Как може да изглежда животът на Марс?

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 юли 2018 в 08:59 8691 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Повърхността на Марс.Може ли там да има живот и как би изглеждал?

Едно неотдавнашно проучване на Червената планета получи вълнуващото доказателство за наличието на течна вода под повърхността на Марс.

В резултат на това възниква въпросът: може ли там да има живот и как би изглеждал? 

Ето какво отговаря в списание Popular Mechanics Джо Папалардо (Joe Pappalardo), автор на книгата "Spaceport Earth: The Reinvention of Spaceflight” (Космодрум Земя: Преосмисляне на космическия полет).

Тези въпроси занимават умовете не само на авторите на научна фантастика. Учените се питат години наред, като използват преки и непреки наблюдения на условията на планетата, за да разберат какъв е животът на Марс - ако съществува или е съществувал някога.

Например през 2009 г. спускаемият модул Phoenix директно потвърди, че на повърхността на Марс има воден лед. Тогава изследователят от Университета във Вашингтон, Дирк Шулзе-Макуш (Dirk Schulze-Makuch) заяви в интервю: "Бих се изненадал много, ако Марс се окаже напълно стерилен. Веднъж установил се, животът винаги ще намери начин да се поддържа в екологичните ниши”.

Живот под земята

Благодарение на новото проучване една такава ниша сега е намерена под формата на подземен резервоар, пълен със солена вода. Водата е поне два пъти по-солена от морската вода. В известен смисъл, за съществуването на живота това е дори добре, защото солената вода не замръзва толкова лесно, колкото сладката вода, което е важно, тъй като температурата на водата под повърхността на Марс е около между минус 10-30 градуса по Целзий..

Но има и лоши новини за живота. Водата на Марс би била пълна с перхлоратна сол, която е химически токсична за повечето форми на земния живот. Повечето, но не всички. Бактерии, наречени Dechloromonas aromatica намаляват концентрацията на тези соли, използвайки ензими, за да ги разложи на хлор и кислород, които дишат. Те инстинктивно се движат към концентрации на соли на перхлоратната киселина. Тези организми се наричат ​​хемотрофни, защото техният растеж се дължи на определени външни химически стимули (а фототрофите живеят на повърхността и получават химическа енергия от слънчевата светлина).

Може би някъде дълбоко под повърхността на Марс обитават живи организми, които използват някакви химически вещества, за да оцелеят, точно както се случва на дъното на моретата и океаните на Земята. Самуел Кунавес (Samuel Kounaves), професор по химия в Университета Тъфтс и  водещ учен на химическата лаборатория на Phoenix Mars Lander на НАСА, наскоро заяви за Astrobiology Magazine, че "на Марс може да има някакви хемотрофни бактерии, които използват като източник на енергия перхлорат - "може да има цяла екосистема, включително течна вода".

Мистерията на метана

През декември 2014 г. марсоходът на НАСА Curiosity откри изблик на метан, надхвърлящ 10 пъти нормалното ниво. Това доведе до заключения за съществуването на дълбоко под земята на някакви форми на живот, които произвеждат този газ.

Оттогава Curiosity се занимава с междупланетна геология. Според НАСА "химията на водата в скалите може да генерира метан, но учените не могат да изключат възможността за биологичен произход". В този случай метанът ще изтича от подземните резервоари, както бе забелязано от орбитата на Червената планета. Също така е възможно съществуването на такива форми на живот, които са заменили кислорода с метан като жизненоважен елемент. Тази възможност се разглежда и от много изследователи на Титан.

До каква степен може да се развие хипотетичната подземна екосистема на Марс? Хемотрофите обикновено се размножават бързо. Например Hydrogenovibrio crunogenus  - бактериите, които живеят за сметка на сярата от геотермални източници на морското дъно. Ако сярата е достатъчна, броят им може да се удвоява всеки час. Трябва да се внимава при сондиране и изпращане на проби на Земята.

А по-сложни форми на живот?

Черен пушач в дъното на Атлантическия океан.

Може ли средата на Марс да поддържа по-сложни организми? Около дълбоководните геотермални извори на Земята обитават по-големи животни като скариди, които използват топлината на Земята, проникваща през отворите и органичния материал, който пада от повърхността. Някои раци и скариди оцеляват като образуват слой от бактерии върху телата си за по-нататъшно хранене .

Трудно е да се каже какво може да се случи под повърхността на Марс в продължение на хилядолетия. Количеството налична химическа енергия може да ограничи размера на създанията там, но най-добре е да не се изключва нито един от вариантите. Организмите в студена среда обикновено оцеляват като формират симбиотични взаимоотношения с други организми, така че взаимодействието между марсианските бактерии може да бъде трудно за разбиране, но много впечатляващо.

Най-устойчивите същества на Земята са бавноходките (Tardigrada), те са бавно движещи се, микроскопични безгръбначни същества, живеещи в мъхове, почва или лишеи. Те могат да оцеляват при температури от минус 253 до плюс 151 градуса по Целзий. Така че студът няма да ги убие. Но бавноходките, както повечето високо развити организми, все пак се нуждаят от кислород, за да оцелеят.

Що се отнася до живота на Марс, има, разбира се, много възможности. Колонии от бактерии могат да произвеждат кислород от соли на сярната киселина, също химично вещество, което предотвратява замръзването на водата. И ако бактериите са в състояние да произвеждат кислород, може да има нещо по-голямо и по-трайно на Червената планета. Може би развитието на живота се подпомага от някакъв алтернативен на кислорода химикал, получен от метан.

Докато не започнем да сондираме, няма да знаем.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !