Най-забавните истории за животни от 2022 г

Ваня Милева Последна промяна на 22 декември 2022 в 00:01 5696 0

По улиците на Сидни назрява надпревара във въоръжаването между хора и какаду. Кредит: Science News (скрийншот от видеото)

От паяци, които катапултират, до морски гъби, които кихат - ето съществата, които впечатляват най-много през 2022 г. .

Лисица на риболов

Ако не е заснето, не се е случило.

В първия записан случай на риболов на лисица, екип от Испания засне червена лисица (Vulpes vulpes), която хваща 10 шарана за няколко часа. Това прави лисиците вторият вид в семейство Кучета - вълците също го могат - за които е известно, че ловят риба, макар и в неразрешения за риболов сезон.

През март 2016 г. мъжка червена лисица (Vulpes vulpes) в Испания бе забелязана да лови шарани по време на пролетния сезон на хвърляне на хайвера. Кредит: Science News

Саламандър - парашутист

Летящи катерици, да, но саламандър - парашутист?

Това смело земноводно, родом от Северозападна Калифорния, може да скача и да планира сред върховете на извисяващи се секвои. Като изпъва предните и задните си крака като парашутист, саламандърът Aneides vagrans може да контролира и регулира скоростта и посоката си, докато е във въздуха.

Учените поставиха саламандри във вертикален аеродинамичен тунел, за да симулират падане от дърво и заснеха животните. Докато пада, саламандърът Aneides vagrans може да се движи хоризонтално (сърфира, планира) във въздуха и да забавя спускането си (спуска се като с парашут). Той, подобно на близкия си роднина A. lugubris (показан в третия клип), също може да движи крайниците си, за да променя посоката във въздуха. Кредит: Science News

Крадци - какаду

Междувидова битка в Сидни се води от векове - хората все се опитват да засилят защитата си, за да спрат какадутата да се ровят във външните кофи за боклук, но ловките папагали все успяват да ги надхитрят.

Птиците са се научили да избутват тежести от капаците на кофата за боклук, използвайки груба сила, макар че маратонките, забити през дръжките на кофата за боклук, засега са по-добро възпиращо средство. Но тези крадци на боклук може в крайна сметка да намерят начин да заобиколят и тази блокада.

По улиците на Сидни назрява надпревара във въоръжаването между хора и какаду. Кредит: Science News

Катапулт за паяци

Мъжките Philoponella prominens изпълняват смъртоносна каскада, за да не бъдат изядени от партньора си след секс. Паякът използва хидравлично налягане в ставите на краката си, за да се изстреля с почти 90 сантиметра в секунда към безопасността.

Мъжкият паяк Philoponella prominens избягва опасността да бъде изяден от женската след секс, използвайки хидравлично налягане, за да разшири ставите на краката и да се изхвърли като с катапулт, вижда се тук първо с около 1/50 от реалната и след това с нормална скорост. Кредит: Science News

Златните рибки управляват аквариума си

Ако се обучи една рибка да управлява моторизиран аквариум и тя ще отива, където пожелае. Златните рибки, научени да управляват аквариума си, показват, че могат да се ориентират извън естествената си среда и да достигнат до някаква цел. Може би един ден тези риби смело ще отидат там, където никоя риба не е ходила преди.

Сополиви кихащи морски гъби

Тези същества извеждат грижата за себе си на следващото ниво. Тези гъби се хранят, филтрирайки водата - те изсмукват вода през порите си, за да получат хранителни вещества. Но когато влязат нежелани боклуци, тръбна гъба Aplysina archeri улавя частиците в слузта, след което ги изхвърля с бавно кихане. Карибските гъби непрекъснато изпускат слуз като дете с хрема. Изглежда, че някой трябва да използва кърпичка.

Карибската тръбна гъба Aplysina archeri използва контракции – т. нар. „кихания“ – за да си помогне за изхвърлянето на слуз от порите (остиите) си. Когато видеото приближи края си, може да видите малки частици отломки, изплуващи от тези пори, които се събират в жилави бучки слуз, плаващи над повърхността на гъбата. В реално време на тази гъба ѝ трябват между 20 и 50 минути, за да завърши едно кихане. Кредит: Science News

Някои мъжки риби излюпват в устата си хайвер, оплоден от други

Някои видове риби издържат седмици с малко или никаква храна, за да могат безопасно да държат яйцата в устата си.

Този забележителен акт на родителска грижа, но изненада е откритието, че някои мъжки риби го правят, когато дори не са биологичният родител на хайвера.

Причините, поради които това се случва, както и много подробности от процеса, остават неизвестни.

Самец Glossamia aprion с уста, пълна с яйца, ще му е трудно да яде в продължение на седмици, докато яйцата се излюпят, но потомството може дори да не е биологично негово. Кредит: Alison J. King/IFLScience

Източник: 

These are our favorite animal stories of 2022, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !