщайн

Но реално, най-голямата заплаха за хората е не някое естествено развиващо се създание, а по-скоро изкуственият интелект, заяви Заласиевич.

"Ако възникне нещо друго интелигентно същество, то ще бъде електронно и ние ще го направим", каза Заласиевич.

Изследователи наскоро съобщиха, че една машина е преминала тестът на Тюринг*, установяващ поведение, което може да мине за "човешко". 

*Тюринг предлага тест, който да замени безсмисления, според него, въпрос „Може ли машината да мисли?“ с по-определен. Съвременната интерпретация на този тест изглежда по следния начин: Човек взаимодейства дистанционно с двама събеседници – компютър и човек; на основание на отговорите на въпросите, проверяващият е длъжен да определи с кого разговаря – с машина (изкуствен интелект/компютърна програма) или с жив човек; задачата на компютърната програма е да въведе човека в заблуда, карайки го по този начин да направи грешен избор.

Футуристът Реймънд Курцвейл (Raymond Kurzweil) отдавна прогнозира, че сингулярността, хипотетичен момент, когато интелигентността на машините изпревари човешкия ум, ще до 2045 г.

Снимка: cointelegraph.com

Скритите владетели

На някакво ниво, хората не доминират на Земята и сега.

Бактерии побеждават хората по много начини, заяви Робърт Щернберг (Robert Sternberg), професор по човешко развитие в университета Корнел в Итака, Ню Йорк.

"Хората само си мислят, че доминират на Земята. Бактериите са господарите на Земята", пише Щернберг. "Те са безкрайно - добре, почти безкрайно - повече от нас. Голяма част от нашето собствено тегло идва от бактериите в нас. Те се размножават по-бързо и мутират по-бързо, те са били много по-дълго тук, отколкото ние сме били и ще бъдат след като ни няма вече".

А бактерии не са единствените претенденти за световно господство.

Гигантският мравуняк е навсякъде по света. Мравките обикновено изхвърлят яйцата от чуждите мравуняци, а мравките, разпространили се по континентите, се разпознават помежду си и не се бият. Илюстрация Akiko Masuda

"Мравките вече контролират планетата", коментир Марк Мофет (Mark W. Moffett), ентомолог в Смитсониън институт във Вашингтон, "те просто го правят под краката ни".

Например, има много повече мравки, отколкото хора, както и общото им тегло или биомаса, е равно или надвишава тази на хората, отбелязва Мофет.

Те използват традиционните военни методи за водене на война. Така например, те разчитат на "шок и ужас", заливайки врага си с многочислени сили. Мравките хвърлят най-слабите членове на колонията най-отпред като пазят своите "супервойници" в задната част, точно както правят хората като на предните линии в много битки изпращат най-малко обучените и най-слабо въоръжените войници, коментира Мофет.

Тази стратегия се оказва изключително успешна.

Така например, отделни армии африкански мравки не може да са страшни сами по себе си, но те създават рояци, които са с дължина 30,5 метра и милиони пъти по-силни. Със своите подобни на малки кинжали зъби, те могат да оглозгат цяла вързана крава - или потенциално човешко бебе - за минути, разказва Мофет.

"Има причина, поради която жените в екваториална Африка носят бебетата на гърба си и не ги оставят в леглата им", коментира Мофет.

Първата аржентинска мравка в Калифорния е донесена с влак през 1910 г. Сега суперколонията й се простира върху почти цяла Калифорния и води война с друга суперколония в Мексико с всички средства, за да разшири своята територия, разказва ентомологът.

Една отделна мравка не може да се нарече интелигентна, заедно могат да решават сложни проблеми с "колективния разум" на групата, отбелязяа Мофет.

"Отделните мравки са еквивалент на невроните в мозъка ни - всеки един отделен не може много да каже, но в комбинация могат да пнаправят много неща", заяви Мофет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !